Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
3312
View
61
Reply

[Dunia] Tindakan mulia seorang lelaki yang mahu menyelamatkan seekor rusa daripada ditelan ular sawa mengundang kecaman netizen - mulia abah ko

[Copy link]

Author: Nahnukutu    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 2-6-2020 08:47 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
'Nak selamatkan salah, tak selamatkan pun salah'
TERJEMAHAN SINAR HARIAN | | 1 Jun 2020

Tangkap layar sebuah video yang dimuat naik oleh pengguna laman media sosial Twitter mengundang perdebatan dalam kalangan netizen.

PATTAYA - Tindakan mulia seorang lelaki yang mahu menyelamatkan seekor rusa daripada ditelan ular sawa mengundang kecaman netizen, semalam.

Sebuah video yang menunjukkan lelaki itu berusaha membantu seekor rusa melepaskan diri daripada belitan seekor ular sawa di sebuah zoo terbuka di Khao Kheow, daerah Sri Racha menjadi tular di Twitter dan mendapat kritikan daripada penonton yang beranggapan lelaki terbabit mengganggu kejadian semula jadi haiwan berkenaan.

"Wajar bagi haiwan untuk memakan haiwan lain dan manusia tidak boleh masuk campur," kata @JKitirat.

Bagaimanapun, ada juga yang berpendapat bahawa tindakan lelaki itu adalah langkah yang betul untuk menyelamatkan nyawa rusa tersebut.

"Sekiranya berhadapan dengan situasi seperti ini, kita perlu bantu. Jangan lihat dari sudut ia kehidupan normal haiwan liar, sebaliknya lihat dari segi membantu seekor haiwan yang bakal kehilangan nyawa," kata @TarotYouuuu.

Sehingga jam 10 malam tadi, video tersebut telah ditonton 908.9 ribu tontonan dan lebih 61.2 ribu ulang kongsi dari netizen. - Agensi

724580.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 2-6-2020 08:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Hmmm...

Kalau aiol nampak kucing (kampung) tengah telan anak ayam (kecil baru menetas) pun, aiol akan selamatkan.

Tapi ular sawa, tak berani la pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 08:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Beraninya dia nak selamatkan
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 08:54 AM | Show all posts
berani nya dia
tengok gambar pun da geli geleman
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 08:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Its normal sawa telan rusa tp kalau sy terjumpa situasi mcmni sure sy pun buat benda sama. Kucing buru burung pun sy selamatkan pastu sy bagilah kucing tu makan...bak kata berita selamatkan salah, tak selamatkan pun salah huhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-6-2020 08:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Lepas ni bila manusia nak sembelih kambing ular tu pula datang selamatkan.

Fair lah kan
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 08:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Manusia pun sebahagian speses alam..apa salahnya ambil bahagian jika rasa.wajar dan perlu. Gitu....
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 09:02 AM From the mobile phone | Show all posts
iol tak pernah jumpa isu serumit ni nak komen. Bab ecosystem food chain mcm ni. Kesian kat rusa tapi also kesian kat ular.

Harap iol takkan jumpa ever sebab iol pun akan selamatkan rusa tu, auto reflex manusia yang ada simpati. Lepas tu karang iol kesian kat ular sebab dah itu nature dia karnivor dia juga perlu makan utk survival. Kalau dia omnivore boleh jugak dia resort to eating rumput bila takda daging.
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 09:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku bukan peminat ular
Tapi apa salahnya dia nak bedal rusa tu. its nature. Jangan bedal manusia sudah
Mcm kita......dia pun ada rasa lapar
Sekali bedal....... mungkin dekat sebulan tak yah makan dah.
Ni betul2 rezeki dah dalam mulut..... terlepas jugak. Zalimnya manusia
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 09:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Biar je la. Dah berapa lama dia mengendap rusa tu. Dah tu makanan dia. Kita ni melantak lembu kerbau takpe pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 09:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Tempat ni zoo terbuka kan? Kalau ular sawa tu dah disediakan makanan khas, tak wajar la dia nak makan rusa tu. Ke macamana konsep zoo terbuka ni?
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 09:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Nahnukutu replied at 2-6-2020 08:55 AM
Lepas ni bila manusia nak sembelih kambing ular tu pula datang selamatkan.

Fair lah kan

Hahahaha aigooooh!!!
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 09:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau aku la.. Aku biar je ular makan rusa. Dh tu makanan dia.. Dh food chain dia mcm tu..jgn kacau kejadian alam. Rusa ni makanan ular utk berbulan2 jg.

Kesian kat ular..bukan rezeki dia
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 09:36 AM | Show all posts
yg mengecam tu samelah mcm set2 yg claim haiwan tak patut dikurung dalam zoo, diorg perlu dibebaskan dalam habitat masing2. abah ko la, nak bebaskan kat mana belakang rumah korg ke???  manusia gak yg hapuskan habitat haiwan tu utk buat taman perumahan utk manusia
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 10:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah depan mata kot. Kalo ada keberanian, tak mustahil la saya pun ikut tolong lepas kan. Lebih2 lagi kalo sempat bertentang mata dgn cik rusa. Kalo tak nampak, lain cerita.
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 10:08 AM From the mobile phone | Show all posts
234126 replied at 2-6-2020 09:02 AM
iol tak pernah jumpa isu serumit ni nak komen. Bab ecosystem food chain mcm ni. Kesian kat rusa tapi ...

Kesian rusa di makan ular. Orang makan rusa / ular xkesian. Pening ar.
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 10:09 AM | Show all posts
sapa ke yang kata mengganggu kitaran alam tu...

harap kalau dia kena terkam dek buaya, jangan ditolong ye.. mengganggu kitaran alam lak nanti
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 10:10 AM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 2-6-2020 09:36 AM
yg mengecam tu samelah mcm set2 yg claim haiwan tak patut dikurung dalam zoo, diorg perlu dibebaskan ...

Kat malaysia banyak lagi hutan tu sis. Xbanyak mana pun bandar. Area kl selangor je penuh bandar. Pahang tu hutan lagi luas dari semua bandar.
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 10:14 AM From the mobile phone | Show all posts
batu kikir replied at 2-6-2020 09:19 AM
Aku bukan peminat ular
Tapi apa salahnya dia nak bedal rusa tu. its nature. Jangan bedal manusia su ...

Anggap lah rusa tu bukan rezeki ular sawa
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 10:19 AM | Show all posts
ResellerMaxis replied at 2-6-2020 10:10 AM
Kat malaysia banyak lagi hutan tu sis. Xbanyak mana pun bandar. Area kl selangor je penuh bandar.  ...

dik ko ingat haiwan liar tu bleh duduk kat rumah flat besar gelanggang badminton ke? kalau dah nama haiwan liar, diorg perlukan at least 4 ke 5 ekar habitat utk diorg memburu, membiak dan hidup dengan sihat. ni yang liar ye.  kalau dlm zoo tu, haiwan tu walaupun tak jinak diorg diberi makan.  yang ko duk cakap malaysia banyak hutan tu, ko reti beza tak hutan dengan kebun kelapa sawit? ko mmg duduk kt kl selangor je ke? ko penah tgk ke melaka mcm mane, ipoh, penang, hey even alor setar pun dah makin maju cuma bezanye takdela shopping mall setiap 2 kaki mcm kt kl tu.

benda pasal rantaian makanan, habitat haiwan liar, sistem ekologi flora dan fauna ni dah ade dah dlm kajian tempatan. dulu tido ke ms cikgu ngajar?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list