View: 10605|Reply: 66
|
Pengkaji Temui Cara Masak Nasi Putih Yang Tidak Menggemukkan
[Copy link]
|
|
Tidak dapat dinafikan, ramai yang takut untuk mengambil nasi dalam diet kerana dikatakan boleh menaikkan berat badan.
Ya, kalori dalam nasi pun memang tinggi sehingga 206kcal dan menyebabkan ramai berkira-kira mengambilkan. Namun, tahukah anda ada pengkaji yang menemui cara memasak nasi dan tidak menyebabkan kegemukan?
Memetik Times of India, the College of Chemical Sciences dari Sri Lanka yang menemui cara tersebut seterusnya menjadi khabar gembira buat mereka yang ingin menjaga badan, juga kesihatan.
1. Caranya, tambahkan satu sudu teh minyak kelapa ke dalam air mendidih, kemudian masukkan setengah cawan beras dan rebus selama 40 minit.
2. Seterusnya, sejukkan selama 12 jam dalam peti sejuk sebelum makan. Cara begini dapat meningkatkan kandungan serat 10 kali ganda berbanding menanak nasi dengan cara biasa.
Dikatakan, cara ini juga membuatkan kandungan kalori nasi putih turun sehingga 60 peratus. Oleh itu, meskipun ia diambil dalam pemakanan harian, ia tidak menaikkan kadar gula dalam darah dengan cepat dan juga tidak membuatkan badan menjadi gendut.
Jadi, bagaimana? Bolehlah mencuba cara begini untuk menanak nasi nanti! - CARI
Foto: Carian internet
|
|
|
|
|
|
|
|
Err tak kan nak makan nasi tu sejuk2 kot? |
|
|
|
|
|
|
|
rebus hingga beras kembng
cedok beras tu dan masak hingga tanak
style orng india masak
jd kita buang air kanji tu
tc guna faizah monghul preboil bashmathi ja |
|
|
|
|
|
|
|
Satu keje lak nk sejuk beku kan nasi tu 12 jam.. Org dh kebulur.. |
|
|
|
|
|
|
|
Kalau tengok dalam fb masak apa hari ni tu ramai yang ada parents or spouse kencing manis dorang buang air kanji tu pastu taruk air baru b4 continue masak. Maybe cara ni pun boleh digunapakai. |
|
|
|
|
|
|
|
Kalau makan tak control portion pun x guna jugak walau dh tukar style masak. Biasenye beras kurang kanji ni akan buat kita jadi cepat lapar. Jadi kena kawal pengambilan juga.. |
|
|
|
|
|
|
|
lama nk tgu. lapar wooo...
kalau buat awal2 xpe la kalau dang2 tu jgk nk mkn mmg naya |
|
|
|
|
|
|
|
aku mkn nasi bertambah2 setiap hari
xgumuk pon |
|
|
|
|
|
|
|
la nak kena sejuk 12 jam ?? lapo le |
|
|
|
|
|
|
|
basuh berulang ulang kalipun boleh mengurangkan kanji dlm beras |
|
|
|
|
|
|
|
Memang boleh kurus lah, nak tuggu nasi sejuk dah separuh hari. Last-last tak makan. |
|
|
|
|
|
|
|
Yes, biar je air paip mengalir sampai air beras jadi jernih. Bila masak macam ni, nasi masak seketul-seketul tak melekat sangat sebab air kanji dah takde, rasa pun agak sedap.
|
|
|
|
|
|
|
|
Beras faiza herba ponni tu bagus, xda kanji. Tapi makan x kenyang ler.. Rasa kosong cause xda kanji.. |
|
|
|
|
|
|
|
kena masak nasi malam2 la mcm ni..makan esok nya |
|
|
|
|
|
|
|
alang2 baik makan beras perang.. |
|
|
|
|
|
|
|
Makan dalam kuantiti kecil |
|
|
|
|
|
|
|
Mkn beras herba ponni je kalori mmg rendah.
|
|
|
|
|
|
|
|
Ingatkan mudah la, byk naw songeh nya |
|
|
|
|
|
|
|
...kita mkn beras perang je... |
|
|
|
|
|
|
| |
|