Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
10032
View
334
Reply

[Tempatan] Wanita Hamil pulang ke kampung positif COVID-19

[Copy link]

Author: safriehalim       Show all posts   Read mode

Post time 21-5-2020 10:19 AM | Show all posts
annehuda replied at 21-5-2020 05:35 AM
Aku bkn nk salahkan kkm, tp ramai yg tak cakna, kalau dpt lepas negeri tu kene kuarantinkan diri sen ...

betul..kerajaan kena bagitau satu2 apa rakyat kena buat..rakyat msia dah biasa di sudu..semau benda nak kena bagitahu, takleh pikir sendri..

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 21-5-2020 10:20 AM From the mobile phone | Show all posts
binipopeye replied at 21-5-2020 09:37 AM
xde info bini keje mane... duk canang laki frontliner TM... so alasan utk netizen terima bole bali ...

nak kira frontliner, iols pon frontliner jugak sebab essential service tapi tade la duk guna alasan frontliner kulu kilir buat keje bodoh
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 10:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Susah sgt ke nak paham kkm dh bgtahu wpun diri korang tu sehat walafiat xde symptoms langsung tapi ko boleh jadi pembawa virus..dh ada contoh pun sblm ni mcm kes kt sabah tu. Masih benak jgk..ni mesti jenis yg pikir 'eh aku sehat, so boleh la pegi menyinggah sana sini, salam2 dgn sedara mara etc'.. ko tu muda lagi tambah pulak time ngandung mcm2 supplement n ubat doktor bagi ko telan..mgkn sbb tu takde symptom langsung

patut nya semua tanam dlm minda fikiran yg negatif sket 'aku ni pembawa virus..x boleh dekat dgn sape2. So kena duduk rumah aje!!!
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 10:24 AM | Show all posts
matchstick replied at 21-5-2020 10:07 AM
Mestilah singgah serata alam baru lah jadi menantu n anak kesayangan.. singgah rumah nenek sebelah ...

takut pasni dia dituduh jadi penyebab kematian or kesengsaraan ahli kuarga duk ICU je... bertabah laa nak hadap....
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 10:25 AM | Show all posts
Suchi replied at 21-5-2020 10:06 AM
iols biasa beli ikan kat pasar malam seks16/fasa 1 tu tp sejak PKP beli jela kat mana2 pun.
Pasar ...

tak tau la ada jual fresh flower ke tak.

utk tak ot, mat bangla yg polis/kkm cari tu alamat dia kat sg. jelok.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 10:25 AM From the mobile phone | Show all posts
MeghanK replied at 21-5-2020 10:20 AM
nak kira frontliner, iols pon frontliner jugak sebab essential service tapi tade la duk guna alasa ...

Iols pun baru sedar yg iols keja frontliner sejak baca berita pasal kes ni
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 10:30 AM From the mobile phone | Show all posts
matchstick replied at 21-5-2020 10:25 AM
Iols pun baru sedar yg iols keja frontliner sejak baca berita pasal kes ni

sejak musim covid ni kalau boleh semua nak jadi frontliner
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 10:30 AM From the mobile phone | Show all posts
matchstick replied at 21-5-2020 10:25 AM
Iols pun baru sedar yg iols keja frontliner sejak baca berita pasal kes ni

Khannn...ingatkan yg polis, tentera,kkm and so on je yg frontliner..eupanya iols lun frontliner haha...
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 10:33 AM | Show all posts
MeghanK replied at 21-5-2020 10:20 AM
nak kira frontliner, iols pon frontliner jugak sebab essential service tapi tade la duk guna alasa ...

semua nak jadi frontliner skrg sis....

ada iols baca haritu.. yg keja supermarket pun katanya frontliner mcm di hospital sebab dalam essential business.. mesti buka.. pastu ramai pulak yang masuk supermarket....


Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 10:34 AM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 20-5-2020 10:10 PM
kan dah kata..
sek sek kito jange pecoh ni memang bangsa paling degil tak reti bahasa..
kena ke be ...

bersalin kat kampung bole jadi princess, terlentang je baring semua org siapkan, anak plak mak jaga. kalau pantang sndiri nnt nak membuta, terlentang mcm mana? laki plak confirm sejenis tak boleh di harap. byk dah laki melayu aku tgk mcm ni. bini beranak lempar ke kampung. jd anak melalak ke apa ke dia mana nk ambik tau
cukup dua bulan plak lempar bg nursery/babysitter jaga....tu yg ada kes sampai anak kena lipat, rumah babysitter pon tak tau kat mana



Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 10:42 AM From the mobile phone | Show all posts
leylapple replied at 21-5-2020 10:33 AM
semua nak jadi frontliner skrg sis....

ada iols baca haritu.. yg keja supermarket pun katanya f ...

macam kes acik selfish ni kata laki dia technician TM..tehcnician TM keje camne yang g install internet ke rumah2 ke setahu iols musim pkp tade internet installation

kalau duk keje dalam building opis tu tak kira fontliner la..bukan jumpa customer ke orang ramau ke pon
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 11:00 AM | Show all posts
MeghanK replied at 21-5-2020 10:42 AM
macam kes acik selfish ni kata laki dia technician TM..tehcnician TM keje camne  yang g install  ...

