Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
1569
View
30
Reply

[Dunia] Melayu Malaysia Pembawa Cokmar The University of Adelaide bangga berucap dlm Bahasa Inggeris Slang Melayu

[Copy link]

Author: sabbath_shalom    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-7-2017 10:23 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Saya anak kampung, berasal dan tinggal di sebuah kampung kecil dekat Pantai Cahaya Bulan (PCB) di Kota Bharu, Kelantan.

Namun berkat usaha gigih dan jasa ibu bapa dan guru-guru, selalu baca buku Bahasa Inggeris, banyak menulis ejaan, selalu bawa kamus Oxford dwibahasa kecil ke mana-mana sahaja (pergi rumah nenek pun bawa kamus sebab nak pandai Bahasa Inggeris punya pasal).

Saya juga cuba bercakap Inggeris walaupun bercakap seorang diri depan cermin, macam-macam saya buat, dan akhirnya saya selalu cemerlang dalam subjek Bahasa Inggeris tidak kira penulisan atau lisan.

Saya membesar dengan memenangi pelbagai pertandingan melibatkan Bahasa Inggeris pada pelbagai peringkat termasuklah antarabangsa, akhirnya melanjutkan pelajaran ke Australia (tajaan biasiswa penuh) yang menggunakan Bahasa Inggeris 100% dari Ijazah hinggalah ke PhD.

Saya pernah tinggal di Australia hampir 9 tahun dan terlibat secara langsung dengan masyarakat Australia semasa berusia 19 hingga 27 tahun.

Saya pernah mendapat markah tertinggi iaitu 39 markah pada peperiksaan lisan di universiti Australia (markah penuh ialah 40 markah). Dan nak dijadikan cerita, markah kedua tertinggi pada peperiksaan itu ialah 32 markah.

Rata-rata pelajar dalam kursus tersebut adalah para pelajar Inggeris, dari Australia, UK, USA, Canada dan pelbagai lagi.

Saya masih ingat hari itu saya memakai baju Melayu (seluar slack hitam) kerana hari itu hari Jumaat. Tapi budak Melayu kampung inilah yang jadi top scorer.



Semasa Majlis Konvokesyen PhD pada September 2015 juga saya telah diberikan peluang memberi ucapan dalam Bahasa Inggeris mewakili semua graduan kerana pengiktirafan sebagai pembawa cokmar sekaligus pelajar cemerlang mewakili 4 fakulti di The University of Adelaide, Australia.

Baca kisah saya: Berpeluang Membawa Cokmar Universiti Adelaide, Lelaki Ini Ada Misi Besar

Orang yang kenal saya akan tahu saya boleh bertutur dalam Bahasa Inggeris, menggunakan slanga BIASA seperti orang Melayu yang lain, tiada lenggok seperti orang putih. Slanga-slanga saya letak tepi.

Ada jugalah yang bertanya, boleh jadi menyindir, Eh, dok Australia bertahun-tahun sebegitu takkan tak boleh cakap English gaya slanga Australia atau orang putih? Saya jawab, Tak perlu pun sambil senyum.

Selain itu ada juga yang mengomel, gaya kau tak berubah pun, kan? Dulu sebelum ke Australia pakai baju Melayu. Sekarang dah balik, sama je. Siap pakai jubah macam orang balik dari Mesir. Aku ingatkan kau pakailah macam gaya hipster ke, apa ke. Barulah nampak gaya orang putih sikit! Menarik betul cadangannya untuk saya mengubah fesyen berpakaian.

Saya jawab, pakai je la apa pun, asalkan elok dan menjaga aurat. Heheh, kan dah terkena.

dr-shahr-musafir

Foto Majlis Konvokesyen September 2011 untuk graduasi Disember 2010 di The University of Adelaide, Australia. Bersama dua supervisors saya, alhamdulillah dapat First Class Honours masa ni. CGPA 7.00/7.00. Masa ini, puteri pertama kami berusia 2 bulan
Nak tahu kenapa saya tak pernah nak bercakap slanga orang Inggeris, atau slanga orang Australia? Nak tahu kenapa saya tak ikut gaya hidup sosial orang Australia, terutamanya dari segi pengurusan pakaian dan lain-lain?

Ringkas sahaja.

Saya belajar, menulis, bercakap dan pelbagai aktiviti menggunakan Bahasa Inggeris adalah bertujuan untuk kehidupan.

Contohnya mencari ilmu, meningkatkan kualiti diri, memudahkan komunikasi. TIDAK bertujuan untuk MENJADI orang Inggeris atau orang putih. Apatah lagi nak menceduk budaya sosial mereka ke dalam hidup saya.

Saya kekal dengan identiti Melayu Muslim saya, sejak awal pergi ke Australia, sehinggalah kini (sejak setahun yang lalu) pulang berkhidmat mendidik para penuntut universiti di Malaysia.

Apa yang saya nak cuba sampaikan dalam artikel ini?

Hidup kita perlulah ada prinsip dan jati diri. Kita yang lahir sebagai Melayu dan Muslim ini perlu bersyukur dan menghargai ketetapan yang Allah swt berikan ini. Perlu sedar diri dalam aspek ini.

Prinsip dan jati dirilah yang akan menjadi tunjang dalam kehidupan kita. Anak-anak muda terutamanya, jangan mudah terpengaruh dengan keadaan sekeliling.

Jangan terikut-ikut dengan anasir-anasir di kiri, kanan, depan dan belakang kita. Jangan ubah diri kita mengikut cara mereka tanpa ada keperluan yang jelas.

Nak berjaya cemerlang dengan pengajian menggunakan Bahasa Inggeris atau nak berjaya cemerlang di negara orang putih TIDAK memerlukan kita menukar gaya cakap kita sehingga menjadi orang putih dan berpakaian seperti mereka.

