Edited by Cari-Zai at 21-12-2017 09:07 AM
Takde tapi kalau nak cuba, di bawah resipinya. Ada orang sebut Kuih Laman Sari. Dalam buku tu ada resipi Dodol Kukus, Hati Susu, Enche Abas Demam, Serikaya Pisang dll.
Bahan Lapisan Bawah 1¾ cawan tepung kacang hijau
1¼ cawan gula pasir
3½ cawan santan pekat (1 kelapa)
½ sudu teh esen ros
3 biji telur Garam secukup rasa
1. Gaul (atau kisar) semua bahan di atas dan tapis. Kemudian kacau atas api perlahan. 2. Bila agak pekat, tuang adunan ke dalam loyang bulat 24-26inci (telah disapu minyak dan dipanaskan dalam kukusan). 3. Kukus selama 30 minit.
Bahan Lapisan Atas 6 biji telur
2½ cawan santan pekat (1½ biji kelapa)
1¼ cawan gula pasir
4 sudu besar tepung gandum ½ sudu teh esen ros
Garam secukup rasa
1. Gaul semua bahan di atas dan tapis. Masak di atas api kecil sehingga pekatsedikit. 2. Tuangadunan ke atas lapisan bawah tadi dan kukus selama 40-45 minit. 3. Biarbetul-betul sejuk sebelum dipotong dengan spatula plastik.
|