Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
847
View
36
Reply

[Tempatan] Bumiputera Rajin: Kaum Bumiputera Tertinggi Kadar Peningkatan Dalam Sektor Pekerjaan antara 1982-2018. Tidak perlu ambil PATI yang tidak divaksin.

[Copy link]

Author: kluangman       Show all posts   Read mode

Author
Post time 2-6-2020 07:36 AM | Show all posts |Read mode
https://www.malaymail.com/news/m ... h-rate-in-l/1871054

KUALA LUMPUR, May 31 The Bumiputera community has consistently recorded the fastest growth and most participation among locals in the countrys overall labour force, according to an informal study from the Department of Statistics Malaysia (DOSM) said today.

In a newsletter, the DOSM said the Bumiputera community outperformed other ethnic groups within the Malaysian labour force in terms of labour participation from 1982 until 2018.


The highest growth rate for Bumiputra, Chinese and Indian took place in 2000 with an increase of 10.5 per cent, 5.6 per cent and 10.2 per cent respectively.

As for Others, the highest labour participation was recorded in 1993 at 36.3 per cent, it said.


Others is a catchall category for ethnicities aside from the three that were distinctly listed.


The department added that most ethnic groups in Malaysia that were working showed an increase every year from 1982 until 2018 except Others which showed the highest drop in 2000.

In a disclaimer, DOSM stated that the data gathered in the newsletter were based on observations and simple data gathering undertaken by DOSM officers during the movement control order (MCO).

Since it was done on an ad-hoc basis, DOSM therefore said the data did not fully meet the countrys official statistics release standards and cannot be interpreted as official statistics released by the DOSM.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 2-6-2020 07:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Labour participation paling byk utk org melayu dan india. Org cina keje apa?

The highest growth rate for Bumiputra, Chinese and Indian took place in 2000 with an increase of 10.5 per cent, 5.6 per cent and 10.2 per cent respectively.
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 07:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Tapi Melayu/Bumiputera juga tun M kata pemalas
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 07:58 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 2-6-2020 07:56 AM
Tapi Melayu/Bumiputera juga tun M kata pemalas

malas berniaga kot
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 07:59 AM From the mobile phone | Show all posts
angelofish replied at 2-6-2020 07:58 AM
malas berniaga kot

Mungkin la kot... Mungkin dia nak mcm anak2 dia.. Daddy kasi.. Baru x malas.
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 08:08 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 2-6-2020 07:59 AM
Mungkin la kot... Mungkin dia nak mcm anak2 dia.. Daddy kasi.. Baru x malas.

Mamak yg sibuk2 mengaku melayu.
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 08:18 AM | Show all posts
Ini pendapat aku lah, Kaum Melayu ni sbenarnya di zaman 60/70/80an dulu adalah rajin. Aku boleh tengok gambar abang aku masa dulu2 (80an) kerja sebagai buruh binaan dan perladangan.  Malaysia mula membangun dengan pesat sejak 80an dan ketika itulah tenaga buruh mulai di bawa masuk dari luar terutama dari Indonesia, bangladesh, Nepal dan Vitenam. Tak dinafikan pati dari indonesia telah masuk ke malaysia sejak berzaman lagi tapi ia mulai ramai ketika Malaysia membangun dan ramai tokey2 buruh binaan membawa masuk sebab mereka ini akan dibayar murah berbanding Malaysian. Dan ketika itulah pekerja2 malaysia mula tidak berminat utk bekerja di perladangan dan binaan apabila ada tokey besar mula bermain duit aitu lebih suka mengupah pekerja luar terutama PATI dan di bayar dengan murah.
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 08:29 AM | Show all posts
terima kasih tun m kerana menulis buku delima melayu..melayu mula sedar dan keluar dari kepompong kemalasan
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 08:30 AM From the mobile phone | Show all posts
So here we comes. As bumis myself...sy sudah lama peratikan benda ni..seawal 2000 okay. Dah malas bertekak dengan so called chinese yg suka sangat mendowngrade kan orang tempatan..kononlah malas itu dan inih. Omgggee...padahal dia sendirik yg nak untung lebih dwngan hired non malaysian. Oi! Sabahans and sarawakians ada budus..cuba up sikit saja gaji tu sure berduyun jugak malays nak kerja. Sedang dgn gaji kecik celah gigi ko pun sabahan and sarawakian nak, ni kan pula ko naikkan gaji..
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 08:33 AM From the mobile phone | Show all posts
espri6006 replied at 2-6-2020 08:18 AM
Ini pendapat aku lah, Kaum Melayu ni sbenarnya di zaman 60/70/80an dulu adalah rajin. Aku boleh teng ...

Well said. Sb tu sy cakap dgn derang. Jangan asik ungkit konon malays ni malas itu ini sedangkan gaji yg ko bagi celah gigi ko jahh..adakah patut digaji dgn rm700 sedangkan org tu nak sara hidup anak bini? Rumahrm500, siapa yg budus sebenarnya??
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 08:51 AM From the mobile phone | Show all posts
darkness replied at 2-6-2020 08:30 AM
So here we comes. As bumis myself...sy sudah lama peratikan benda ni..seawal 2000 okay. Dah malas be ...

sgt stujuk dgn ko..
mmg tojey cina lehnat yg tanak haloba kaki penipu  putar belit cerita dok jaja tadak pejerja org temoatan malas..

dah ko nk untung 5000x  ganda baya ciput..ambij pATI boleh untok2 kerah habisan tenaga..

ayoh warga pribumi kita bangkit tunjuk sapa tuan di bumi ini..
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 09:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 2-6-2020 07:46 AM
Labour participation paling byk utk org melayu dan india. Org cina keje apa?

