Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
2190
View
145
Reply

[Tempatan] Kos membesarkan anak tinggi punca utama kadar kelahiran Cina rendah

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-7-2017 11:52 AM | Show all posts |Read mode

MELAKA: Kos membesarkan anak yang tinggi adalah antara faktor utama mengapa kadar kelahiran dalam kalangan masyarakat Cina di Malaysia berterusan rendah, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wee Ka Siong.

Beliau berkata rakyat Malaysia di bandar dan pekan lebih memikirkan bagaimana untuk memberikan pendidikan cemerlang, penjagaan kesihatan selain mendapatkan masa hadapan yang cerah untuk anak mereka.

Faktor ini menjadi penghalang kepada mereka untuk menimang lebih ramai anak, kata Wee.
"Orang telah bercakap mengenai perkara ini untuk beberapa dekad dan saya tidak fikir adalah praktikal (memiliki keluarga yang lebih besar) kerana ibu bapa perlu memikirkan masa depan anak mereka.

"Pasangan Cina yang berkahwin dan membina keluarga lazimnya praktikal dan akan memilih 'kualiti daripada kuantiti' dalam konteks saiz keluarga," beliau memberitahu pemberita selepas menyaksikan majlis angkat sumpah anggota jawatankuasa Persatuan Pengedar Motosikal dan Skuter Malaysia, di sini pada Ahad.

Jabatan Perangkaan Malaysia menyatakan peratusan masyarakat China dalam populasi tempatan menyusut lagi kepada 23.2 peratus bagi tahun ini, kurang 0.2 peratus daripada 6.65 juta tahun lepas.

Jabatan itu berkata pada 14 Julai lepas, penduduk Malaysia dijangka meningkat sebanyak 1.3 peratus daripada lebih 31.6 juta dalam 2016 kepada 32 juta yang dianggarkan pada tahun ini.

Sementara itu, Wee berkata pendaftaran motosikal bagi suku pertama tahun ini adalah 137,076 unit berbanding 135,282 unit direkodkan pada tempoh masa yang sama dalam 2016.

Beliau berkata kenaikan jumlah pendaftaran itu seiring dengan pertumbuhan ekonomi negara, yang mana Malaysia mencatat kadar pertumbuhan keluaran dalam negara kasar (KDNK) sebanyak 5.6 peratus dalam suku pertama tahun ini berbanding ramalan Bank Dunia pada 4.9 peratus untuk 2017 sehingga 2019.

-- BERNAMA
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 12:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni nak kahwin pun fikir banyak kali nih cemana pulak
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 12:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by nobito at 17-7-2017 12:11 PM

Akak rasa punca utama Cina Kapir banyak takmo kahwin dan kahin xda anak...sebab diorg LGBT

LGBT tu punca utama populasi Cina kapir ni mengurang.

Sebab diorg jadi LGBT tu mungkin kerana kos hidup tinggi berpunca dari spekulator hartanah Cina yang berorentasikan Straight yg perlu memenuhi keinginan isteri dan kekasih gelap mereka.
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 12:12 PM | Show all posts
so cina pilih duit berbanding sedap???  

meleis pula terbalik  
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 12:13 PM | Show all posts
kos hantar nurseri jek dah beribu...
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 12:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Buat anak senang dan sedap.
Nak menjaga mereka saja susah.
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 12:21 PM From the mobile phone | Show all posts
tidak setuju. statistik menunjukkan ini adalah trend zaman moden yg berlaku dimana2 negara dan bangsa
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 12:22 PM | Show all posts
bertelur macam penyu je lah.. dah menetas cari hidup sendiri..

mak dan ayah, kalau mak dan ayah tak tinggalkan apa apa harta kepada kami, kenapa mak dan ayah melahirkan kami ke donia ini?? pertikai erinna amber dan danish cullum


Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 12:24 PM From the mobile phone | Show all posts
taikor replied at 17-7-2017 12:21 PM
tidak setuju. statistik menunjukkan ini adalah trend zaman moden yg berlaku dimana2 negara dan bangs ...


Bro, memang benar ini adalah trend di serata dunia termasuk di negara kita namum mungkin kaum Cina merupakan etnik yang mengalami penurunan populasi paling ketara berbanding bangsa lain di Malaysia.
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 12:29 PM | Show all posts
seriously..amat payah utk survive..pe tah lagi membesar anak2..kos melahirkan anak sorg masa bayi jer dh brpa.luckily dulu beli pampers baru 30 ..susu nk yg mahal pun bole ejas2..skrg ygjenis murah tu pon dh cecah 50 utk regular..skrg balance kos anak2 utk survive kena pusing kelilingla pikir..tu pon aku perati mcm tkde kesan jah org skrg..ke diorg jenis tutup lobang gali lobang ..asal pape asal begaye??
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 12:30 PM From the mobile phone | Show all posts
nobito replied at 17-7-2017 12:08 PM
Akak rasa punca utama Cina Kapir banyak takmo kahwin dan kahin xda anak...sebab diorg LGBT

LGBT t ...

