Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
849
View
18
Reply

Bunga Durian Goreng Belacan, Kegemaran Orang Sarawak Dan Indonesia! Nak Cuba?

[Copy link]

Author: Cari-Nora       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-1-2018 04:32 PM | Show all posts |Read mode
Raja buah iaitu durian sememangnya menjadi kegilaan ramai. Tapi pernahkah anda makan bunga durian?


Ia menjadi kegemaran orang Sarawak dan juga Indonesia. Bunga durian kebiasaannya dibuat sajian sayur dan rasanya manis dan garing.





Anda perlu berhati-hati dalam menyediakannya. Ini adalah kerana bunga durian mempunyai lendir atau getah pada setiap putik debunga atau biji bunga durian.


Bunga durian harus direbus atau dicelur dalam air panas selama beberapa minit sebelum memasaknya. Kemudian anda perlu toskan dan simpan ia di tempat yang kering.  







Sesudah kering, bolehlah anda goreng bunga durian tadi dengan ikan bilis dan bawang atau ia juga boleh dimasak sebagai kuah lemak.


Anda juga boleh cuba resepi di bawah ini yang sememangnya menyelerakan!


Resipi Bunga Durian Goreng Belacan


Bahan-bahan:
200gm bunga durian
2sm belacan (dibakar dan ditumbuk)
2 ulas bawang putih (diketuk)
1 biji bawang besar (dihiris)
1 biji cili merah (dihiris)
½ cawan air
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya






Cara Memasak:


1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih, bawang besar dan cili sehingga layu sedikit.
2. Kemudian masukkan belacan yang telah disebatikan dengan ½ cawan air.
3. Akhir sekali masukkan bunga durian dan kacau sehingga sebati dan tunggu sehingga kuahnya pekat.
4. Siap untuk dihidangkan!




Nota: Kalau nak tahu, bunga durian yang sedap dimakan dan fresh berwarna putih kecerahan. Kalau ia berwarna perang, ketika memasak ia akan menjadi lembik dan berair dan tidak garing. -CARI
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2018 08:01 PM | Show all posts
bunga durian rasa durian x?
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2018 08:54 PM From the mobile phone | Show all posts
hasniey: bunga durian rasa durian x?

Tak rasa pun. Sedappp gile kot masak goreng belacan...
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2018 09:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Omg my feberet food ni...biasa masak tumis bawang ikan bilis je pon dah mabeles...
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2018 09:39 PM From the mobile phone | Show all posts
hasniey replied at 11-1-2018 08:01 PM
bunga durian rasa durian x?

Rasa lemak2 crunchy....sedap gila..tp x slalu ade..kena tunggu musim durian berbunga which once a year je
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2018 02:31 AM | Show all posts
SalenaGomez replied at 11-1-2018 09:39 PM
Rasa lemak2 crunchy....sedap gila..tp x slalu ade..kena tunggu musim durian berbunga which once a  ...

crunchy sbb bunga tu kering eh?mmg xboleh mkn terus ke?
maksudnye cuci2 terus masak?jd gatal ke nnt rasa xsedap?
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2018 02:33 AM | Show all posts
Sazida replied at 11-1-2018 08:54 PM
Tak rasa pun. Sedappp gile kot masak goreng belacan...

bau durian pon xde ke?
kalau bunga betik kan rasa betik.jantung pisang bau mcm pisang.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2018 10:38 AM | Show all posts
sungguh kerr..biar btulll
sedap ker
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2018 11:28 AM | Show all posts
aku x mkn durian.. tp bunga durian fav aku.. tp kirong x goreng.. tp bakar..ala2 panggang la..alaskan dengan daun pisang... perghhhhhhhh.. mkn nsk putih dgn tu jer dh boleh tambah bkali2..
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2018 12:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Thuglife replied at 12-1-2018 11:28 AM
aku x mkn durian.. tp bunga durian fav aku.. tp kirong x goreng.. tp bakar..ala2 panggang la..alaska ...

Yang tu x pernah buat lg...bole try next time
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2018 03:07 PM | Show all posts
iols pun pernah makan.. arwah wan iols org nismilan buatkan...
goreng ngan cili api... buat sambal...
fuhh sedap oihh... takde rasa durian pun.. mcm ade rasa ayam sikit pun ade...
crunchy2...
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2018 03:08 PM | Show all posts
SalenaGomez replied at 12-1-2018 12:59 PM
Yang tu x pernah buat lg...bole try next time

yup..bahan sama..cuma cara penyediaan sama.. yg penting bungkus dgn daun pisang..
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2018 03:10 PM | Show all posts
SalenaGomez replied at 11-1-2018 09:39 PM
Rasa lemak2 crunchy....sedap gila..tp x slalu ade..kena tunggu musim durian berbunga which once a  ...

arwah wan iols masa pi kutip tu.. pelik gaklaa nak buat ape...
pastu dia kata tengok jelaa.. dok laa tengok dia buat..
hasilnya.. menambah makan...
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2018 12:18 PM | Show all posts
me x penah makan.. wahhh mcm sedap je!
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2018 06:20 PM From the mobile phone | Show all posts
hasniey replied at 12-1-2018 02:33 AM
bau durian pon xde ke?
kalau bunga betik kan rasa betik.jantung pisang bau mcm pisang.

Takde pun. Try la buat. Mmg sedap. Tp kena carik halus2 la
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2018 11:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Wow first time tahu resipi ni. Haha tak tahu pulak boleh makan bunga durian
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2018 11:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Wah sedapnye
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2018 05:31 PM | Show all posts
ape rase die senang nye rupenye
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2018 02:48 PM | Show all posts
rugi la weh, bape bijik durian dalam sepinggan tuh!

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.054843s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list