Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
123Next
Return to list New
3061
View
68
Reply

[Tempatan] Ekonomi Masih Maju : Penamatan Perkhidmatan Kakitangan Awam

[Copy link]

Author: Login_ID    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-7-2017 10:30 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Sememangnya langkah yang baik buat kerajaan, mengecilkan bilangan kakitangan awam.

Tapi rakyat tetap marah dengan propa pemimpin2 dlm bey end

Katanya ekonomi masih maju, berkembang baik, tapi... hakikatnya.. senakin ramai rakyat malaysia  kehilangan pekerjaan
FB_IMG_1500128535031.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2017 10:32 PM From the mobile phone | Show all posts
kakitangan kontrak?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-7-2017 10:33 PM From the mobile phone | Show all posts
dinoloveshasha replied at 15-7-2017 10:32 PM
kakitangan kontrak?

Kakitangan sementara
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2017 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak disambung contract la ni. Kesian, job market dahlah tepu sekarang ni. Semoga ada rezeki lebih baik utk diorang
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2017 10:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Login_ID replied at 15-7-2017 10:33 PM
Kakitangan sementara

mmg dah rasa dah....  
mana ade staff gomen kena buang....  tmbh2 klau stok perhabis beras ja..... bkn tak kesian tp depa shud know the status already... kena prepare...
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2017 10:43 PM From the mobile phone | Show all posts
moonbug replied at 15-7-2017 10:39 PM
Tak disambung contract la ni. Kesian, job market dahlah tepu sekarang ni. Semoga ada rezeki lebih ba ...

klau IT berlmbk sis.... tp skill kena ade....
klau pegawai IT gomen takde keje sgt.... most outsource je.....
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2017 10:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Taraf kontrak or sementara mmg mcm tu. Once dah xda peruntukan, mmg akn diterminate. So yg taraf2 kontrak tu perlu sentiasa bersedia.
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2017 10:53 PM | Show all posts
nak buat part time mai roger2 akak, kita teh tarik session
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2017 10:55 PM From the mobile phone | Show all posts
dinoloveshasha replied at 15-7-2017 10:43 PM
klau IT berlmbk sis.... tp skill kena ade....
klau pegawai IT gomen takde keje sgt.... most outso ...

Yang ni betul sangat. Bagi aku apa salahnya buat sendiri je. Nak betulkan website pun nak outsource. Tak paham betul aku  :zz

Ko ni pakai nick baru gaduh kat bod mana plak? FD ke?  
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2017 11:03 PM From the mobile phone | Show all posts
cepheid replied at 15-7-2017 10:55 PM
Yang ni betul sangat. Bagi aku apa salahnya buat sendiri je. Nak betulkan website pun nak outsourc ...

soklan psl nick sedia maklum la khen  
btw staff IT gomen most relaks je..... propose kat bos je nak beli ape  
dah outsource tu ade tak ambil tahu apa supplier buat.....  
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2017 11:16 PM | Show all posts
skim pencen coming soon..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-7-2017 11:22 PM From the mobile phone | Show all posts
dinoloveshasha replied at 15-7-2017 11:03 PM
soklan psl nick sedia maklum la khen   
btw staff IT gomen most relaks je..... propose kat bos  ...

Yg ni agak setuju
Lepas tu lagi lawak, buat satu sistem, x lama dilancarkan dan belum berjaya sepenuhnya, sistem tu akan digantikan dgn sistem lebih kurang sama, cuma nama berbeza

Bila tanya kementrmerian, rupanya pegawai it yg handle sistem tu dah transfer ke kementerian lain
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-7-2017 11:24 PM From the mobile phone | Show all posts
seeriesagain replied at 15-7-2017 10:52 PM
Taraf kontrak or sementara mmg mcm tu. Once dah xda peruntukan, mmg akn diterminate. So yg taraf2 ko ...

