Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
2472
View
29
Reply

Dah Cuba Durian Bakar? Rasanya Lemak Manis Berkrim...

[Copy link]

Author: Sang_Pencinta       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-1-2019 10:24 AM | Show all posts |Read mode
Keenakan rasa buah durian memang tidak dapat dinafikan. Tetapi, pernahkah anda mencuba durian bakar? Menu ini semakin popular di kalangan masyarakat tempatan dan juga pelancong asing kerana rasanya yang dikatakan unik.





Kredit foto: Facebook





Jika anda berkunjung ke Pasar Malam, Jalan Gaya Kota Kinabalu, jangan lupa berkunjung ke gerai milik Dennis Chan yang menyajikan menu baru istimewa ini.





Kredit foto: Facebook





Proses membakarnya agak lama. Buah durian akan dibakar sebiji secara terus atau isinya dibungkus dengan kertas aluminium terlebih dahulu dan kemudian disalai di atas arang selama hampir 45 minit.


Bagaimanapun, bukan semua durian boleh dibakar, sebaliknya hanya buah durian baka kampung yang dipilih memandangkan saiznya agak kecil dan mudah dibakar.

Memandangkan prosesnya yang agak rumit, durian bakar dijual dengan harga RM60 sebiji. Ianya tidak boleh dimakan panas, sebaliknya akan disejukkan terlebih dahulu dan baunya akan naik semerbak harum.





Kredit foto: Facebook





Sepanjang gerai tersebut boleh dilihat permintaan peminat yang sangat memberangsangkan. Bukan sahaja pembeli warga tempatan, malah terdapat juga pelancong asing dari Korea Selatan dan China yang menunggu giliran mereka.





Kredit foto: Utusan





Bagi yang sudah mencuba, pasti dapat merasakan keenakan buah rambutan bakar yang lemak manis dengan keharumannya yang lebih semerbak berbanding buah tidak dibakar. Sudah pasti ini satu lagi inisiatif penjual untuk mempelbagaikan produk jualan mereka.


Jadi, apa kata anda mencuba menu baru ini, pasti rasa kelainannya. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2019 11:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Ok ni memang rare
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-1-2019 12:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Sy dah try. Ok lah. Wangi

Better dari kelapa bakar yg bau hapak tu
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2019 02:04 PM | Show all posts
whoaaaa... ini memang sesuatu yang baru. boleh tahan harganya tapi tingin juga nak mencuba

@matkpop jommmmm
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2019 03:33 PM | Show all posts
Hmmm....boleh try ni. Dengan aluminium foil kita bako musang king 2 ulas tengok camne rasa eh!
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2019 05:21 PM | Show all posts
gambo isi doyan dah siap bako tu mengancam btol laaahai
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2019 10:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Foxey replied at 9-1-2019 02:04 PM
whoaaaa... ini memang sesuatu yang baru. boleh tahan harganya tapi tingin juga nak mencuba

@matkp ...

macam sodap je kan
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2019 10:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah mcm creme brule dah. Mesti sdp lemak berkrim.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 01:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Tah ape-apa
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 09:16 AM | Show all posts
sedapnyaaaa.a......... yumyummmm
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 11:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Durian saja dh sedak
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 01:47 PM | Show all posts
menarik and kena cuba!
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 03:44 PM | Show all posts
omaiiii sedapnya
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 02:36 PM | Show all posts
wahhh..wajib cuba nih..
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 07:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Nampak cam sedap
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 12:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Gambar durian after dah bakar macam cheese terbakar. Looks so yummy!...
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2019 02:02 PM | Show all posts
Dekat kawasan semenanjung ada tak?
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2019 12:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Macam sedap jee . Okay ke ?
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2019 03:12 PM | Show all posts
nampak best, mesti harum semerbak bau durian bakar ni
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2019 08:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedap ke uolsssss{:good{:laugh{:hypnotize{:give
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.133055s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list