CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 10988|Reply: 23

Sedap Dan Juicy! Resipi Roti Sardin Meleleh, Pasti Anak Suka!

  [Copy link]
Post time 8-3-2019 11:20 AM | Show all posts |Read mode
Jika anda penggemar sandwic, pasti anda pernah bereksperimen dengan pelbagai inti seperti telur, sardin, ayam dan sebagainya.

Selain mudah disediakan sebagai sarapan pagi dan minum petang, ada tip yang boleh menyedapkan lagi resipi sandwic anda. Selain suami, anak-anak pasti suka. Boleh juga cuba untuk aktiviti potluck dan piknik bersama rakan serta keluarga tersayang.

Ikuti tip yang dikongsi oleh saudari Ummu Hani di Facebook ini. Pasti rasa sandwic anda berbeza dan lebih lazat daripada biasa!





Yam yam! Nampak sedap kan!






"Hani suka brand Gardenia berbanding brand lain, lembut je rotinya..."

Bahan-bahan diperlukan:

1. Sardin

2. Roti

3. Mayonis

4. Bawang besar satu biji (dihiris)

5. Cili merah 2 biji (dihiris)

6. Limau Kasturi

7. Daun salad

8. Limau kasturi

9. Tomato

10. Timun






"Sardin pula suka brand Botan, kalau tak ada botan baru ambil Ayam brand"



"Kalau suka pedas, tambah lagi 3-4 biji cili, nikmat sebenar kalau tergigit cili dalam sandwic"



"Tak ada sayur, tak bermakna sandwic kita"





Langkah pertama:

"anaskan sardin dalam kuali, tak perlu letak minyak. Hanya dimasak kosong saja dan tambah sedikit garam. Biarkan mendidih."






"Bila sardin dah masak, letak dalam pinggan. Ambil sosnya dalam 4-5 sudu. Kemudian, hancurkan sardin guna sudu."






"Masukkan bawang besar dan cili merah ke dalam sardin. Gaul rata"









"erahkan sebiji limau kasturi, bijinya dibuang kemudian gaul rata"







"Masukkan mayonis dalam 4 sudu, lebih banyak lebih sedap. Gaul rata"



Masa untuk buat sandwic!







"Ambil roti dan sapukan mayonis"



"Ratakan sardin atas roti"



"Letakkan salad, timun dan tomato. Tutup sandwic dengan sekeping lagi roti yang juga disapu mayonis"



"Siap! Boleh dibelah dua atau buat bentuk mengikut cita rasa. Selamat menjamu selera."


Resipi ini bukan juga mudah dan murah untuk dilakukan, boleh juga dibuat sebagai pendapatan tambahan untuk anda yang suka berniaga. Selamat mencuba! - CARI




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-3-2019 11:23 AM | Show all posts
aku suka sapu dulu marjerin pada roti
sebelum letak sardin.. lagi sodap..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2019 12:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Masa sekolah rendah belajar wat sandwich sardin ni masa hari perkhemahan unit beruniform
Bangga gila balik umh tunjuk wat sandwich sardin

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2019 02:26 PM From the mobile phone | Show all posts
I dari kecik mmg buat sandwich sardin cara ni. Mmg creamy kalau bubuh mayonis ..siap ajar kengkawan lg buat sandwich cara ni. Except i tak cincang timun n salad or tomato. Biar dia sekeping2 gitu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2019 04:47 PM | Show all posts
hmmmmmmmm
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2019 08:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Lapar.....
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 11-3-2019 02:39 PM | Show all posts
sedapnyaaa nak try lah
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2019 10:28 AM | Show all posts
iols suka tumis bawang putih seulas dua, lps tu myk yg sama tu jgk taruk ikan sardin, goreng2 lps dh mcm garing terus hancurkan ikan td, masukkan kuah dan masakkan kejap. buh sos tomato sikit, lbh kick. kdg2 iols ejas selera ngn tmbh serbuk kari. yummeh!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-3-2019 02:15 PM | Show all posts
mesti cuba.. senang jee pun
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2019 02:37 AM | Show all posts
sedapnya nampak
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 01:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Adoi lapar pulak tengok gambar
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 03:18 PM | Show all posts

Bagi penggemar sandwich, kalau selalu guna sardin dalam tin tak bagus juga kan. Jadi, supaya makanan yang dimasak untuk keluarga kita lebih sihat, boleh gantikan sardin dalam tin dengan ikan tongkol  yang di rebus sendiri (dipanggil juga ikan aya). Ikan tongkol rebus ni boleh dikatakan biasa bagi setengah masyarakat spt kelantan, terengganu. Ikan tongkol rebus ni bila dilenyek buat sardin, dia seakan-akan kita guna ikan tuna dalam tin. Tapi lebih khasiatla kan.

