Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
3442
View
171
Reply

Jom kongsi resepi menu istimewa di Pagi raya.

[Copy link]

Author: sarah82    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 21-5-2020 05:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Rainrein replied at 21-5-2020 05:07 AM
Oh tidak tidak. Dia pantang diajar. Kalu i selit macam lite lite pun takkan dia dengar punya. So b ...

Haha iols sgt faham tuuuu... Ipar iols ada yg gitu juga. Makanya beramei-rameila kami telan walaupun pasrah gitu. Betoi la mcm uols cakap, setahun sekali. Redho
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 21-5-2020 06:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 21-5-2020 02:11 AM
Hm.. setakat ni buat sate, tapi tak tahu nak makan hari ke berapa, mungkin raya pertama ketupat nasi ...

I x suka sangat sate, boleh makan tapi bukan bersungguh. Tapi da few years i yang kena paksa dek mak mertua sediakan bumbu perapan.
Rindu nak makan lemang tapi dah banyak seller suami tanya asikla abis je buluh lemang tu. So frust la this year xleh bakar lemang.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 06:13 AM From the mobile phone | Show all posts
nefnefnef replied at 21-5-2020 05:10 AM
Haha iols sgt faham tuuuu... Ipar iols ada yg gitu juga. Makanya beramei-rameila kami telan walaup ...

Hahahaha. Pasghah menyeghah je la kan u. Tapi petua yatiekitchen yang u bagitau tu memang i selalu praktik terutama kalu masak sambal atau kari.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 06:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Rainrein replied at 21-5-2020 06:13 AM
Hahahaha. Pasghah menyeghah je la kan u. Tapi petua yatiekitchen yang u bagitau tu memang i selalu ...

Khennn... Petua tu selamatkan iols juga huhu
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 06:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Menu raya aku paling like..
Rendang ayam
Lemang
Ketupat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2020 07:13 AM From the mobile phone | Show all posts
3480 replied at 21-5-2020 06:55 AM
Menu raya aku paling like..
Rendang ayam
Lemang

Lemang.. Sedap..
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 07:46 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 21-5-2020 02:21 AM
Lama x makan satay.. Sedap.. Fuhhh

Sedap nyummm tak sabar nak berasap api
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 07:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Rainrein replied at 21-5-2020 06:06 AM
I x suka sangat sate, boleh makan tapi bukan bersungguh. Tapi da few years i yang kena paksa dek m ...

Pandai uols buat perapan dia, i baru ja first time buat, tambah pula sekarang ni boleh dapat paket siap tabur je kat daging tu. Chuols buat macam mana perapan tu?
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 08:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku baru je siap buka daun palas semalam. 20 btg daun palas. Dpt la dlm 200 biji. Lepas la tu 5kg ketupat. Tp xrendam pun lagi daun tu. Ptg karang balik keje aku nk siapkan tempahan ketupat kawan2 aku mtk. Maklumlah xdpt balik kg,, mmg dorang tempah je la. Daun palas kt jb ni aku beli rm1 sebatang. Kalau kt kg, aku cantas depan rumah je. Berlambak2.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2020 09:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Sazida replied at 21-5-2020 08:15 AM
Aku baru je siap buka daun palas semalam. 20 btg daun palas. Dpt la dlm 200 biji. Lepas la tu 5kg ke ...

Pergh.. 5kg.. Penat la pinggang.. Hahahaha.. Dulu aku ada ambik tempahan utk kwn2...habis saja pulut.. Aku rasa pinggang aku hilang.. Hahahaha.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2020 09:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 21-5-2020 07:46 AM
Sedap nyummm tak sabar nak berasap api

Kalau rajin esk.. Google resepi satay.. Beli dada ayam kat tesco... Boleh buat satay
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 09:17 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 21-5-2020 09:12 AM
Pergh.. 5kg.. Penat la pinggang.. Hahahaha.. Dulu aku ada ambik tempahan utk kwn2...habis saja pul ...

