CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3169|Reply: 4

Makan Ungkep Ubi Kayu, Teringat Zaman Kecil-Kecil Di Kampung Dulu

[Copy link]
Post time 16-11-2018 04:48 PM | Show all posts |Read mode
Tak pernah dengar nama makanan ni? Ungkep ubi kayu sebenarnya sejenis makanan orang-orang di nusantara.


Bagaimana cara nak masak ungkep ubi kayu? Baca cara-caranya di bawah!


Bahan-Bahan:



500 gram ubi kayu (Dipotong kecil)
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit ikan bilis
(Bawang merah, bawang putih & bilis dikisar bersama)
2 sudu makan serbuk ketumbar
½ sudu kecil serbuk kunyit
1 cawan air
3 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa
Foto: myresipi.com


Cara-Cara:
Basuh ubi kayu dan tuskan airnya.
Panaskan minyak masak di dalam kuali. Tumiskan bahan yang dikisar dan serbuk ketumbar sehingga wangi, dan pecah minyak.
Masukkan ubi kayu, air, serbuk kunyit, dan garam. Kacau rata.
Tutupkan kuali. Masakkan sehingga ubi empuk dan pekat.
Angkat dan sedia dihidangkan.



Menarik. Sekali-sekala masak ni dan hidangkan kepada ibu anda, mesti dia suka! -CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-11-2018 11:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Ganti dengan ubi manis boleh ke? Nampak sedap {:give
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2018 03:12 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2018 01:06 PM | Show all posts
Tak pernah try yang ni. Selalu buat rebus, goreng je.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2018 11:53 AM | Show all posts
ubi kayu ni rebus pon dh sedap
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

28-3-2024 09:58 PM GMT+8 , Processed in 0.060952 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list