Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
1284
View
65
Reply

Daging(Batang Pinang)7kg, Udang Pole 5 kg, Ayam 7ekor.....RAYA TETAP RAYA.

[Copy link]

Author: menakkautau    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-5-2020 08:20 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Tak pedulik PKP kah, MCO kah, PKPB kah, Sekatan rentas negeri kah, rentas desa kah, minimum 2 org serumah kah, penjarakan sosial kah, pakai masks kah.....Raya Tetaaaaaaaaap Raya...

Bahan dah order. To be delivered tomorrow....persoalannya....nak masak apa????

Siapa yg nak datang??? bahan masakan penting macam nak kenduri 20 org?????

Manak termanggu......

Raya bakal tiba in 4 days time In syaa allah....

Korunk dah siap menu serta program raya tahun nee???

Please share...kalau setakat dok rumah layan meletops on the eve raya dan program sepanjang raya just because of the pkpb...sambil ngunyah Garettes popcorns.....then tak payah share.



Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Author
 Author| Post time 20-5-2020 08:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Utk ayam.....few options.....ayam masak merah, ayam rendang, ayam gulai lomak cili api nogori, ayam berlado...

Daging......Daging boyan, rendang, Daging masak merah....dan Daging Opor Minang....

Udang.....Of course sambal tumis petai Udang, Udang goreng kunyit, udang goreng tepong....Udang rendang darat....


Lemang pak ali melawati dah order 15bantal, lepat 30, ketupat cik adabi.....

Siapa kata Pkpb tak boleh meriah rayanya????

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 08:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Dan seperti biasa Sambal Goreng Pengantin manak order sajork dari darleng manak...Richie @blackmore.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 08:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Pada kaum adam terutama suami atau bapak bapak diluar sana, tak terbayang kan raya kali ini terpaksa lead keluarga dalam solat eid didalam rumah???? padan muka....

nak lead solat rasanya tak jadi masalah tapi nak lakarkan serta sampaikan tazkirah  khutbah utk melengkapkan solat sunnat muakkad eid...itu yg rasa macam nak terkehel kan????



Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 09:39 AM From the mobile phone | Show all posts
I pun dah order daging tunggu petang ni kot malam ke sampai untuk masak masa raya ni. I malas nak bersesak kat pasar tu lagipun xde org blh jaga anak2 i kecik2 lagi x sanggup nak bawa ikut i. Laki i pulak dah nak berbuka baru balik keje. So zaman skrg mudah ada internet banking orang hantar sampai ke rumah.

Tp i x la mcm u order sampai 7kg daging. I order sekilo je daging pejal sekilo batang pinang dan sekilo ribs.

Plannya untuk raya mungkin buat rendang daging walau beraya di rantau. Perantau la sangat kl kan. Hahaha. I tak blh merentas negeri. Parents i kat negeri berbeza. Tapi adik2 i 2org bujang tu pun duduk area rumah i so kesian jugak anak2 bujang xdpt balik beraya dgn keluarga. So i masak2 la sikit.

Plan nya pagi raya buat lontong. Kuah kacang, pulut dan rendang daging. Lemang tu nnt malam raya baru ada yg hantar ke rumah. Kot tengahari buat la mee bandung ke. Pes i dh siap beli awal

So walaupun xdpt rentas negeri. Raya tetap raya. Makan jugak yg sedap2 untuk sambut kemenangan dgn keluarga

Sekian i bebel dan share hidangan pagi raya i.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 09:48 AM From the mobile phone | Show all posts
wenza replied at 20-5-2020 09:39 AM
I pun dah order daging tunggu petang ni kot malam ke sampai untuk masak masa raya ni. I malas nak be ...



hang asal johor kah???

macam weird kan dish mee bandung nee utk raya spread??? very the jarang org buat???

tapi your ribs tuh kalau bakar jerk power jugak....

Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 10:13 AM | Show all posts
ahahaha aku order 1kg daging, 1kg kambing, 1kg ayam, 1kg paru

itu je....janji raya dpt rendang...wakakakakkaa

kami pon raya berdua je....but sokay
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 11:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Akak dah siapkan rendang itik 10kg kelmarin.

Hari ni nak buat kuah kacang & daging dendeng  & sambal daging. Bawang2 dah kupas lewat malam tadi.

Serunding mcm x rajin nak buat je sebab nak kena kacau lama nau.. Lagipun anak2 tgh exam online & sorang lagi tgh pulun siapkan beberapa assignments. Susah sikit diaorg nak tolong serentak. Si bongsu pun ada beberapa kerja kursus kena siapkan.

Kalau ada paru, boleh buat paru minang aka paru berlada.

Ketupat daun suami akak akan anyam Jumaat ni.

Lontong nanti hari kedua baru buat.

Tapi biskut raya baru siap 3 jenis tau.. Planning nak buat tart nenasgulung (inti dah siap sebelum puasa tau..), biskut aiskrim, & chocolate cookies selain suji, cornflakes crunchies & biskut sultana yg dah siap tu.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 11:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Kak-Leen replied at 20-5-2020 11:15 AM
Akak dah siapkan rendang itik 10kg kelmarin.

Hari ni nak buat kuah kacang & daging dendeng  & sam ...

