Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1531
View
21
Reply

Belajar Menjahit

[Copy link]

Author: Hafiz25    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 6-11-2019 09:38 AM | Show all posts |Read mode
Salam hai, nak tanya siapa tahu kat mana nk belajar menjahit, ada sesiapa yang buat kelas? Saya tinggal di Ampang. Biasa mesin jahit berapa harga ye? ad yang nk tolak 2nd?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 6-11-2019 10:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Ramai buat kelas onlinen..kalau area selangor , kl lg ramai. Video2 tutorial awiemanik di youtube mmg best.
Nak join kelas jahit pun boleh....dlm facebook ada group jahit. Join...nnti akn ada cikgu jahit yg akan umum kelas dr masa ke semasa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-11-2019 12:00 PM | Show all posts
raihaneem replied at 6-11-2019 10:01 AM
Ramai buat kelas onlinen..kalau area selangor , kl lg ramai. Video2 tutorial awiemanik di youtube mm ...

buat online ni puas ke nk belajar, kot nk tanya ke apa ke? boleh tahu fb yg buat kelas tu? Pernah join ke? ok tak?
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 12:08 PM | Show all posts
cuba tengok FB / website kolej komuniti

kadang-kadang ada buat kursus jangka pendek tu, dia buat time weekend

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 08:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Hafiz25 replied at 6-11-2019 12:00 PM
buat online ni puas ke nk belajar, kot nk tanya ke apa ke? boleh tahu fb yg buat kelas tu? Pernah  ...

Try p tnya kat mana2 pusat kemas terdekat.


Tk pernah join kelas online, tp klau ada basic lg mudah fhm.

Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 08:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Hafiz25 replied at 6-11-2019 12:00 PM
buat online ni puas ke nk belajar, kot nk tanya ke apa ke? boleh tahu fb yg buat kelas tu? Pernah  ...

Try contact.cikgu yana 01159518076
Cikgu yana ngajar jahit dan ada jual mesin jahit baru dan 2nd hand

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2019 10:58 AM | Show all posts
raihaneem replied at 6-11-2019 08:30 PM
Try contact.cikgu yana 01159518076
Cikgu yana ngajar jahit dan ada jual mesin jahit baru dan 2nd  ...

okay baik sy akan try contact cikgu ni, tq
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2019 12:10 PM | Show all posts
Edited by Hafiz25 at 15-11-2019 12:11 PM

Hai saya ad soalan kepada tukang jahit

1. Saya ad baca cons untuk mesin jahit industry ialah, boleh jahit 1 jenis jahitan saja, apa maksud 1 jenis jahitan tu ye? Dan cons yg lain untuk jahit lurus saja, mesin jahit portable pn untuk jahit lurus saje kan?
.
2. Pada yg guna mesin jahit portable, berapa lama dh guna mesin tu? Dalam sebulan berapa helai pakaian yg disiapkan guna mesin tu ye? Pernah ad sebarang masalah?
.
3. Saya nak mula menjahit, patut ke saya beli sekali mesin jahit tepi? or hantar kat org je
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 09:38 AM | Show all posts
Hafiz25 replied at 15-11-2019 12:10 PM
Hai saya ad soalan kepada tukang jahit

1. Saya ad baca cons untuk mesin jahit industry ialah, bol ...

saya jwb soklan no 3 ye..

baru stat jahit..tak perlu lah mesin jahit tepi tu. antar je kat kedai jahit..skali sepasang tu tak silap dlm $2-3 jer.
mesin jahit tepi tu pd saya costly. kalau awak betul2 dah serius menjahit..tempahan banyak..mmg saya sarankan.
lepas tu kalau dah ada mesin jahit tepi..awak pulak leh amik upah jahit tepi tuk org...jiran kiri kanan yg jauh dr kedai jahit tu.
tu pon sumber income kan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-11-2019 10:37 AM | Show all posts
yuki812 replied at 19-11-2019 09:38 AM
saya jwb soklan no 3 ye..

baru stat jahit..tak perlu lah mesin jahit tepi tu. antar je kat keda ...

Terima kasih respon. Saya pn rasa nanti2 dulu baru beli mesin tepi. Lagipn baru je beli mesin jahit brothers, minggu ni start ad kelas jahit.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 10:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Hafiz25 replied at 19-11-2019 10:37 AM
Terima kasih respon. Saya pn rasa nanti2 dulu baru beli mesin tepi. Lagipn baru je beli mesin jahi ...

dulu saya pkai mesin jahit portable beli kat lazada dlm 2-3 ratus kot. dah lama sgt. takat jahit lurus..lencana anak..yg mana tertas. skrg..dah xde mesin tu.rosak..ala..murah kan. sempat jahit bj kurung ank..langsir. skrg dah mls..byk keje ofis..

good luck awak...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 10:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Hafiz25 replied at 15-11-2019 12:10 PM
Hai saya ad soalan kepada tukang jahit

1. Saya ad baca cons untuk mesin jahit industry ialah, bol ...

1.Mesin jahit  industri yg  high speed boleh jahit lurus sahaja. Tp boleh jahit ropol, baby seam dgn beli tapak yg sesuai.

