Setiap kali makan masakan panggang gaya barat pasti ramai yang ingin ia dihidangkan bersama kentang putar kerana memberikan rasa yang menarik bila dimakan. Seperti biasa setiap jenis masakan mempunyai pelbagai resipi dan bergantung kepada anda untuk memilih yang mana satu bagi menyediakannya.
Jika anda penggemar kentang putar sudah pasti anda mempunyai selera tersendiri sama ada inginkan kentang putar yang ringan rasa serta teksturnya atau kentang putar yang cukup mewah dan berlemak.
Foto - Butterkicap
Jadi kali ini kami ingin berkongsi satu resipi istimewa kentang putar yang dimuat naik oleh laman sesawang Butterkicap iaitu Kentang Putar Trufel. Difahamkan kentang putar ini bukan sahaja sedap malah lemak serta berkrim.
Bahan-Bahan
Foto - Butterkicap
1. 2.5kg kentang russet (kira-kira 5 biji kentang besar).
2. 220g susu (suhu bilik)
3. 100g mentega tawar (suhu bilik)
4. 6g garam laut halus (kira-kira 1 ½ sudu kecil)
5. 8g minyak truffle
Peralatan khas
1. Alat melecek kentang
Penyediaannya
1. Kupas kentang dan kemudian rendamkan di dalam mangkuk air sehingga selesai.
Foto - Butterkicap
2. Setelah itu letakkan semua kentang di dalam periuk besar bersama air kemudian masak dalam tempoh 25 minit atau sehingga kentang betul-betul empuk.
Foto - Butterkicap
3. Selepas kentang sudah masak keluarkan ia dari periuk dan sejukkan sebentar sahaja.
Foto - Butterkicap
4. Ambil pelecek kentang dan tekan hingga kentang keluar dari lubang tersebut tetapi jika anda tiada alat pelecek boleh lah dilecek dalam periuk halus.
Foto - Butterkicap
5. Gunakan spatula dan gaul kentang tersebut hingga sebati. Anda perlu mengaup kentang anda bagi meningkatkan kegebuannya.
Foto - Butterkicap
6. Masukkan sepertiga susu dan kaup untuk gaul rata. Ulang sebanyak dua kali sehingga susu habis.
Foto - Butterkicap
7. Apabila susu sudah digaul sebati dengan kentang pindahkan periuk ke atas dapur pada api sederhana.
8. Masukkan mentega dan terus mengaup hingga mentega cair dan sebati dengan kentang.
Foto - Butterkicap
9. Kaup dengan laju seolah-olah anda memutar kentang tersebut menggunakan spatula selama 4 minit dan jangan lupa untuk kaup bahagian bawah dan sisi periuk supaya kentang tidak hangit.
10. Taburkan garam dan terus kaup selama seminit lagi lalu angkat periuk daripada api.
11. Tuangkan minyak trufel ke dalam kentang tadi dan kaum sekali lagi hingga rata dan siap.
Foto - Butterkicap
Mudah bukan caranya. Jika anda mengikut cara-cara menyediakannya ini seperti yang dikongsikan pasti kentang putar berlemak penuh krim ini dapat disediakan dihidangkan kepada keluarga atau sahabat handai. Sebelum terlupa di sini kami juga ingin berkongsi tips yang diberikan oleh Butterkicap dalam menyediakan kentang putar ini. Selamat mencuba!
Tips
1. Anda boleh gunakan mentega biasa tetapi ubah suai ukuran garam yang digunakan.
2. Tiada minyak trufel? Tiada masalah! Tanpa minyak trufel, anda masih mendapat kentang putar yang enak. Untuk meningkatkan lagi rasa lemak kentang putar, masukkan lebih banyak mentega dan susu (atau krim) di langkah yang berkaitan.
3. Pelecek kentang ialah alat yang bagus untuk melecek kentang, tetapi jika anda tidak ada pelecek tersebut, pelecek biasa juga boleh digunakan. -CARI |