Wah akak rajin. Bestnya dh ada kuih. I takde kuih lg sisturrrr. I tak gigih nak g bake with yen nak beratur. Lagipun i ada 3 anak3 kecil. Nak g mana2 kena tunggu husband balik tlng jaga anak2 baru blh pegi. Anak2 pun dh tanya ibu takde biskut coklat chip ke sebab itu signature cookies j setiap tahun. Tapi tahun ni x start2 lagi. Uhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
menakkautau replied at 20-5-2020 09:48 AM
hang asal johor kah???

macam weird kan dish mee bandung nee utk raya spread??? very the jar ...

I orang perak. Oh i bt mee bandung sebab dh ada pes i beli awal2 dr makpon. So i malas nak renyah2 i bt je apa ada guna pes je. Biasa pagi raya kalau balik rumah parents i biasa akan ada hidangan mee kari atau mee kuah. Tapi i buat jela ikut kemampuan i masak apa ada.

Entah la camne raya i pagi ni. Semoga tak berkaca airmata syawal i. Uhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 11:46 AM From the mobile phone | Show all posts
wenza replied at 20-5-2020 11:30 AM
Wah akak rajin. Bestnya dh ada kuih. I takde kuih lg sisturrrr. I tak gigih nak g bake with yen na ...

BWY buka till the day before raya kan? Nnt buat la chocolate chip cookies tu. Dpt satu jenis pun ok. Kasihan anak2 je.

Akak x berapa rajin tapi enjoy masak2. Cuma skrg tgh x berapa sihat so memang kena ada yg bantu kat dapur. Buat perlahan2. Biasa dua hari sebelum balik kpg semua dah siap frozen utk 3 rumah, termasuk utk open house di kampung. Tapi raya kali ni boleh la hantar2 juadah raya kat beberapa jiran dan kenalan. Dah biasa buat, bila x buat rasa x sempurna raya..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 11:53 AM | Show all posts
meriah nye kak leen
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 12:02 PM | Show all posts
manak, menu kiyu pg raya - default menu


rendang ayam, rendang kerang (saja nambah)

gulai ayam , pulut kuning
kuah kacang / nasi impit / sambal ikan (pantai timur)

lemang

raya ke2 nk masak nasi kerabu tumis...... full with accessories...
rendang daging



Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts
assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

1st raya:
kuzi ayam n roti.
nasi briyani, daging kurma n acar.

2nd raya:
kuey teow kungfu.
korean spicy chicken n salad.

insya Allah.

buat utk mkn anak-beranak n bg2 jiran.  any leftover, kita simpan dlm freezer.  kita org tk gi beraya n tk expect tetamu.  me n daughter N tergolong dlm high risk groups.  tp kalau ada yg terjah, ajak je la masuk rumah.   
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 12:47 PM | Show all posts
Edited by meow_tompok at 20-5-2020 12:49 PM

aku raya rancang nak masak laksa, kek dgn nasi briyani je


aku bukan jenis makan ketupat rendang di pagi raya ... hujung2 nak raya baru cari



Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 01:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Thread borak2 Ramadhan dan Raya ni i biarkan  sampai 1 week lepas raya. Selepas tuh bole sambung borak dekat topik borak yg sedia ada.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 03:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Sasha replied at 20-5-2020 01:47 PM
Thread borak2 Ramadhan dan Raya ni i biarkan  sampai 1 week lepas raya. Selepas tuh bole sambung bor ...

Yea yea tahu..manak bukan baru beranak dlm board nee....penghulu FD mana mungkin tak kenal hang nee siapa...garang macam mak tiri....



neeway dont worry..manak sendiri yang akan lock tred nee after seminggu raya....

so takkan masuk nak kasi reminder jerk???

apa menu  atau program ala pkpd/pkpd, dlm rumah, raya nee cacha???

takkan semua bantai grab food jugak ???? mc d secret resipi, kepci???



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 03:12 PM From the mobile phone | Show all posts
meow_tompok replied at 20-5-2020 12:47 PM
aku raya rancang nak masak laksa, kek dgn nasi briyani je



nee macam internasional buffet kekdahnya??? tradisional, indian mari, cake boss semua jln terus???

laksa for hari raya???bukan makanan hari biasa kah laksa nee meow???

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 03:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Genkidesuka replied at 20-5-2020 12:45 PM
assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

1st raya:


salam,

Buat sendiri kah ummi???..atau outsource sister yg dok dgn bonda hang utk buat,ummi??hang bayar dia aja???hang jgn bully dia ummi...tak baik....

kuzi ayam tuh bukan lazimnya dibuat waktu raya korban kah ummi??? biasanya dipadankan dgn daging korban kan???

memang family ummi, lontong ketupat lemang lepat rendang ayam merah  tak ngam serasi dgn tekak international meditteranian koreans selera family kah ummi???

solat eid nanti enche laki dah siapkan text khutbah???jemaah bersama keluarga???

hmmmm

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
merrissa replied at 20-5-2020 10:13 AM
ahahaha aku order 1kg daging, 1kg kambing, 1kg ayam, 1kg paru

itu je....janji raya dpt rendang... ...

Semua hang bantai masak rendang dlm satu kawah kah merissa??? daging kambing ayam parunya???
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list