Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
2457
View
9
Reply

Lemang Homemade Tanpa Buluh Tapi Rasa Sebiji Macam Yang Ori

[Copy link]

Author: Cari-Faizal       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-6-2018 03:12 PM | Show all posts |Read mode
Lemang merupakan antara menu wajib ada tatkala menjelangnya raya. Rasanya kalau tiada lemang, raya anda tentu sahaja tidak sempurna.

Pada asalnya lemang merupakan beras pulut yang bercampur dengan santan dan juga sedikit garam dimasukkan ke dalam buluh lemag dan dipanggang diatas bara api sehingga masak.




Keenakan lemang itu terletak pada bagaimana adunan beras pulut dan juga kuantiti santan dan garam yang digunakan ditambah pula dengan bau-bau asap panggangan yang melekat pada lemang ketika dimasak. Kalau zaman dahulu membuat lemang ni seperti menjadi satu tradisi di kampung bila tibanya raya. Semua penduduk berpakat membuat lemang bersama-sama. Sudah tentu suasana begitu meriah sekali kan?




Memang diakui, untuk membuat lemang secara tradisional memerlukan waktu dan juga kerajinan yang tinggi. Masyarakat kini yang sibuk dengan tugasan harian sudah pasti hendak membuat lemang secara tradisional amat menyukarkan. Untuk memudakan, kita beli sahaja la.
Tapi, buat anda yang ingin mencuba membuat lemang dirumah tetapi dengan teknik yang mudah dan tidak memerlukan buluh lemang, apa kata jom ikuti resipi ini.

LEMANG SEGERA TANPA BULUH


Bahan-bahan

Beras pulut secukupnya
Santan bersesuaian dengan kuantiti beras pulut
Garam

Cara-cara membuatnya





1. Tanak pulut bersama santan asli dan sedikit garam.

2. Matikan api bila santan dah kering. Pulut masih separuh masak.

3. Dapatkan 2 jenis daun pisang, yang pucuk muda dan yang tua.

4. Balut pulut dengan pucuk muda dahulu dalam keadaan daun melintang.

5. Di bahagian luar balut macam biasa seperti kuih lopeh.

6. Kukus 30-40 minit.

7. Bila masak, grill sebentar hingga garing bahagian luar daun.

8. Buang daun balut sebelah luar & tinggalkan bahagian daun muda.

9. Bolehlah potong seperti lemang biasa.

p/s: Ramai yang tidak akan perasan lemang ini dibuat tanpa menggunakan buluh.

Selamat mencuba! - CARI
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 11-6-2018 03:22 PM | Show all posts
ya robbi, banyaknya kerja.. dah separuh kukus, nak balut lagi.. bila dah masak, nak grill pulak..  
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2018 03:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni dah macam kelupis versi gedabak.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2018 03:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok nak try lah nanti
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2018 08:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm buat kelupis {:smile{:smile
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2018 11:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm my mom buat. Serius lagi sedap dari segala lemang yg dijual kat luar tu. Lembut berlemak makan pulak ngan rendang my mom yummmmsss
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2018 11:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Masak air gula merah jadi kuih lopeh.

So orang ade pilihan. Nak lemang atau lopeh.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2018 10:35 AM | Show all posts
akak pernah buat lemang homemade ni..jadi jer cuma tak seperti lemang ori bakar buluh tu..

misi utama aku sebelum raya harus mencari lemang Pak Din misai jalan meru terbaikkkkk
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2018 12:05 PM | Show all posts
nak cubalahhhhhhhhhh
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2018 07:32 AM | Show all posts
aah ada kawan2 kami yg buat cara ni..menjadi..sedap dan lemak hahaha
senang pn ye gak..kami punya team bakar lemang dlm winter haha..jd la jugak walaupun berkelubung
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list