Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
5254
View
113
Reply

[Politik] Team Azmin Ali akan kembali menyokong PH?

[Copy link]

Author: safriehalim    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 30-5-2020 05:38 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by safriehalim at 30-5-2020 05:46 PM

Team Azmin Ali mungkin akan menyertai semula Pakatan Harapan andai tiada jaminan mereka dapat bertanding atas tiket Perikatan Nasional pada PRU 15 nanti.

Anwar Ibrahim sekarang ni pasti sedang berusaha untuk meyakinkan MP ex PKR yg kini bersama Azmin Ali utk kembali menyokong PH.  

Jika TS Muhyiddin gagal meyakinkan Muafakat Nasional utk bekerjasama dengan mereka bagi menhadapi PRU15, kemungkinan besar undi tidak percaya akan berlaku.

Adakah korang rasa team Azmin Ali akan berpaling tadah menyokong Pakatan Harapan semula?

Single Polls, Total 143 Users voted
Your User group have no permission to vote

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 30-5-2020 05:43 PM | Show all posts
jarang2 sekali sireh pulang ke ganggang.
kecuali semangat 46 dan (mungkin) parti bersatu.  

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 05:47 PM | Show all posts


Tak payah lah melompat ke sana ke mari Jemin. Bawa jer Din Pagoh dll yg ada masuk UMNO. Masuk jer UMNO automatik jadi MN.

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 05:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok jer undi tak percaya ni...aper ada hal...
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 05:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Kick jemin & mak lampir..
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 05:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Jemin is the culprit. Hancurkan dia dgn bang non dulu, lepas tu dinasti Lim tu ha. Atok nanti hancur sendiri je, dah makin mereput dah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-5-2020 05:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by safriehalim at 30-5-2020 05:59 PM
DARSITA replied at 30-5-2020 05:47 PM
Tak payah lah melompat ke sana ke mari Jemin. Bawa jer Din Pagoh dll yg ada masuk UMNO. Masuk je ...


Sekarang TS Muhyiddin hanya ada sokongan 114 ahli parlimen shj. Jika 11 ahli parlimen dari team Azmin melompat semula kepada PH maka kerajaan PN ni akan berakhir.

Semua MP dari team Azmin ni pasti nak bertanding pada PRU 15 nanti, kalau Muafakat Nasional enggan menerima mereka, mereka takkan mampu menang Pilihanraya secara bersendirian.

Mesti Anwar sedang memujuk mereka agar memikirkan masa depan karier politik yg akan tamat jika bertanding tanpa ada sokongan jentera yang kuat.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 05:58 PM | Show all posts
Tak payah terima balik pengkhianat...sekali buat khianat tak mustahil diulang semula nanti...
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 06:03 PM | Show all posts
safriehalim replied at 30-5-2020 01:55 AM
Sekarang TS Muhyiddin hanya ada sokongan 114 ahli parlimen shj. Jika 11 ahli parlimen dari team  ...



Kalau tidak dpt bertanding di PRU ibarat:- Yang dikejar tak dpt yang dikendong berciciran.

Nasib pengkhianat padan muka.


Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 06:11 PM | Show all posts


Aii vote YA

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 06:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau dasar pengkhianat dan kaki lompat.. most probably akan lompat sana sini demi periuk nasi masing2.. sejenis tak de pendirian.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 06:15 PM | Show all posts
sblm grup pengkhianat melompat balik ke ph.
elok presiden GTB gubal ruu lompat parti.

atleast,
prk utk setiap mp monyek yg nak melompat.

kita bg chance ppbm rasa kehangatan pru bersama umngok tersayang dulu
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 06:16 PM | Show all posts
bangcak replied at 30-5-2020 05:43 PM
jarang2 sekali sireh pulang ke ganggang.
kecuali semangat 46 dan (mungkin) parti bersatu.

dah 2 tu...

tk de la jarang nye...

