Buah tarap, juga dikenali sebagai terap, marang, johey, atau timadang adalah sejenis tumbuhan yang terkenal di negeri Sabah dan Sarawak. Tumbuhan ini juga banyak ditemui di kawasan beriklim tropika seperti negara jiran Brunei Darussalam, Filipina dan Indonesia.
Buah tarap berbentuk bujur atau bulat dengan saiz biasa sekitar 15-20 cm dan berat mencecah 1 kg. Walau bagaimanapun, saiz dan berat ini boleh bertambah mengikut spesis tertentu.
Kredit Foto: Khasiat.com
Buah tarap mempunyai bau tetapi tidak sekuat durian. Rasanya cukup manis, sedap dan seakan-akan mangga yang penuh dengan jus. Isinya berwarna putih susu dan melekit. Kerana warnanya dan permukaan kulitnya ketika muda, ramai orang keliru antara tarap dan cempedak atau nangka. Ramai penjual dan penggemar buah tarap mempromosikan keenakannya tetapi tidak mengetahui secara terperinci khasiat buah ini.
Sebuah kajian saintifik dari Universiti Brunei Darusaalam mengesahkan khasiatnya. Kajian itu dimuatkan dalam jurnal berimpak tinggi International Food Research Journal pada tahun 2012. Kajian itu juga disokong dalam dapatan Jurnal Evidence-Based Complement Alternate Medicine keluaran tahun ini, 2018.
Susulan daripada itu, terdapat banyak manfaat buah ini antaranya;
1. Membantu Sistem Pencernaan
Tidak Suka Durian? Cuba Keenakkan Buah Tarap, Khasiatnya Sudah Dibuktikan Kajian Saintifik
Kredit Foto: International Food Research Journal
Buah tarap mengandungi serat yang tinggi. Walaupun makan dengan jumlah yang banyak, buah ini tidak akan menyebabkan perut anda sakit kerana ianya mudah dicerna dan sesuai untuk mereka yang mengidap penyakit sembelit. Dengan kata lain, buah tarap akan melancarkan sistem pencernaan anda.
2. Mengandungi Anti Oksidan Yang Tinggi
Kredit Foto: Evidence-Based Complement Alternate Medicine
Buah tarap mengandungi anti oksidan yang tinggi, mampu menjaga dan memperbaiki sel-sel badan yang rosak akibat permakanan tidak sihat atau terdedah kepada pencemaran seperti asap rokok atau bahan kimia lainnya.
3. Kaya Vitamin dan Mineral
Kredit Foto: International Food Research Journal
Seperti yang dimuatkan dalam jurnal di atas, kajian mendapati buah tarap mengandungi protein, lemak, karbohidrat, kalsium serta pelbagai jenis vitamin dan mineral lainnya. Oleh itu buah tarap ialah sumber tenaga yang baik, sesuai untuk atlet yang memerlukan latihan setiap hari. Walau bagaimanapun, buah ini mengandungi glukosa yang tinggi jadi pesakit yang mengidap kencing manis perlu menghindarinya.
4. Membantu Merawat Ulser Mulut
Kredit Foto: Berita Harian
Ulser mulut adalah luka pada mulut akibat daripada tergigit, alergi, luka ketika memberus gigi, haba badan yang panas atau sebab luaran lain. Penyakit ini tidak berbahaya tetapi menyebabkan ketidakselesaan terutamanya ketika makan. Lazimnya ianya akan hilang sendiri dalam 1-2 minggu tetapi jika anda ingin mempercepatkan proses penyembuhannya, cuba makan buah tarap. Kandungan Vitamin C yang tinggi setara dengan buah limau dapat mencegah munculnya ulser mulut baru.
5. Mengurangkan Risiko Pembentukan Batu Karang
Kredit Foto: Flickr
Buah ini mengandungi potassium yang tinggi yang mengurangkan risiko pembentukan batu karang pada buah pinggang. Selain itu buah ini juga mengandungi kalsium yang membantu menguatkan tulang dan mengurangkan risiko osteoporosis atau kerapuhan tulang.
Jadi jika anda ingin mencuba sesuatu yang baru dan terbukti berkhasiat, dapatkan buah tarap di pasar yang berdekatan. Buah ini juga banyak didapati tamu-tamu sekitar Pantai Barat Sabah dan seluruh negeri Sarawak.- CARI |