Betul

Cuma terfikir gak masa baca2 komen d satu fb tu, mmg x dpt serap ke jawatan tetap ke?. Ramai staff sementara ni dah lebih 10 tahun kerja. Paling senior 17 tahun.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2017 12:10 AM From the mobile phone | Show all posts
jumlah staff gomen kena berkadar terus dgn status ekonomi ke?...kalau ekonomi baik maknanya staff gomen kena tambah ke?
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2017 12:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by mommymonster82 at 16-7-2017 12:24 AM
dinoloveshasha replied at 15-7-2017 11:03 PM
soklan psl nick sedia maklum la khen   
btw staff IT gomen most relaks je..... propose kat bos  ...


Outsource tu dah diluar bidang kuasa kakitgn bawahan even pegawai2 gomen...yg biasa2 ni yg kuasa terhad ni...Mampu tengok sj..

Faham2 jelah
Asal boleh... Ada ruang ada peluang...sebat kiri kanan
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2017 12:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Kesiannya...
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2017 12:43 AM From the mobile phone | Show all posts
dinoloveshasha replied at 15-7-2017 11:03 PM
soklan psl nick sedia maklum la khen   
btw staff IT gomen most relaks je..... propose kat bos  ...

MN dinopower ke

gigih sungguh bergado sampai kene banned haha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2017 01:49 AM From the mobile phone | Show all posts
matamata replied at 16-7-2017 12:10 AM
jumlah staff gomen kena berkadar terus dgn status ekonomi ke?...kalau ekonomi baik maknanya staff go ...

Agak berkadar la jugak agaknya. Sebab musim dulu2 ekonomi x sakit sangat,  banyak peruntukan mengurus diberi
Tahun ni peruntukan mengurus dipotong hampir 50% di agensi gomen  
Peruntukan mengurus sikit, gaji  staff terkesan (terutama sementara/sambilan)
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2017 02:16 AM | Show all posts
Kesian plak hilang keje
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2017 02:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Bagus....sila buang acik2 kepam Putrajaya perabis beras jah...keje sikit pun nak simpan nk buat ot...syialll
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2017 03:15 AM | Show all posts
Login_ID replied at 15-7-2017 11:24 PM
Betul

Cuma terfikir gak masa baca2 komen d satu fb tu, mmg x dpt serap ke jawatan tetap ke?. Ra ...

Kalau nak diserap ke jawatan tetap dah lama dah akan diserap, xda maknanya kena tunggu sampai 17 tahun. Sbb member aku pun ada gak stok2 kerja kontrak ni, stay bertahun2 dgn harapan serap tetap tapi nan hado. Nasib baik bijak skit (xda ler bijak sgt pun sbb nak jg kerja gomen)  apply jawatan tetap both guna degree n spm. Degree x sangkut2, yg sangkut spm. Selamat masuk tetap guna spm sebelum kontrak dia kena terminate. 7 tahun ler jgk stay as kontrak gred officer... huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2017 03:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Adik kawan I salah seorang yg "dapat surat"..masuk kerja tahun 2005. masa mula2 dapat kerja bukan main gebang so tak sangka selama ni just kontrak confident yo dapat kerja je terus kahwin beranak pinak..family kawan I ni jenis berlagak sikit kalau ikut hati ni nak je padankan muka tapi tak nak lah coz I turut bersimpati
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2017 03:41 AM From the mobile phone | Show all posts
dinoloveshasha replied at 15-7-2017 10:43 PM
klau IT berlmbk sis.... tp skill kena ade....
klau pegawai IT gomen takde keje sgt.... most outso ...

Yup keje it berlambak..iols tgh pulun apply ni mana yg mampu doakan meols yach!   
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2017 04:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Login_ID replied at 15-7-2017 10:30 PM
Sememangnya langkah yang baik buat kerajaan, mengecilkan bilangan kakitangan awam.

Tapi rakyat te ...

Stok2 pemalas ke yang dibuang tu? Helok la if ye.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2017 06:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ffbeauties at 16-7-2017 06:35 AM

Yang kat putrajaya ramai ramai tu elok jugak buang.
Open secret waktu kerja, opis krik krik krik...orang xde.
Ke kat sana seme tetap.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.210665s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list