View: 5560|Reply: 53
|
Ini Caranya Nak Elak Cili Jadi Benyek Walaupun Simpan Berbulan-Bulan
[Copy link]
|
|
Siapa peminat masakan pedas-pedas sila angkat tangan! Paling tidak pun ada juga yang suka jadikan cili padi sebagai ulam ketika makan nasi.
Kalau ya, pastinya rumah anda tidak akan putus bekalan cili bukan?
Setiap kali pergi ke pasar basah atau mana-mana pasar raya, mata pasti akan tertumpu di bahagian cili dan tak sah kalau balik tanpa membelinya.
Tapi biasalah, kalau beli banyak-banyak dan disimpan terlalu lama, cili akan mula layu dan benyek, kan dah rugi?
Ibu-ibu, kakak-kakak, suri rumah semuanya dah tak perlu risau lagi nak buat cili tahan lama sebab tips dari Izyan Diyana ini memang berkesan!
Foto: Izyan Diyana
Caranya:
1. Buang tangkai dari badan cili
2. Masukkan dalam satu bekas dan alas dengan tisu
3. Letak seulas bawang putih yang dah siap dikupas
Boleh tahan sampai sebulan dan ke atas, masih segar dan elok. Selamat mencuba! -CARI |
|
|
|
|
|
|
|
kena cuba ni... terima kasih TT |
|
|
|
|
|
|
|
gud info.. boleh praktikkan balik ni.. |
|
|
|
|
|
|
|
sayur kalu balut dengan kertas mmg tahan lama sikit kan...dulu i penah balut daunsirih dgn sokkabar pastu masuk lam bekas...sebulan 2 jugak tahannya..daun dok menghijau lagi |
|
|
|
|
|
|
|
Sollallahu ala Muhammad
Sollallahu alaihi wasallam
Sollallahu ala Muhammad
Sollallahu alaihi wasallam |
|
|
|
|
|
|
|
mak aku ajar bungkus dgn suratkhabar, basahkan sikit.. kira renjis2 sikit air kat paper tu..
tp letak bawang putih ni kira petua baru.
thanks! |
|
|
|
|
|
|
|
woww info menarik! thank youuu |
|
|
|
|
|
|
|
masuk dalam bekas bertutup ke tak? |
|
|
|
|
|
|
|
kena cuba ni... terima kasih TT |
|
|
|
|
|
|
|
memang slalu buat mcm ni, memang berkesan. |
|
|
|
|
|
|
|
Ok... kena cuba neh.... tq |
|
|
|
|
|
|
|
terima kasih, selalu kisar ja cili tu letak cuka sikit. .tp, lama2 hilang dah xda rasa pedas. .harap buat mcm ni boleh laa dpt cili segar slalu |
|
|
|
|
|
|
| |
|