Aku rasa posisi aku buat ketupat tu tak tetap. Mybe berdiri maybe duduk. Maybe jugak berjoget. Nk bg xsakit pinggang. Hahahahaha last year aku buat sekilo je sbb tgh peknen. Then sekadar buat utk family in law je. Tahun ni je rasa nk extra. Mana tau kot tahun dpn buat frozen. Ni aku jual pun rm25 utk setengah kilo pulut.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 09:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 21-5-2020 07:48 AM
Pandai uols buat perapan dia, i baru ja first time buat, tambah pula sekarang ni boleh dapat paket ...

I google je u. Kebetulan dapat resepi macam sedap. Pastu tanya mak mertua ok ke x amount certain certain bahan tu sebab kalu terlebih halia daging ayam tu jadi terlampau lembut. Nak cucuk kat lidi pun x dapat. Masa 1st year buat jadi macam tu la. Pastu second year try modify bahan bahan tu pastu masa perap pun kurangkan, baru better than previous year.
I x reti masak mana, semua i nak makan memang i google je resepi pape. Sampai mak mertua pun panggil i queen google. Over tul. Hahahaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2020 09:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Sazida replied at 21-5-2020 09:17 AM
Aku rasa posisi aku buat ketupat tu tak tetap. Mybe berdiri maybe duduk. Maybe jugak berjoget. Nk  ...

Hahaha.. Ni aku tengok cucu2 tok dapat berapa order.. Budak2 nak cari duit lebih.. Aku kata.. Ok.. Iklan kak sarah tlg balut..
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 10:14 AM | Show all posts
Edited by rospinki at 21-5-2020 10:18 AM

Hi Sarah im back again

karos perati ramai yg share respi ketuipat palas..karos ada jga respi yg bole ringkas
tk perlu ulang kali kukus dan kukus..ni dpt dari org kelatey zmn dulu masapi sana ikut my collegue..karos lak suka masak dahla bertandang umah orang elok pulak tolong mak kawan tu masak so..time tu buulan posa..dia ajar cara buat ketupat palas cara org lama.

-edit-
lupa nak pesan, time isi pulut jgn penuh ..isi dalam 3/4 saja.

first
rendam pulut sejam dua
pulut yg telah direndam tos dimasak bersama santan dalam 2 biji kelapa+ daunpandan+garamgula hingga separuh masak kemudian sejukkan.

pastu baru kita masukkan kedlm daun palas..tangan taruk minyak sikit supaya tak melekat lekat..lagi satu pulut juga tak melekat pada daun palas bila dah masak.
siap diketupatkan bole kukus hingga masak.

tunggu sejuk sedia utuk dimakan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2020 10:15 AM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 21-5-2020 10:14 AM
Hi Sarah im back again

karos perati ramai yg share respi ketuipat palas..karos ada jga respi yg ...

Yum2..sedap ni... Nak cuba nanti..
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 08:26 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 21-5-2020 09:13 AM
Kalau rajin esk.. Google resepi satay.. Beli dada ayam kat tesco... Boleh buat satay

Dah beli oe sarah, perap lama2 sikit nyummmmm
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 08:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Rainrein replied at 21-5-2020 09:21 AM
I google je u. Kebetulan dapat resepi macam sedap. Pastu tanya mak mertua ok ke x amount certain c ...

Tak tahu pun galia buat ayam jadi lembit ye, tau nak bagi hilang bau je. Untung sekarang ada google, banyak resipi yang tak reti boleh cuba, tinggal dapat bahan ke tak je hahah
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 09:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 21-5-2020 08:28 PM
Tak tahu pun galia buat ayam jadi lembit ye, tau nak bagi hilang bau je. Untung sekarang ada googl ...

Kalu mak mertua i x cakap i pun x tau i dari mula kawin sampai skang masih bergantung ngan google kalu nak cari resepi pape. Dapat lak suami and adik adik suka makan makin rajin i cuba masak pape. Sedap x sedap belakang citer, yang penting try.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2020 09:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 21-5-2020 08:26 PM
Dah beli oe sarah, perap lama2 sikit nyummmmm

Wokies.. Esk baru seller tu antar
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list