CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3070|Reply: 13

Cara Mudah Pilih Bendi Segar, Yang Baru Nak Belajar Masuk Pasar Sila Baca!

[Copy link]
Post time 5-3-2019 01:56 PM | Show all posts |Read mode
Kredit foto: WikiHow




Bagi mereka yang baru nak belajar memasak dan masuk pasar untuk memilih lauk untuk dimasak, sudah tahu cara memilih bendi?


Nah, tidak perlu lagi bertanya kepada penjual! Di sini kami berikan tip mudah memilih sayur bendi segar like a boss.


1. Tolak hujung bendi


Jika anda tolak hujung bahagian bawah bendi yang berbentuk tajam dan patah (tidak lembik), maknanya sayur bendi itu masih segar dan cantik. Jika bengkok sahaja, maka sayur itu sudah tidak segar.




Kredit foto: Lieza Zainal





2. Tekstur hujung tangkai


Jika hujung bendi terlihat padat, maka bendi tersebut memang segar dan manis. Kalau pilih tangkai yang 'kosong' dan berlubang, nanti anda akan dapat bendi yang pahit dan tidak sedap.



3. Tekstur badan bendi


Tip paling mudah, pilih bendi yang kelihatan sedap mata memandang. Contohnya tekstur badan bendi masih lagi segar, bukannya yang sudah kecut. Kalau lihat pun sudah tidak seronok, apatah lagi kalau dimakan.



4. Saiz


Ada orang kata, saiz bendi yang kecil dan sederhana lagi sedap kerana rasanya rangup dan segar. Jangan tamak untuk memilih saiz besar, nanti merana kerana tidak sedap.








Kaedah ini tidak hanya terhad untuk bendi sahaja. Malah, boleh dipraktikkan ketika memilih kacang panjang dan kacang botol juga. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-3-2019 02:31 PM From the mobile phone | Show all posts
sedapnye goreng bendi dgn sambal tumis kering letak udang kering n then pecah telur dkt dlm tu...makan plak dgn nasi panas..
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2019 03:41 PM | Show all posts
bendi ni buat ulam pun sedaap
rebus sekejup, pstu cicah sambal belacan
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2019 04:08 PM | Show all posts
kalo kat pasar malam dorg dah siap2 tulis note, dilarangan picit/patahkan
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2019 04:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Yang pertama tu tak elok diamalkan, dah patahkan tak jadi beli kesian tuan punya kedai
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2019 04:39 PM | Show all posts
ade gak ikut tip patahkan hujung tu.. tapi selalu salah beli.. masak je keras kejung.. malas dah nak beli masak sendiri.. tunggu mak masak je
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 5-3-2019 06:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Try & error saje. Nanti lama2 pandai lah tu. Kalau dah terer, tgk sekali lalu pon dah tahu segar tak segar nye... kalau main patah2, picit2 sian pulak kat penjual.
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2019 09:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Masak kari atau asam pedas campak bendi hui sedapnya{:hooray
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-3-2019 08:38 AM | Show all posts
whadda replied at 5-3-2019 04:39 PM
ade gak ikut tip patahkan hujung tu.. tapi selalu salah beli.. masak je keras kejung.. malas dah nak ...

ni sejenis alasan malas masak ni
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2019 08:39 AM | Show all posts
orgsepang replied at 5-3-2019 04:18 PM
Yang pertama tu tak elok diamalkan, dah patahkan tak jadi beli kesian tuan punya kedai

sebab tu sesetengah kedai dia bungkus siap2. padan muka kita x boleh pilih. hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2019 09:16 AM | Show all posts
pai.kacang replied at 11-3-2019 08:38 AM
ni sejenis alasan malas masak ni

hehee.. malas masak yg libatkan bendi je.. .. iol jenis masak tiap2 hari.. lapar anak2 nanti
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 03:42 PM | Show all posts
Masak curry!
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 09:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Masak Kari ikan tongkol letak bendi Sama tomato ngan asam podeh letak bendi Sama tomato n daun kesum....perghhh so heaven x  teeungkep...
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2019 05:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Msk singgang buh bendi byk2 dap er. Lg satu asam pedas. Meols klo masak, bila lauk dh masak n mndidih baru meols buh bendi n terus ttup api. Bia bendi duk dlm tu, nti bila nk mkn nasi, bila cedok lauk hat ade bndi tu sedap bendi still rangup.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

2-12-2024 04:29 PM GMT+8 , Processed in 0.060780 second(s), 29 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list