Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
6215
View
181
Reply

[Tempatan] Abg Posmen Kecewa Bonus takde walaupun parcel bertimbun

[Copy link]

Author: YgBenar       Show all posts   Read mode

Post time 18-5-2020 06:39 AM From the mobile phone | Show all posts
VespaSilbe replied at 18-5-2020 06:30 AM
Setau aku dulu2 bonus posmen 6 bulan
lebat... Tapi biasala...
Company gomen buat business tak per ...

Halamakk yeke.. Husnudzon depa tu bukan islam..
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 18-5-2020 06:51 AM | Show all posts
dewimalam78 replied at 18-5-2020 05:46 AM
Untung... ceo, board directors dah ambil siap2. Tak menyumbang pd co tp bulan masuk berpuluh ribu. S ...

aku pun caya benda ni berlaku. tu yg rugi memanjang, tapi duit poket ceo, board of directors penuh sentiasa. kalau tak, camne korang yg tgk drama melayu nak brangan kawen dgn anak ceo, tan sri, dato sri, dato, sumer bagai...
apa yg depa rugi memanjang pun iols tak tau. dolu2 MAS pun asyik rugi, pastu kena letak idris jala kat situ, to put the company in the black. tak tau masih merah ke dah hitam skang... tapi dgn covid, for sure merah mak ngah la..


https://www.majalahlabur.com/saham/senarai-gaji-pengarah-syarikat-top-30-fbmklci/

https://www.sinarharian.com.my/article/8565/KOLUMNIS/Rahsia-Pos-Malaysia-belum-terdedah

https://intraday.my/ini-40-ceo-yang-mempunyai-gaji-paling-tinggi-di-malaysia/

https://simplywall.st/stocks/my/automobiles/klse-drbhcom/drb-hicom-berhad-shares/news/how-should-investors-feel-about-drb-hicom-berhads-klsedrbhcom-ceo-pay/

https://www.theedgemarkets.com/article/tale-two-drbhicom-subsidiaries

https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2019/05/455510/update-drb-hicom-sahkan-sprm-siasat-deftech





Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 06:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Kesian..tak patut tak de bonus....
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 06:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Orang nampak yang untung je kat poslaju, yelah tahun ni banyak parcel. Tapi orang tak nampak side lain yang lagi banyaaaakkkk rugi. Nak cover itu ini dari duit poslaju tu. Semua staff pos pun tak dapat bonus, bertabahlah..diorang dah bnyak saingan sekarang, netizen ni tiap2 tahun pun viralkan berita ni..
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 07:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Tahun lps bukan ke poslaju ada naikkan rate harga service dia. Masih tak untung ke..kesian abang posmen. Itu lah korang tak mintak kerja gomen 2 Bulan duk rumah pon dpt bonus seribu ringgek
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 07:11 AM | Show all posts
babi poremer yang menyalahkan adik2 posmen kerana merungut..

banyak2 kan lah membaca tentang peratusan tingginya gaji CEO syarikat dan menteri di malaysia berbanding kebanyakan negara maju lain..

di negara kita ni budaya layan pekerja umpama kuli ni dah jadi normal sampaikan bila perkeja mengeluh tentang gaji kita kata mereka "merungut".

bila jurang gaji yang di bawah terlalu jauhhhhh dengan yang di atas patutnya kita persoalkan...
apa lagi kalau berlaku pada syarikat yang selalu rugi tapi orang2 di atas gaji berkepuk-kepuk tak habis 7 keturunan...
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 07:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Sian abang2 adik2 posmen
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 07:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Sian posmen gaji deme memang tak seberapa tapi kerja teruk. Belum kira risiko atas jalan lagi. Bertabahlah
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 07:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Sbb management ambil byk sgt portion expenses .staf bawahan yg sengsara ..i ada dengar cerita..bkn pos lajulah tapi ada satu syarikat kerajaan dulunya yg telah diswastakan..hasil untung syarikat digunakan oleh bini bos utk bershopping sedangkan bini dia tu buat bod dan expenses shopping bini dia tu patut dr duit peribadi bos tersebut bkn dimasukkan dlm acc syarikat..camna nak untung klu expenses termasuk yg bkn syarikat punya expenses... mana2 bod or org2 besar2 dlm syarikat2 di msia ni patut diaudit sama ada gaji or expenses mrk tu sesuai tak dgn peranan dan tanggungjawab mrk..org atas klu x perform patut terminate je contract mrk..dan bkn pekerja bawahan yg jadi mangsa
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 08:17 AM | Show all posts
semoga posmen dan pekerja pos laju yang gaji rendah-rendah ni
dapatlah BPM ye
kelegaan juga disitu
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 08:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Poslaju ni jahatla....yg gaji mahal2 org2 atas...yg posman ni korang buat mcm kuli je....ishhhh.. geramlah
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 08:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Kasihan. Keje bertambah bagi la bonus sikit buat duit raya.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 08:22 AM | Show all posts
fofuler replied at 18-5-2020 01:29 AM
Kenapa kalau syarikat macam pos malaysia, ktmb yang orang melayu pegang mesti dia tak untung walhal  ...