technician TM lagi senang keja... duduk opis main game je....

unless customer service mmg busy lah.. angkat kol org

TM skrg outsource je subcon yang maintain line ke rumah2 org tu..yang laying cable pun subcon jugak..
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 11:06 AM | Show all posts
justchu replied at 21-5-2020 10:34 AM
bersalin kat kampung bole jadi princess, terlentang je baring semua org siapkan, anak plak mak jag ...

kan sedih kan seolah olah bersalin  lepas tu fasa selepas tu...adalah bukan hak suami nak tolong2 ke nak take part in pareting
semua pos kat kampung -habis cerita - pada i sebab tu la i dont think pantang pantang ni wujud pun , ni adat purely , walhal masa ni lah suami bantu isteri, tapi tak ye - like as if ada budaya : ni kesah ladies, i dont wan to deal with it ...go back  to your hometown.

alaa pilih je - nak tolong ke tak , di mana kemahuan di situ ada jalan...


Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 11:08 AM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 20-5-2020 10:10 PM
kan dah kata..
sek sek kito jange pecoh ni memang bangsa paling degil tak reti bahasa..
kena ke be ...

Honestly, so far mmg jumpa yg mcm tu. Laki ke, perempuan ke. Sama je.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 11:10 AM From the mobile phone | Show all posts
matchstick replied at 20-5-2020 11:34 PM
Hujung2 mereka yg dh kawen berfamily ni pulak yg kehulu kehilir sebar virus..patut dh berfamily send ...

Kita yg bujang ni duk rumah sepanjang masa, kecuali kena gi office atau beli barang dapur je. Kalau boleh order online, kita beli online. Semlm pegi farmasi nak cari ubat, punya ramai family merayap kat mall. Tua ke, muda ke, sama je.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 11:11 AM | Show all posts
nazurah replied at 21-5-2020 05:11 AM
TM kan company besar dan kaya takkan takde paternity leave dan takkan la paternity  leave 3 hari aje ...

paternity leave 7 hari...& biasanya boss memahami kalau ada bini tgh pantang dia takkan arahkan suh tgh2 mlm gi site utk attend breakdown...ramai lg staff boleh cover...i is like...erm...
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 11:20 AM From the mobile phone | Show all posts
leylapple replied at 21-5-2020 11:00 AM
technician TM lagi senang keja... duduk opis main game je....

unless customer service mmg busy  ...

kalau camtu tak layak la di panggil frontliner..baca komen kata laki takleh jaga wife pantang sebab on call 24 jam

tapi bukan anak sulung pon..anak kedua dah
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 11:22 AM | Show all posts
Knowlee replied at 21-5-2020 11:10 AM
Kita yg bujang ni duk rumah sepanjang masa, kecuali kena gi office atau beli barang dapur je. Kala ...

Kesedaran ni bukan tertakluk pd mana mana group. Kawasan apartment aku ni mostly family. Takdelah gigih beriya angkut satu family ke supermarket & mall. Hatta aku dgn wife aku pun klu pi mall, sorang je. Klu aku ada keperluan aku pergi sendiri. klu wife ada keperluan dia pergi sendiri. idoklah mcm dulu klu gi mall, kami berdua ronda merayap ke sana sini. Begitu juga dgn kejiranan aku ni. Ramai yg ada anak kecik so derang mmg sgt strict tak bawa budak2 kecik ke mall. Ini bagusnya kawasan perumahan aku ni. Social responsibility & sivik msh ada. Setiap hari chairman kami akan update jgn bawa anak2 kecik, org tua ke mall dan mcm2 nasihat. Most penduduk pun bg kerjasama. Tp ada sekor family ni orang Kelantan baru pindah sini last year dah cabut balik ke Kelantan masa pelepasan khas yg gomen bg dr 7/5-10/5 tu. Ramai yg tersangkut tak dpt pulang rumah masing masing psl PKP 18/3/20 tu. So bila gomen bg pelepasan balik, family budu ni pun amik kesempatan balik kampung. Skrg, mereputlah korang di Kelantan. Nak blk KL dah tak blh. Bini dia kerja dgn  KKM ko tau tak. Nurse dispital mana ntah. aku tak tau. Apa cerita skrg bini dia pun aku tak tau. Harap KKM hukum org begini. As a frontliner dia sepatutnya lbh tau.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 11:23 AM | Show all posts
justchu replied at 21-5-2020 10:34 AM
bersalin kat kampung bole jadi princess, terlentang je baring semua org siapkan, anak plak mak jag ...

ini kategori buat anak pandai tp bab tanggungjawab kelaut. Elok di kasi je manusia begini. Supaya tak membiak generasi tubal.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 11:26 AM | Show all posts
36minggu dia pregnant tu... Mestilah nk jaga diri tak boleh... Ada anak lain lagi... Mmglah mintak nk balik ngn mak ayah... Jangan lah kecam... Kalau kena atas diri sendiri mcm mana? Dah bahagian dia mcm tu.... Bukan kehendak dia pun... Kalau lah dia tahu, maybe dia tk akan susahkan sesiapa.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list