View: 6265|Reply: 24
|
Petua 'Repair' Makanan Terlalu Masin, Jadikan Ia Enak Semula!
[Copy link]
|
|
Alahai makanan yang dimasak jadi terlalu masin. Sudah tentu rasa macam tak boleh nak telan.
Tapi nak dibuang rasa membazir pula. Apa nak buat ni!
Aha, jangan terburu-buru, sebenarnya ia masih boleh diperbaiki atau 'repair'. Ya, makanan pun boleh di 'repair' jika kena dengan caranya.
Seperti yang dipetik dari portal Rasa, berikut merupakan 3 cara memulihkan makanan yang terlalu masin:
1. Cuci dengan air
Masakan berkuah yang terlalu masin boleh diperbaiki dengan cara mencuci bahan utamanya dengan air.
Keluarkan bahan seperti daging, ikan atau ayam dari kuah tersebut. Bila dengan air agar dapat menghilangkan rasa masih.
Kemudian masukkan kembali ke dalam kuah, dan tambahlah air kosong ke dalam kuah itu. Dikatakan hasilnya memang menjadi.
2. Masukkan karbohidrat
Memang frust kalau sup terlampau masin. Namun, ada petua iaitu memasukkan sumber karbohidrat ke dalam kuah.
Ini kerana karbohidrat dipercayai dapat menyerap rasa masin dan membuatkan masakan kembali menyengat.
Caranya, masukkan hirisan kentang atau beras (diikat dalam uncang) atau pun sedikit tepung ke dalam kuah berkenaan.
Foto: carian internet
3. Madu atau gula
Cara ini antara yang popular iaitu memasukkan sedikit gula atau madu agar rasa masin dapat diseimbangkan.
Namun, jangan terlalu banyak kerana nanti makanan jadi kurang enak pula akibat terlalu manis. - CARI |
|
|
|
|
|
|
|
Yaa petua letak kentang tu i pernah dengar |
|
|
|
|
|
|
|
Yg campur gula tu aku pernah buat. Bukan kalau terlebih masin je, kalau terlebih pedas pun boleh.
Yang campur beras/kentang tu 1st time aku dgr.
Kalau yg cuci tu mcm leceh la pulak.
|
|
|
|
|
|
|
|
petua akak letak ikan masin kalau lauk tu masin teringat ada tetamu cakap lori garam akciden depan rumah rupanya lauk masin kalau tahu mulut bangkai camtu nak je letak wasabi |
|
|
|
|
|
|
|
biasa letak gula je atau kentang. |
|
|
|
|
|
|
|
Selalu guna cara ke 3 |
|
|
|
|
|
|
|
Petua no.1 baru tahu. Petua no. 1 & 2 pernah guna. |
|
|
|
|
|
|
|
Thanks.. I suka makan yg masin2 so kadang tu terlebih garamnya.. |
|
|
|
|
|
|
|
Jangan sis..nanti high blood
|
|
|
|
|
|
|
|
lia selalu tambah gula je...
tpi kadang dh jadi pelik pulak rasanya... |
|
|
|
|
|
|
|
Kalo tmbh air nnt kuah dia cair pulak.. xsedap |
|
|
|
|
|
|
|
Kalo tmbh air nnt kuah dia cair pulak.. xsedap |
|
|
|
|
|
|
|
haha..lawak btul..
|
|
|
|
|
|
|
|
kalau masak kari, boleh letak kentang untuk kurangkan rasa masin.. |
|
|
|
|
|
|
|
Yg no1, leceh la pulak nak cuci3 ni.. Selalu guna no 3 je.. No 2 belum cuba lagi.. |
|
|
|
|
|
|
|
Haah letak kentang tu memang menjadi,i selalu buat sbb selalu terlebih masin kalo masak |
|
|
|
|
|
|
|
i letak kentang. sbb lec kitchen i dulu pon terletak garam 2 kali sbb dia ingat i tak letak garam lg dia letak kentang nak hilang kan masin |
|
|
|
|
|
|
| |
|