Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
2782
View
68
Reply

[Dunia] Salji bertukar hijau di Antartika

[Copy link]

Author: FOTHER-MUCKER    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-5-2020 03:47 AM | Show all posts |Read mode
Edited by FOTHER-MUCKER at 22-5-2020 11:49 AM

Salji bertukar hijau di AntartikaFMT Reporters -

May 22, 2020 7:30 AM


‘Salji hijau’ menunjukkan permulaan ekosistem baru yang dipercayai berpotensi mewujudkan sumber nutrisi untuk spesies lain. (Gambar Twitter)
Sebahagian daripada Semenanjung Antartika akan berubah warna menjadi “salji hijau” yang disebabkan oleh pertumbuhan alga berikutan peningkatan suhu global.

Laporan penyelidikan itu didedahkan saintis di United Kingdom (UK) yang memetakan “permulaan ekosistem baru” yang dipercayai berpotensi mewujudkan sumber nutrisi untuk spesies lain.

Menurut kajian diterbitkan dalam jurnal Nature Communications, bentuk hidup sel tunggal sangat padat sehingga salji bertukar warna hijau dan boleh dilihat dari angkasa lepas di beberapa kawasan.

Difahamkan, ahli biologi dari University of Cambridge dan British Antartic Survey menghabiskan masa selama 6 tahun untuk mengesan dan mengukur salji alga hijau menggunakan kombinasi data satelit serta pemerhatian dari darat.
Mereka telah menemui alga yang membentuk ikatan rapat dengan spora dan bakteria kulat kecil.

“Ia adalah komuniti yang berpotensi membentuk habitat baharu,” kata ketua penyelidik, Matt Davey dari Cambridge University yang menyifatkan peta alga itu sebagai potongan susun suai gambar atau jigsaw kitaran karbon yang hilang di Antartika.

Kumpulan penyelidik itu turut mengenal pasti 1,679 salji alga hijau berasingan yang meliputi kawasan seluas 1.9km persegi yang bersamaan pelepasan karbon kira-kira 479 tan setahun.

Selain itu, dua pertiga daripada alga itu ditemui di pulau kecil dan rendah di utara semenanjung yang berdepan beberapa suhu paling panas di dunia manakala salji hijau tersebut kurang ketara di bahagian selatan yang lebih sejuk.
Sebelum ini, para saintis memantau peningkatan lumut hijau yang tumbuh lebih lambat berbanding alga.

Pada masa depan, kumpulan penyelidik akan turut mengukur alga merah dan jingga serta mengira bagaimana kewujudan bentuk warna-warni itu boleh mempengaruhi kualiti albedo salji yang memantulkan haba.

https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2020/05/22/salji-bertukar-hijau-di-antartika/

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Author
 Author| Post time 23-5-2020 03:48 AM | Show all posts
Edited by FOTHER-MUCKER at 22-5-2020 11:50 AM

Saya percaya Kejadian seperti ini lah permulaan segala kehidupan di planet ni million billion  tahun dahulu.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 04:11 AM | Show all posts
saya percaya dragon ball ada 7 biji kesemuanya.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 04:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Sy percaya dunia sudah kian hilang balance nya.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 04:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Saya percaya kiamat suda dekat...jangan gado gado somi isteri.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 05:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Teringin pulak makan abc
Green-snow.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 05:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Saya percaya hujan alga akan berlaku.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 05:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Kat antartika ada binatang apa ye?

‘Salji hijau’ menunjukkan permulaan ekosistem baru yang dipercayai berpotensi mewujudkan sumber nutrisi untuk spesies lain. (
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 05:24 AM | Show all posts
saya percaya spesies lain itu ialah saya
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 07:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 23-5-2020 05:24 AM
Kat antartika ada binatang apa ye?

‘Salji hijau’ menunjukkan permulaan ekosistem baru yang dipe ...

Emperor penguin salah satunya
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 09:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 23-5-2020 05:24 AM
Kat antartika ada binatang apa ye?

‘Salji hijau’ menunjukkan permulaan ekosistem baru yang dipe ...

Penguins kat warmer parts of antartica.. jauh ke tengah mostly batu2an je...
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 09:44 AM From the mobile phone | Show all posts
ini sangat bahaya

siapa. pernah tgok pilem The Thing?

dlm ais ada beejuta jenis penyakit.. bakteria.. virus yg dormant selama juta juta tahun

bila semua benda tu keluar.. takut2 leboh dahsyat dari covid19..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2020 09:47 AM | Show all posts
sekngucing replied at 22-5-2020 05:44 PM
ini sangat bahaya

siapa. pernah tgok pilem The Thing?

Bukan setakat dalam film je, dalam bbc documentary pun ada. Ini adalah benar.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 09:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 23-5-2020 05:24 AM
Kat antartika ada binatang apa ye?

‘Salji hijau’ menunjukkan permulaan ekosistem baru yang dipe ...

Beruang kutub kan...ganas
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 09:55 AM From the mobile phone | Show all posts
harisbee replied at 23-5-2020 09:49 AM
Beruang kutub kan...ganas

beruang kutub tu di artik.. kutub utara

antartika ni kutub selatan..
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 09:58 AM From the mobile phone | Show all posts
sekngucing replied at 23-5-2020 09:55 AM
beruang kutub tu di artik.. kutub utara

antartika ni kutub selatan..

Oh ye ke ingat dua2 kutub ada..
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 09:58 AM From the mobile phone | Show all posts
tak boleh imagine bila salji semua cair di kutub

kutub akan nampak tanah sebenar.. manusia terutamanya china akan dtg dan claim.. bnyak manusia akan ke sana

air laut akan naik.. indonesia.. malaysia dll bnyak kawasan akan tenggelam
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 09:59 AM From the mobile phone | Show all posts
harisbee replied at 23-5-2020 09:58 AM
Oh ye ke ingat dua2 kutub ada..

kutub selatan ada penguin.. kutub utara ada beruang kutub yg putih tu
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 10:21 AM From the mobile phone | Show all posts
sekngucing replied at 23-5-2020 09:58 AM
tak boleh imagine bila salji semua cair di kutub

kutub akan nampak tanah sebenar.. manusia terut ...

Dan tsunami melanda....

Tapi dunia xkiamat pasal ni kan...hurm.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 10:24 AM | Show all posts
sekngucing replied at 23-5-2020 09:44 AM
ini sangat bahaya

siapa. pernah tgok pilem The Thing?

Ha ah...disebalik ais yang tebal tu, mesti ada alien.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list