Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
6069
View
104
Reply

[Tempatan] Edisi Kita Semua Tertipu:Pernah Viral Konon Terkandas PKP, Netizen Dedah Pelancong Rusia Ini Rupanya ‘Scammer’?

[Copy link]

Author: YgBenar    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-5-2020 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 18-5-2020 11:46 AM

Sebelum ini pernah viral di media sosial berkenaan dengan seorang pelancong Rusia yang didakwa terkandas di Temerloh, Pahang ekoran Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Pelancong tersebut kemudiannya diberi bantuan oleh pihak polis dan telah diserahkan kepada kedutaan Rusia di Malaysia.

Terbaru, menerusi Facebook Fadhil Waynie mengatakan bahawa pelancong Rusia tersebut adalah seorang scammer. Menurutnya, pelancong tersebut didakwa menggunakan modus operandi yang sama dengan alasan terkandas di Malaysia akibat PKP.

Sebelum ini, terdapat satu perkongsian menerusi Facebook Nor Sknhkyna yang menyatakan bahawa terdapat dua orang pelancong yang terkandas tiada wang dan tempat tinggal duduk di kaki lima sebuah pasaraya di Nilai, Negeri Sembilan. Berdasarkan gambar yang dimuat naik, wajah pelancong tersebut mirip dengan pelancong yang terkandas di Temerloh sebelum ini.

For your information, kisah mat salleh Rusia yang dipost oleh geng kita tadi adalah backpacker scammers dari Rusia. Dia menggunakan modus operandi seolah-olah menjadi mangsa Covid-19 tersadai kat negara

After kisah pertama dia tersadai kat McD Temerloh viral, ramai rakyat kita yang memberi sumbangan. Even, PDRM siap hantar dia pergi Rusian Embassy kat Kuala Lumpur.

Sampai KL, dia menginap kat guest house diusahakan oleh seorang wanita Rusia dan wanita Rusia ni yang reveal tentang kegiatan dan niat sebenar pelancong Rusia ni. Wanita Rusia tu siap cakap yang dia berasa malu bila ada orang Rusia mengambil kesempatan atas kebaikan orang Malaysia untuk membolehkan dia travel secara murah kat Malaysia

Menurut Fadhil, setelah lelaki warganegara Rusia itu dibawa ke kedutaan Rusia di Kuala Lumpur, dia dikatakan telah bermalam di sebuah rumah tumpangan milik seorang wanita warga Rusia. Dia mendakwa bahawa wanita Rusia itu telah membongkar kegiatan kotor lelaki berkenaan yang mengambil kesempatan terhadap kebaikan orang Malaysia.
Wanita Rusia tu cakap yang mamat ni bertemu dengan 2 orang lagi geng dia untuk sambung travelling pergi Port Dickson.

Sekarang, mamat ni menggunakan modus operandi yang sama pulak kat Nilai. Nama mat salleh ni Maxim La. Please jangan support backpacker mat salleh yang mengemis ni. Tak dok bezanya depa dengan PATI kat Malaysia ni. Menyemak.

Tambahnya lagi, lelaki berkenaan dikatakan telah berjumpa dengan dua orang rakannya untuk meneruskan perjalanan ke Port Dickson. Sekali lagi, lelaki berkenaan menggunakan modus operandi yang sama untuk mengemis dari rakyat Malaysia yang banyak menolongnya

Sumber: Fadhil Waynie

https://m.facebook.com/groups/222606732378074/permalink/244050096900404/
Screenshot_2020-05-18-11-33-22-54.png
Screenshot_2020-05-18-11-35-57-61.png

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 18-5-2020 11:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Patut Malaysia buat syarat ketat untuk traveler datang Malaysia. Kalau takde RM10k dalam bank tak boleh dapat visa.

Kalau western countries boleh buat macam tu kat kita, kita patut buat macam tu jugak kat diorang. Nak pergi negara diorang macam macam proof dia mintak, kita senang je bg diorang masuk
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 11:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah la org malaysia ni cepat je bagi bantuan..
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 11:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Miskin pya org putih tp nk jg travel pastu menipu..  pasni jgn tolong atau bg bantuan kat cheapskate ni
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 11:58 AM | Show all posts
cikrosienona replied at 18-5-2020 11:43 AM
Patut Malaysia buat syarat ketat untuk traveler datang Malaysia. Kalau takde RM10k dalam bank tak bo ...

siap boleh hilang lagi masuk tak keluar2
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 12:20 PM From the mobile phone | Show all posts

kan tred lama psl mangkuk rusia ni aku dah kata ni mat saleh bodoh
tp ada makcik2 kepam kondem aku siap cakap diorg terkandas bagai
eat your words lanye makcik2 kepam sekalian
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 12:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Pulakk. Hantar dia balik ke rusia terus la.
Nk travel sana sini tp sengkek
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 12:24 PM | Show all posts
Akak malu dengan perangai si Maxim ini.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 12:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku penah komen.. Tipu je semua tu. Kata jurutera. Acik2 kepam ramai kesian. Klu betol lama dah dia p balai polis. Cpt2 angkut balik kg. Untung dpt mat salleh..
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 12:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada betting ka?
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Org Russia baik dedahkan kegiatan orang Rusia yg tak baik
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 12:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Boleh dah jabatan imigresen kutip
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 12:36 PM | Show all posts
haha... aku dulu pun penah kena kondem kat ig kononnya tak kesian kat org2 yg ada problem masa PKP a.k.a. mat russia ni la... aku harap2 yg kondem aku dulu boleh telan balik ludah masing2 sekarang..
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 12:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Ummah suchi kalau kulut putih smua berpusu2 nk tolong..rohinyah sesama islam siap suruh mati beramai2 di lautan...inilah nilai2 murni ummah suchi yang bakal diwarisi sehingga kiamat..sebuah ummah yang interrsting.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 12:44 PM | Show all posts
cmf_premierleag replied at 18-5-2020 12:20 PM
kan tred lama psl mangkuk rusia ni aku dah kata ni mat saleh bodoh
tp ada makcik2 kepam ...

racism masih bersarang di jiwa
asal nampak org putih, hidung mancung, mata biru, rambut blonde or light color
terus dipandang jujur dan leluhur
bila nampak yang berwarna kelam atau kelabu taik hanjeng atau berkulit gelap
terus dipang hina dina.....


Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 12:45 PM | Show all posts
famri7 replied at 18-5-2020 12:41 PM
Ummah suchi kalau kulut putih smua berpusu2 nk tolong..rohinyah sesama islam siap suruh mati beramai ...

my sentiments, exactly!


Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 12:47 PM | Show all posts
donashikun replied at 18-5-2020 12:25 PM
Aku penah komen.. Tipu je semua tu. Kata jurutera. Acik2 kepam ramai kesian. Klu betol lama dah dia  ...

Acik2 kepam tu mmg pantang nampak so called mat salleh
tak kire la kalau scammer pun
janji mat salleh katenye
leluhur murni jiwa


Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 12:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Hantar kat MAEPS
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 12:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Puihhh sikit aku tak kesian traveler pengemis ni. Kalau takde duit jgn nak mengembara la hanatttt...vavi. Org mesia suka la tolong asal muka mat saleh semua kagum. Puihhh..
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 12:54 PM | Show all posts
bodow jer sape percaya diorang sngkut2 ni
baik kat mana2 tempat pon
bukan susah, call kedutaan laa
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list