View: 7028|Reply: 31
|
Sambal Kicap Paling Sedap, Cukup Pedas Manis Dan Lemak. Jadikan Makanan Anda Leb
[Copy link]
|
|
Bagi anda yang gemarkan masakan pedas, pasti tidak dapat meninggalkan sambal kicap untuk menu seperti bihun sup, mee sup, soto, pisang goreng dan sebagainya.
Memang ada banyak versi resipi sambal kicap mengikut citarasa dan juga rahsia turun-temurun setiap keluarga.
Namun, anda boleh cuba resipi yang satu ini, memang terangkat! Ia merupakan sambal kicap yang dimasak, cukup rasa pedas, manis dan juga masinnya.
Jika anda sediakan dalam kuantiti banyak, bolehlah disimpan dalam peti sejuk dan dinikmati bila-bila sahaja!
Sumber foto: Adriana Qistina Zamri
Bahan-bahan A:
Cili padi (ikut citarasa)
Lada besar 5 biji
Bawang putih 5 ulas
Bawang merah 5 biji/bawang besar 1 biji
*Semua bahan ini dicuci dan digoreng seketika bagi layu dan toskan, kemudian kisar.
Bahan-bahan B:
Kicap lemak manis
Sedikit gula kabung
Air asam jawa
Garam secukupnya
Kiub pati ayam 1 ketul
Cara-caranya:
1. Masukkan bahan A ke dalam periuk dan masukkan semua bahan B ke dalam periuk yg sama.
2. Masak dalam 30 minit atau hingga pekat dengan api perlahan. Selamat mencuba! - CARI
Kredit: Fb Nor Hafiza |
|
|
|
|
|
|
|
Cicah pisang goreng, tempe goreng.. sedapnya
|
|
|
|
|
|
|
|
Sedap..
Klu simpan lama dlm peti, pedas dia hilang x |
|
|
|
|
|
|
|
okay...bookmark dulu. nanti bila ada masa nk buat |
|
|
|
|
|
|
|
mak iols pnye rsepi guna bwg putih dan cili api jer.. grg dan kisar.. buh kicap.. dh siap.. sdap btul.. |
|
|
|
|
|
|
|
pearl.silver replied at 19-7-2017 02:28 PM
Sedap..
Klu simpan lama dlm peti, pedas dia hilang x
pedas tue brgntg pd cili.. ada stgh tue cili mmg pdas wlaupon guna ckit jer.. |
|
|
|
|
|
|
|
aleesyasofia replied at 20-7-2017 06:19 AM
pedas tue brgntg pd cili.. ada stgh tue cili mmg pdas wlaupon guna ckit jer..
Nk tau lepas kita simpan
Selalu buat cili kicap ni, simpan dlm peti ais lepas beberapa hari pedasnya hilang.
Jd klu bergoreng dulu ni, hilang juga tak.. |
|
|
|
|
|
|
|
Iols pun slalu buat mcm tu
|
|
|
|
|
|
|
|
pearl.silver replied at 20-7-2017 08:13 AM
Nk tau lepas kita simpan
Selalu buat cili kicap ni, simpan dlm peti ais lepas beberapa hari pedas ...
msh ada rasa pdas jgk.. tp xde la trlalu pdas.. nk pdas lbihkn cili dan kurgkn kcap.. nak kurg pdas kurgkn cili lbhkn kcap.. mcm iols slalu bt pdas ckit.. bru la trangkat.. |
|
|
|
|
|
|
|
Slalu makan dgn mihun sup je
Yg makan dgn pisang goreng tu rasanya sos kicap jenis lain kot
Yg dgn ikan bakar tu ais asam yg lain jgk lolol
Bape banyak adik bradik sambal kicap ni? |
|
|
|
|
|
|
|
aleesyasofia replied at 20-7-2017 09:58 AM
msh ada rasa pdas jgk.. tp xde la trlalu pdas.. nk pdas lbihkn cili dan kurgkn kcap.. nak kurg pda ...
Simpan berhari2 pun kepedasan nya masih sama? |
|
|
|
|
|
|
|
banyaknya gula.. aku kalau dah guna kicap lemak manis, idoklerr nak tambah apa2 gula dah..Diabetes wehh!!! |
|
|
|
|
|
|
|
sambal kicap pun nak letak kiub ayam ke? kelakar |
|
|
|
|
|
|
|
Tengok gambar jadi pekat macam sambal kicap untuk sup tulang janda baik. Sedapnyeee.
Terima kasih. |
|
|
|
|
|
|
|
aleesyasofia replied at 20-7-2017 06:16 AM
mak iols pnye rsepi guna bwg putih dan cili api jer.. grg dan kisar.. buh kicap.. dh siap.. sdap btu ...
Sy pun buat lbh kurg mcm ni..bahan utama garlic n cili padi kg..well,bole je try ni.. |
|
|
|
|
|
|
| |
|