Wanita muslimah kekalkanlah tudung di kepala, lelaki muslim kekalkanlah pakaian sopan. Bercakaplah seperti biasa, tak perlu risau nak bercakap slanga orang putih. Sebab kita bukan orang putih. Betul, tak?

Kekalkanlah jati diri Muslim, kekalkanlah jati diri Melayu. Jangan malu, jangan segan, jangan rasa inferior atau rendah diri.

Ikut pengalaman saya, kita tidak disanjung oleh orang putih disebabkan slanga kita yang semacam slanga percakapan mereka atau disebabkan pakaian kita yang menyerupai mereka.

Tetapi mereka lebih respek apabila kita mampu menyinar di pentas dengan Bahasa Inggeris slang gaya kita, mereka lebih respek disebabkan English is our second language but still we manage to speak in a fluent and understandable manner, dan menonjolkan ciri-ciri sikap dan pakaian unik daripada bangsa kita.

Contohnya, Wow! Your baju Melayu is so beautiful.

dr-shahr-musafir-2

Sekali kita jadi Muslim, berbanggalah dengannya dan carry the title. Jangan sorok-sorok, jangan malu-malu. Selepas itu nak cakap slanga Inggeris gaya negara mana sekalipun, cakaplah.

Asalkan jati diri kekal, bukan sampai warnakan rambut hitam kita dengan warna merah macam termandi dengan air karat. Kalau boleh speaking slang orang putih, tu kira bonus ye. Jangan lebih sudu daripada kuah.

Kita belajar Bahasa Inggeris bukan untuk jadi orang Inggeris. Biaq pi la depa. Heheh.
2017-07-12_22.21.00.jpg
dr-shahr-musafir-720x484.jpg
dr-shahr-musafir-2-720x552.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2017 10:35 PM | Show all posts
Hijabisa yg berangan2 nak kawin ala2 mcm dlm church tu sila take note... acik kepam andartu forumer cari juga :p
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-7-2017 10:40 PM From the mobile phone | Show all posts
English is our second language but still we manage to speak in a fluent and understandable manner.
dr-shahr-musafir-3-720x608.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2017 10:41 PM | Show all posts
kena jadi cm indonesia.  orang luar nk dtg indonesia kena belajar cakap indonesia sebab penguasaan bahasa inggeris yang lemah orang sana.
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2017 10:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Berita ni dah lama tp baguslah.  Hebat abang ni..
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2017 10:53 PM | Show all posts
cc: neelofa

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2017 02:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Tahniah. Alhamdulillah, dah ada kepandaian berbahasa tu gunakanlah dgn manafaat utk kebaikan ummah.
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2017 02:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Tahniah. Alhamdulillah, dah ada kepandaian berbahasa tu gunakanlah dgn manafaat utk kebaikan ummah.
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2017 04:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Akak setuju dengan heols. Tapi jangan la sampai spiking English dengan accent Kelantanese super pekat seperti fakulti mates akak dedolu.
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2017 04:41 AM From the mobile phone | Show all posts
u no pitih, no gamble2 lah
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2017 08:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Slang or no slang...manglish or proper english,both also can laaaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2017 08:10 AM | Show all posts
chazey replied at 13-7-2017 04:34 AM
Akak setuju dengan heols. Tapi jangan la sampai spiking English dengan accent Kelantanese super peka ...

hahahahaaa.... i feel you sis ..  sebab pernah bercakap ngan org kelantan yang spiking power tapi pakai slang kelantan
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2017 08:18 AM From the mobile phone | Show all posts
my SV pun ckp...ur english is so malay.peduli lah janji lepas...
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2017 08:19 AM | Show all posts
tahniah..good for you

bagus nak maintain budaya melayu tu..tak apa kalau cakap english ada bunyi melayu, tapi kalau boleh english tu digunakan properly. grammar betul, pronunciation betul, orang faham apa yang nak disampaikan etc..itu yang penting. slang2 semua letak tepi..

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2017 08:45 AM | Show all posts
Melayu hebat
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2017 08:54 AM | Show all posts
hebat kah dia? nothing new...
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2017 09:04 AM | Show all posts
Antara manglish yang aku suka dengar - Dato Chef Wan... memang lenggok melayu betul
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2017 09:06 AM | Show all posts
orang cina cakap english slang cina
orang india cakap english slang india
orang melayu cakap english slang melayu...
betul la tu kaan.. aper nak dimalukan
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2017 09:13 AM | Show all posts
Akak suka dengar lecturer lecturer otai akak dulu dulu. Umur dalam 50an cakap English sesama sendiri dengan bunyi Melayu. Tak payah bergulung R macam queen hanis
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2017 09:30 AM | Show all posts
chazey replied at 12-7-2017 08:34 PM
Akak setuju dengan heols. Tapi jangan la sampai spiking English dengan accent Kelantanese super peka ...

Akak x paham ke the underlying tones behind this article? Dah sah sah la pembawa cokmar ni english slang kelantan

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2017 01:19 PM | Show all posts
mohon tarbiah kan amalina yg tengah syok menyenak di London sana
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2017 01:20 PM | Show all posts

aku pun teringat kat nelopa bila baca artikel ni.
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2017 01:52 PM | Show all posts
sebaik baik manusia adalah yang bermenafaat kepada orang lain....dah ada ilmu tu gunakanlah & kembali kepada masyarakat...ok...
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2017 05:17 PM | Show all posts

sini pun boleh....
keluar nama minah ni....
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2017 05:24 PM | Show all posts
hauknya muka kau dekkkk....regardless of what you have achieved
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.117357s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list