Bab lgbt tu akak puteh setuju sangat....
Kalau pergi Mana Mana penuh gayah cina jah, itu yg terang terangan nampak, Tak masuk in closet lagi. App echur pull penuh dgn rogayah cina
Macam  50% jantan cina ni adalah golongan gayah lgbt jah...
Dah la masing masing berangan nak Caucasian jahhh...Tak kesah la walaupun kertu, janji kaukasian
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 12:34 PM | Show all posts
kalao ummah cainis, mereka lebih pentingkan kualiti
dr umur 4 tahun dah dihantar ke swimming class, piano class, violin class, ballet class, kumon apabende tah,
bila dah stat skolah, dihantar lak ke kelas tambahan maths etc etc
tu sume pakai duit tuuuuuuu
kalo ummah meleis, lantak la budak2 tu nak jadik apa pun
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2017 12:35 PM | Show all posts
tapi bukankah GST menurunkan harga barang
tu kan janji BN
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 12:37 PM | Show all posts
even ms confinement period pun, ummah cainis urban akan prefer duk kat confinement centre

https://www.facebook.com/estherpostpartumcare/

http://www.estherpostpartumcare.com/

harga? opkozz la ribu riban
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 12:43 PM | Show all posts
dh tau mahal, wt pe  la beli pampers
belila kain lampin, basuh la lepas pakai
jimat la sket bab tu

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 12:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by nobito at 17-7-2017 12:56 PM
cmf_premierleag replied at 17-7-2017 12:34 PM
kalao ummah cainis, mereka lebih pentingkan kualiti
dr umur 4 tahun dah dihantar ke swimming class, ...


Iye ke sis....akak tengok Cina kat kampung akak kecik2 tetap suka hidu bau asap tokong sehingga tidak bijak spm.
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 12:59 PM | Show all posts
kualiti daripada kuantiti
ni la yang sepatutnya... ni tak, keje beranak beranak beranak tanpa proper future planning... pastu anak2 jadi hancur... pastu menyusahkan masyarakat... pastu meroyan kata masyarakat tanak paham dan tanak tolong... memacam la kalo nak senaraikan...
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 12:59 PM | Show all posts
spiderman80 replied at 17-7-2017 12:24 PM
Bro, memang benar ini adalah trend di serata dunia termasuk di negara kita namum mungkin kaum Ci ...

most cina max anak dua je.... sbb fikir kos.... org melayu tak pkir kos... sbb anak tu rezeki....
yea rezeki anak2 tua... tp kena usaha.... ramai salah tafsir.....
ckp byk dituduh mcm2 plak
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 01:01 PM From the mobile phone | Show all posts
putehkundor replied at 17-7-2017 12:30 PM
Bab lgbt tu akak puteh setuju sangat....
Kalau pergi Mana Mana penuh gayah cina jah, itu yg teran ...

Cina Straight cari kokusen bukan untuk repair gene PRC diorg pon sis....diorg just nakkan duit...yg kertu pon sapu asalkan berduit + kokusen

Kalau Cina LGBT tu diorg tak kesah pon kokusen atau berkerak asalkan tak berbau kepam.

diorg jadi LGBT ni berpunca dari jantan Straight Cina la nak memenuhi keinginan isteri dan kekasih gelap mereka...sampai melambung harga hartanah.  
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 01:05 PM | Show all posts
dubuk replied at 17-7-2017 12:22 PM
bertelur macam penyu je lah.. dah menetas cari hidup sendiri..

mak dan ayah, kalau mak dan ayah t ...

payah la kalo nak tinggalkan harta segala... kehidupan sendiri, pandai2 la cari duit... hehehee... tugas mak bapak bagi makan, pakai, medical, education...
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
buat pe la beranak ramai ramai
mak pak pun nak enjoy cikcur sana sini
mmg standard anak 2 je sekarang ni.
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 01:22 PM | Show all posts
Nak beranak ramai2 ni kena tengok 2 perkara
1. Support System yang kuat - ada mertua ke mak sendiri ke yang anytime standby jaga anak saat2 kecemasan or jaga terus lagi bagus.hahaha
2. Kawasan persekitaran yang harga yang munasabah affordable utk  kos babysitter & transit & van. kalau la balik lewat or jem luarbiasa, rasa nak nanges aje kalaupikir hal OT.

aku ni salah orang orang yang pikir cost dulu.
orang2 melayu akan cakap, aku ni menidakkan rezeki anak.
nasib FIL aku tak join porem. hahahaha.
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 01:24 PM From the mobile phone | Show all posts
spiderman80 replied at 17-7-2017 12:17 PM
Buat anak senang dan sedap.
Nak menjaga mereka saja susah.

Ujung ujung bila mak bapak ligat cari duit anak anak terbiar jadi mat rempit , mat dadah dan bohsia. Menempah bala je
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 01:25 PM | Show all posts
ala puak sakai kat selatan tu rilek je beranak ramai
tau beranak je.. lepas tu rterbiar lajak basikal
mampus kne lenyek dengan kereta tgh malam
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
R2D2 replied at 17-7-2017 12:35 PM
tapi bukankah GST menurunkan harga barang
tu kan janji BN

Meme la rega ada turun...tu pon kalo ada sale atau dh nk x'pired(jer)....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.097611s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list