Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
435
View
5
Reply

Tanam Kangkung, Bayam Guna Penapis, Sesuai Untuk Yang Suka Bercucuk Tanam Tapi R

[Copy link]

Author: trunks       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-6-2020 01:10 AM | Show all posts |Read mode
Edited by trunks at 10-6-2020 01:12 AM





Minat sangat menanam sayur tapi tiada ruang untuk bercucuk tanam. Ini selalunya dilema mereka yang tinggal di apartmen, flat atau rumah yang tiada ruang untuk berkebun.


Tapi idea perkongsian Yuziyana Yusop membolehkan anda meneruskan minat bercucuk tanam ini.

Dia berkongsi cara menanam kangkung menggunakan mangkuk penapis yang dipraktikkannya.

Bukan saja kangkung tapi cara ini juga boleh digunakan untuk menanam kesum, bayam, salad, sawi, pegaga, selom, kailan oregano, pudina, bayam brazil dan banyak lagi.
Langkahnya boleh ikut cara ini ya




1. Ambil benih kangkung dan rendam selama 24 jam. Boleh dibeli di kedai menjual benih atau baja.

2. Letak tapis atas baldi kecil

3. Tuang sabut kelapa hancur atau cocopeat dalam tapis.
4. Taburkan benih kangkung yang direndam sebelum ini.
5. Selepas itu tutupkan benih dengan selapis nipis cocopeat lembap.
6. Kemudian tutup benih selama dua hari.



Tujuan benih ditutup adalah untuk mengekalkan kelembapan sabut dan cepatkan benih bertunas





.7. Bila sudah bercambah seperti dalam gambar bolehlah letakkan air baja dan terus dedah kepada cahaya matahari.
kuning itu bila terkena matahari akan perlahan-lahan bertukar jadi hijau. Untuk permulaan akar kangkung masih pendek jadi pastikan air mesti kena hingga bahagian bawah tapis




.8. Ini gambar hari kelima


Air baja perlu ditambah, bukan ditukar. Air baja akan semakin susut diserap oleh akar. Penggunaan baja: Minggu pertama C 10ml baja AB + 2 liter air, minggu kedua C 15ml baja AB.9. Tempoh tuaian dari mula semai 21-25 hari
Selamat mencuba!






Rate

3

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 10-6-2020 06:39 PM | Show all posts
idea yang best
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-6-2020 07:04 PM | Show all posts

kalau minat berkebun ni.memang happy
kalau tengok apa yang di buat menjadi.
ada seseorang yang nak kan hasil cepat
hobby menanam apa2 kurang sesuai tu hehe
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2020 09:48 PM | Show all posts
terima kasih ,info yang bermanfaat .
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2020 10:41 AM | Show all posts
air dia selalu kena rotate la yer?

sabut tu ada jual jugak ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-6-2020 02:37 PM | Show all posts
dekmieDandy replied at 11-6-2020 10:41 AM
air dia selalu kena rotate la yer?

sabut tu ada jual jugak ke?

cuba awak masuk dan tengok post ni dalam facebook
akak tu,ada buka status dia tanam ni,dan baca2 dulu
komen2.

KLIK SINI
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list