The highest growth ...

Sebab article ni bagitahu increasing participation rate.

Bangsa melayu kan dari dulu ramai yang tidak participate samada yang berhenti kerja n jd suri rumah lepas kahwin or yg graduate tapi tidak dapat kerja bersesuaian.

Bangsa cina kan prticipation rate dia dah tinggi dari dulu. Maklumlah mereka memang di bawa masuk oleh british utk tinggal di bandar dan kerja di lombong. Kawasan kawasan perlombongan ni yang jadi bandar utama sekarang.
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 09:11 AM From the mobile phone | Show all posts
koko2 replied at 2-6-2020 08:51 AM
sgt stujuk dgn ko..
mmg tojey cina lehnat yg tanak haloba kaki penipu  putar belit cerita dok jaj ...

Gila kan dorang. Kehulu kehilir konon org tempatan malas itu dan ini..euww. Dulu sy masih ingat..orang kampung, anak2 muda semua pakat nak kerja ke semenanjung sb dijanjikan gaji sekian2...last2 apa derang dapat?? Ditipu majikan! Ditipu ejen..last2 org2 kampung ni balik dengan tangan kosong, kecewakan anak bini...sy yg tengok pun kesian
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 09:15 AM From the mobile phone | Show all posts
ResellerMaxis replied at 2-6-2020 09:03 AM
Sebab article ni bagitahu increasing participation rate.

Bangsa melayu kan dari dulu ramai yang ...

I need the facts for these statements. Thanks.

Bangsa melayu kan dari dulu ramai yang tidak participate samada yang berhenti kerja n jd suri rumah lepas kahwin or yg graduate tapi tidak dapat kerja bersesuaian.

Bangsa cina kan prticipation rate dia dah tinggi dari dulu.
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 10:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ResellerMaxis at 2-6-2020 10:19 AM
Tinot7 replied at 2-6-2020 09:15 AM
I need the facts for these statements. Thanks.

Bangsa melayu kan dari dulu ramai yang tidak par ...


Xboleh bawa bukti banyak sangat. Nanti mod marah. Berforum kena guna hujah sendiri katanya. Hihi

Ok alasan je tu. Iol cuba cari statistic xjumpa.

But common sense nya orang melayu + bumiputera banyak duk luar bandar. Pekerjaan utama mereka = bertani, menoreh, nelayan dan lain lain secara kecil kecilan. Disebabkan tidak daftarkan perniagaan dan juga tidak mencarum kwsp. Maka mereka tidak di dikategori sebagai labour workforce.

Now yg mcm tu makin kurang walaupun masih ada lagi especially orang tua. Tapi mostly orang muda walaupun wat kerja bertani dan sebagainya mereka akan daftar ssm dan mencarum kwsp. Memudahkan utk wat loan beli kereta dan sebagainya. Maka mereka dikategorikan sebagai labour workforce.

Tapi kebanyakan memang berhijrah ke bandar dan bekerja.

Iol speku atas sebab itulah berlaku peningkatan untuk melayu dan bumiputera.
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 10:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Skuau at 2-6-2020 10:45 AM
darkness replied at 2-6-2020 08:30 AM
So here we comes. As bumis myself...sy sudah lama peratikan benda ni..seawal 2000 okay. Dah malas be ...


borak ngn abg2 dr sabah,sarawak yg umur 35 taun ke atas....rata2 gaji kat belah sana sgt2 la murah di pertengahan taun 80-an hinggalah gaji minimum dilaksanakan....antara rm350-rm650 sebulan tuk kerja2 biasa cam kilang,hotel,supermarket,kedai makan,buruh binaan,peladangan dll.Bayangkan.
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 10:52 AM | Show all posts
Sejak 3-4 tahun kebelakangan dah makin ramai yang mula sedar dan tak terlalu memilih kerja asalkan mendatangkan pendapatan berbanding beberapa tahun dulu.  Oleh itu rasanya negara dah tak memerlukan begitu ramai pati untuk mengisi peluang kerja yang dahulunya lebih menjurus dan lebih terkenal dikalangan pati.
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 10:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau gaji buruh pembinaan setimpal.. Aku yakin yakin ramai yg sanggup kerja buruh binaan. Suami kwn aku kerja buruh binaan.. Gaji harian dalam RM80 - RM100..mlm2 buat part time kerja kedai makan.

Jadi tak ada isu kononnya Melayu/bumiputera pemalas.
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 11:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Biasalah. Kaum bukan melayu yang makan nasi percuma di soup kitchen tajaan melayu saja yang malas
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 11:16 AM From the mobile phone | Show all posts
ResellerMaxis replied at 2-6-2020 01:03 AM
Sebab article ni bagitahu increasing participation rate.

Bangsa melayu kan dari dulu ramai yang ...

India paling malas.  CIna juga pemalas. Mintak sedekah dari melayu
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list