bila org melayu pegang... yg atas2 kroni2 dato tansri kt atas tu sapu untung yg penting elaun gaji atas angin tinggi.... termasuk lah bos2 top management jaga periuk sendirikkk padahal duk ofis jerr....
selagi masih ade nama2 yg sama kroni2 hidup dlm pos malaysia ktmb tu sume... selagi tu lah asek rugi... rugi utk yg bawah2.... yg atas2 tak terkesan pun.. kalo terkesan dh lamaaaa kroni2 cancel nama angkat kaki dari company tu...




Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 08:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Macam mana syed mohktar tak mampu bayar bonus? Bagi sikit pun takpe. Parcel dah la banyak. Bagi la bonus untuk naikkan moral penghantar barang tu. Harga poslaju pon dah naik. Harga minyak dah turun. Apa alasan lagi? Inilah orang islam aniaya orang islam. Bagi untung gila2 dekat management je. Kesian yang bawah2. Syed ni kroni besar mahathir kan? Perangai sama je macam firaun.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 08:29 AM | Show all posts
MissVixen replied at 18-5-2020 08:22 AM
Macam mana syed mohktar tak mampu bayar bonus? Bagi sikit pun takpe. Parcel dah la banyak. Bagi la b ...

mungkin syed mohktar dh lama neglect pos malaysia.... yg bermaharaja lela si kroni2 dlm top management tuh sendiri sejak few years ni... HR org kroni kot tup2 list gaji kroni2 & bos2 tinggi walau pos malaysia rugi...

kalo syed mohktar monitor closely sure mcm dulu2 time dia take over... posmen bonus 6bln...  





Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 08:30 AM | Show all posts
kesian abam2 posmen kalau x dpt bonus
at least ade lah saguhati
barang banyak musim PKP ni mungkin masuk dlm untung tahun dpn kot
bertabahlah, iols salute yg keja2 runner camni

btw, i rasa citer pasal posmen yg viral ni mcm hasanah jer
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 08:43 AM From the mobile phone | Show all posts
sitisitu25 replied at 18-5-2020 01:52 AM
Financial year co abam posmen bila? Co aku pon thn ni dpt..thn dpn xtau lg..bonus yg dpt thn ni hasi ...

aku paling suka ayat paragraph yg paling last tu. maka jgnlah harap kerja dgn org ni nak dpt bonus. usahakan beri bonus pada diri sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 08:44 AM From the mobile phone | Show all posts
jas7512 replied at 18-5-2020 07:37 AM
Sbb management ambil byk sgt portion expenses .staf bawahan yg sengsara ..i ada dengar cerita..bkn p ...

Mcm syabas. .gaji ceo beratus ribu
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 08:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Sukati je nak kata abg posmen tmenung xd bonus
Ntah2 x rehat letih atau snap mana2 posmen motor rosak ke
Cis sgt
Igt posmen tu nak sgt ke berehat tepi longkang rumah awak tu sesambil tgu awak or adik awak teragak2 nk tanya
Lantas dia mengalirkan air mata jantan pada stranger Hasanah??
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 08:47 AM | Show all posts
edsassin replied at 18-5-2020 06:57 AM
Orang nampak yang untung je kat poslaju, yelah tahun ni banyak parcel. Tapi orang tak nampak side la ...

kalo nk kate saingan dulu vs skrg.... dulu pos msia memang xde saingan tp skrg tgk rekod parcel berganda 50x drpd 10 thn lepas.... walau ade courier lain pun tetap juge parcel dlm gudang pos msia betimbun berganda2.... skrg ni lagi lah trend soping online.. saingan pun pos msia tak kalah bertimbun sales... tambah pulak offer extra service byr bil bagai...

sisi lain pulak.. pos msia ni dh wujud lama... certain building /gudang/shoplot loan dh settle pun cuma cover bil maintenance jerr termsuk lori van yg dh lama lebih 9thn pun sama... nk kate cover sana sini taklah smpi rugi teruk xmampu bagi bonus pun... dh laaa HR adjust gaji/elaun tinggi utk kroni tp staff bawah gaji cukup2 mkn...   


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list