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 06:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Bodoh la dia kalau ke ph semula... kalau stay PN,dia lagi dekat nak dpt jawatan PM tu..sbb calon veteran UMNO byk kes mahkamah..kalau blk ke PH ada bangnon menanti..
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 06:16 PM | Show all posts
arnauld replied at 30-5-2020 05:48 PM
Ok jer undi tak percaya ni...aper ada hal...

yups

if teruk sangat bubar je, then pilih balik.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 06:21 PM From the mobile phone | Show all posts
safriehalim replied at 30-5-2020 05:55 PM
Sekarang TS Muhyiddin hanya ada sokongan 114 ahli parlimen shj. Jika 11 ahli parlimen dari team  ...

yg pastu pru je.. pn sifat sementara je
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 06:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Haha..rugi ler..apa2 jd kt abah din pagoh...next is bang min...ngk mcm time lantik mb selangor dulu tu..bang min menadah jek...
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 06:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku dari awal nak PRU15..no hal.. Aku dah top up grab
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 06:37 PM From the mobile phone | Show all posts
bangcak replied at 30-5-2020 05:43 PM
jarang2 sekali sireh pulang ke ganggang.
kecuali semangat 46 dan (mungkin) parti bersatu.

Dikcak, betui ka dikcak keje upm?
Sirih pulang ke gagang, bkn ganggang.

http://hanila-sepanjangjalanpulang.blogspot.com/2010/07/gagang-atau-ganggang.html?m=1

Thursday, July 22, 2010

Gagang atau Ganggang...?

Kedua-dua perkataan ini mempunyai makna yang berbeza. Disebabkan oleh bunyinya yang hampir sama atau kerana kurang tahu akan makna perkataan tersebut, banyaklah berlaku kesilapan penggunaan kedua-dua perkataan ini dalam kalangan umum. Ada orang yang menggunakan kata 'ganggang' untuk maksud 'gagang'.

Tahukah anda makna kedua-dua perkataan ini ?


GAGANG :

MenurutKamus Dewan Edisi ke-4, halaman 423,perkataan gagang mempunyai tiga maksud :

1. tangkai (bunga, gayung, dll)
2. hulu atau pangkal (keris, tombak dll)
3. pucuk ranting atau batang pokok yg melata (melilit), sulur

Gagangbunga berertitangkaibunga, manakala gagang daun bermakna tangkaidaun.Jika dikatakan gagangpisau, gagangparang, gaganggolok, gagangkeris, maksudnya ialahhuluataupangkalpisau, hulu/ pangkalparang,hulu/ pangkalgolokdan hulu/ pangkalkeris,iaitu bahagian yang digunakan sebagai tempat memegang senjata-senjata tersebut.Gagangyang membawa maksudsulurataubatang pokok yang melata,misalnya gagangsirihdan gagang pokokkekacang. 'Menggagang" membawa maksud mempunyai sulur.

Dalam kosa kata bahasa Melayu, banyak perkataan gagang yang berpasangan dengan perkataan lain untuk menerbitkan bentuk frasa kata. Misalnya frasa gagang sirih (tangkai sirih), gagang pena (tangkai pena), gagang pistol (pemegang pistol), gagang cerek (pemegang cerek) dan gagang telefon (pemegang telefon).


Orang Melayu menggunakan perkataan gagang ini dalam ungkapan peribahasa. Antara contohnya termasuklah"balik gagang"dan"seperti sirih pulang ke gagang".Balik gagang bermaksud belot atau berpaling tadah kerana berpihak kepada pihak musuh. Sirih pulang ke gagang pula bermaksud kembali kepada asal.

GANGGANG

Perkataan ganggang juga membawa beberapa maksud. MenurutKamus Dewan Edisi ke-4, halaman 431ganggang bermaksud :

I. salai, panggang atau berdiang
berganggang - sedang disalai (dengan api), berdiang
mengganggang - menyalai, memanggang

Perkataan panggang dan berdiang tidak sama dari segi perlakuannya. Panggang bermaksud menyalai atau memanaskan sesuatu di atas api, manakala berdiang pula bermaksud memanaskan (diri) dekat dengan api (bukan di atas api)

II. a) ruang di antara dua benda, celah, sela-sela - contoh : ganggang pintu = celah pintu; b) renggang (tidak rapat) - contoh: hubungan mereka sudah mulai ganggang.


Daripada perkataan ganggang terbit pula beberapa kata terbitan sepertiberganggangdanmengganggan.

Berganggang membawa maksud berenggang, bercerai atau berpisah.
Mengganggan(kan) bermaksud merenggangkan, menceraikan atau membuat sesuatu supaya bercelah.Contoh : Suami isteri itu sudah berganggang....


Cintailah bahasa Kebangsaan kita...
marilah amalkan ramai-ramai....

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 06:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Hmm pi mai pi mai tang tu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list