Saya ada buat experiment sandwich guna ikan tongkol rebus ni, anak-anak suka makan. Saya pun happy, dapat menyediakan menu sihat tak perlu bergantung kpd makanan dlm tin.  

Bahan-bahan yang saya guna untuk sandwich ikan tongkol adalah:

1 ketul ikan tongkol  yang telah di rebus, di lenyek kasar (kalau size kecil guna 2 ketul)
1 biji telur rebus, lenyek
1 biji bawang Holland, potong dadu
2 biji cili padi, cincang. Kalau suka pedas boleh lebihkan cili
1 batang timun jepun, hiris nipis. Kalau timun biasa, buang bhg tengah yg berair
2 biji tomato, hiris nipis
3 sudu besar mayonis
perahan limau nipis atau limau kasturi
Daun salad
sedikit serbuk lada hitam
sedikit garam
Boleh tambah capsicum merah atau hijau, potong dadu
boleh tambah kepingan Cheese
Sedikit butter  disapu pada roti
Roti

Cara-cara:
Caranya macam sandwich biasa. Campurkan semua bahan yang telah dilenyek, dipotong tadi. Rasa asam garamnya. Sapu butter pada roti, letakkan cheese. Kemudian letakkan bahan campuran tadi atas roti. Then letakkan salad. Letakkan sekeping roti di atas. Potong sandwich tersebut samada 4 bahagian atau 2 bahagian.
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 03:28 PM | Show all posts

kalau keluarga besar sangat sesuai sandwich cara ni, elakkan canned food, amalan pemakanan yang bagus dengan kos yang rendah
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 03:37 PM | Show all posts
Edited by anisa at 3-4-2019 03:50 PM

Sambung:

Bagi yang tak biasa buat ikan tongkol rebus (untuk dibuat sandwich), saya bagitau sedikit caranya.

Saya suka guna ikan tongkol size besar anggaran berat seekor 800gm – 1kg.
Ikan tongkol hitam lebih sedap.
Harga ikan tongkol murah je, anggaran harga RM 10-RM14 sekilo.
Bila beli ikan ni, untuk memudahkan kita, minta penjual ikan potong kpd beberapa bahagian.
Balik rumah cuci bersih ikan tu. Untuk hilang hanyir, boleh rendam sekejap dalam air asam jawa atau limau nipis.
Masukan ikan yang telag dibersihkan ke dalam periuk, masukkan 4 atau 5 keping asam keping dan garam secukupnya. Asam keping kena banyak untuk seimbangkan rasa ikan. Masukkan air hampir tenggelam ikan (lebihkurang 3/4 drp ikan). Rebus hingga masak dan hingga isinya agak lembut.


Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 03:40 PM | Show all posts
sambung:

Bagi Ikan tongkol rebus lebihan buat sandwich biasanya saya akan buat masak kicap.

Caranya senang saja.
Goreng ikan tongkol yang telah direbus.
Tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia yang telah ditumbuk. Boleh juga ditambah cili kisar.
Jika tiada cili kisar, boleh guna cili api yang telah dipotong.
Masukkan kicap dan sedikit stok air rebusan ikan.
Boleh tambah sos tiram
Masukkan cili merah dan bawang besar yang dah dipotong
Siap.
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 03:42 PM | Show all posts
Edited by anisa at 3-4-2019 03:48 PM


--delete---terpost banyak  kali, tadi hang

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-4-2019 09:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Owh senang je!!!
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2019 05:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Kecur air liur tertengok resepi ni bulan posa {:yameteh
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2019 03:55 PM | Show all posts
tengok pun dah tahu sedap.. kecur2 air liur tengah pose nie. hahahaa
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2019 07:06 PM | Show all posts
Do you like pasta? I really like. Therefore, I will advise your favorite recipe.


Healthy Chicken Pasta Salad
Try it.

Ingredients
1 (16-ounce) package fusilli pasta
2 medium chicken breasts boneless and skinless
1 pint cherry tomatoes halved
1 large english cucumber peeled and sliced
1 small green bell pepper diced
1 small red bell pepper diced
1/2 small red onion diced
1 (8-ounce) jar Greek calamata olives drained and pitted
.....
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

24-4-2024 06:48 AM GMT+8 , Processed in 0.564860 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list