2. Saya guna mesin portable. Dah 11 tahun  guna. Elok tiada mslh. Sehari sepasang atau dua pasang . Motor kecik...jd kalau lama sgt nnti dia mcm mula buat perangai. Jd rest jap stgh jam...ok balik. Setakat ni ok....kena rajin servis sapu habuk, boh myk


3. Kalau ada bajet lebih...beli ja terus mesin jahit tepi. Portable...jgn beli yg singer...ramai komplen bunyi bising, kuat. Beli juki atau brother. Nk beli industry terus pun ok kalau nak jahit byk atau pukal
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 10:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Jahit tepi....selalunya depa suruh tinggal kain. Kalau jenis nak segeran..mmg terbantut la keja menjahit.

Ada kedai jahit tepi staff mls...bg baju selai pun suruh tinggai, bukan bz pun, dok menyembang.


Jd kalau tt ada bajet lebih...beli mesin jahit tepi portable dulu. Nnti nak jahit makin byk...beli yg industry. Yg portable boleh juai...ramai nak n cari.

2. Mesin portable boleh jahit butang, rumah butang, tapak ropol, baby seam, quilting, sulam, jahit tepi simple2 mcm2 lah.
High speed mesin jahit..rasanya boleh ja jahit apa2 yg berlainan guna tapak khas tp jahitan lurus la.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 10:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by raihaneem at 20-11-2019 10:58 AM

IMG_20191120_105545.jpg

Ni tapak2 yg saya ada. Rumah butang mmg saya buat sndiri...tak penah lg hntr kedai

Tapak zip sorok pun ada...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-11-2019 11:27 AM | Show all posts
raihaneem replied at 20-11-2019 10:45 AM
1.Mesin jahit  industri yg  high speed boleh jahit lurus sahaja. Tp boleh jahit ropol, baby seam d ...

11 tahun guna, lama tu. Brand apa? memang fulltime menjahit ke & amek tempahan byk tak dlm sebulan?
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 01:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya tak pernah open order...selalu org yg tau saya boleh menjahit depa akn tempah la.
Dan sedara mara yg tempah.
Skrg bz jahit batu seremban...budak2 semua nak  cepat. Lmbt kat nak buat uncang.
Jahit baju sndiri kebyknnya.


Mesin jahit beli dari Epal...yg jual mesin jahit janome. Tp saya beli jenama ringo dr epal.

Setakat ni ok..

Mak mertua saya beli mesin brother rasanya dah 30tahun ..smpai skrg ok lg...baru2 ni la benang bwh asyik sangkut.
Ada tu setting kat nak bg ketat longgar lari
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2020 05:12 PM | Show all posts
Iols belajar jahit melalui utube je. Tapi jahit baju sendiri la. Dah beberapa tahun dok jahit baju untuk raya. Mula2 beli mesin jahit portable jenama toyota. Memang senang nak pasang benang berbanding mesin jahit singer. Tapi masalahnya, nak hantar jahit tepi, jauh sangat. Dah la iols jenis yang tak reti nak bersabar.

Last2 dekat2 birthday...pujuk husband tolong belikan. Nasib baik birthday awal tahun. Jadi kebetulan dapat bonus, husband belikan. Iols ni jenis terus terang. Kadang2 bila pakai baju jahit sendiri, cikgu2 nursery dok tanya. Then iols mengaku je la jahit sendiri. So cikgu pun suruh la jahit baju kat diorang. Tapi kita yang kerja keluar awal pagi, balik dekat malam ni..lama2 jadi stress..sbb hujung minggu nak kena jahit baju. Last2 tolak. Ambik upah alter je sekarang.

Tapi sekarang ni, tak tau la kenapa malas sangat. Nak tengok mesin jahit pun naik muak..Tu la satu penyakit iols..hangat2 tahi ayam..Hobi sentiasa berubah2...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2020 08:12 AM | Show all posts
Akak dulu belajar dpd mak je..pelan2 kayuh..tgk mak akak dok ambil tempah org dulu..dpd mesin jahit lama, sampai la ke moden punya..
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2020 09:34 AM | Show all posts
Superb la sape yg reti jahit nih. Aku sendiri nak jahit baju koyak pon lama gak la. Ingat nak beli mesin tak terbeli beli haha.
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2020 12:38 PM | Show all posts
debdeb replied at 8-5-2020 09:34 AM
Superb la sape yg reti jahit nih. Aku sendiri nak jahit baju koyak pon lama gak la. Ingat nak beli m ...

hahaha..pegi la beli..order online je mesin jahit, senang nak jahit koyak guna mesin terus..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list