Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
6482
View
106
Reply

[Tempatan] Al Jazeera Suruh Kru Sendiri Berlakon Jadi Tahanan Pati & Pesakit, Isu Di Sebalik Dokumentari Terbongkar

[Copy link]

Author: YgBenar    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-7-2020 09:12 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
di sebalik isu Al Jazeera tengah panas, seorang Pegawai Penerangan Malaysia, atas nama Anna Amdan di fbnya telah berkongsi kisah di sebalik pembikinan dokumentari tersebut. Malah beliau turut berkongsi call card penyampai yang juga wartawan kanan 101 East Al Jazeera English Program, Steve Chao yang dalam perkongsian di fbnya malam tadi.

Rupanya memang ada isu kerana Al Jazeera berlakon termasuk menyuruh krewnya berlakon menjadi Pati dan juga pesakit ketika pembikinan dokumentari itu dilakukan.

Pergh, memang panas. Ternyata Al Jazeera tiada kredibiliti dalam menyampaikan maklumat benar, seolah-olah ada udang di sebalik mi mengenai pembikinan dokumtari ini. So korang bacalah sendiri perkongsian pegawai penerangan ini.

Baca perkongsian ditulisnya.



Harap kali ini AlJazeera bertemu buku dengan ruas!!!. Allahu Akhbar!

Bukan kali pertama membuat onar memburukkan nama negara kita.

Macam mamat Steve Chao ni konon buat dokumentari nak tunjuk perkhidmatan kesihatan kita yang prihatin tanpa mengira bangsa, kaum, warganegara. Beriya-iyelah kita membuat persiapan membantu proses pengambaran, bukannya susah pun memang setiap hari doktor-doktor kita merawat warga asing, legal ke illegal ke stateless ke semua ada.

Yang utama adalah 'meneyelamatkan nyawa'!. Tuh belum lagi yang cerita doktor dengan nurse kat wad pungut duit belikan tiket kapal terbang, eh macam-macamlah kita buat bantu mereka ni.

Kalau dekat negara mereka? Ada duit? Ada insurans? Itu yang doktor tanya dulu baru rawat. Kita? Rawat dulu!!! Rupanya lain yang dirakam lain yang dikata. Mereka kata kita tidak memberikan rawatan kepada warga asing.

Siap pulak tiba-tiba dalam dokumentari tu ada pesakit di wad duduk atas katil yang sebenarnya pelajar intern orang Sarawak yang merupakan salah seorang krew mereka yang kononnya pesakit warga asing yang kita tidak rawat sewajarnya.

Memang hati rasa tak sedap masa terima permohonan mereka tapi sebab ada lampiran surat kelulusan DG waktu itu maka kita pertimbangkanlah.

Bukan setakat perkhidmatan kesihatan khususnya HKL sahaja yang KENA tetapi pihak Imigresen juga ditipu hidup-hidup oleh spesis ini. Mereka masuk ke pusat tahanan kalau tak silap area Negeri Sembilan, kononnya nak buat CSR yang diketuai oleh seorang paderi.

Rupanya paderi olok-olok tu pakai kamera kecil yang diletakkan dalam jubahnya. Memanglah pusat tahanan kita bukan macam hotel 5 bintang, tapi makan 5-6kali free sehari tu apa citer.

Sambil memberi goodies mereka berlakon, ada sahaja krew mereka yang tiba-tiba menjadi orang tahanan jadi-jadian. Samalah seperti di wad dahulu tu. Patutlah bila aku selidik macam-macam pasal krew jadi-jadian tu mereka tak berapa nak layan. Rupanya ada udang di sebalik mee goreng mamak.

Berombonganlah selepas itu, aku, wakil imigresen, Wisma Putra, entah mana lagi agensi terlibat dipanggil oleh MKN gara-gara mamat AlJazeera . Berkajanglah pulak nak membuat report.

Akhir kalam don't judge the book by it's cover hehehe. Kredit sumber : FB Anna Amdan
Screenshot_2020-07-11-09-11-00-22.png

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 11-7-2020 09:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia bley sue al jazeera
Sila tuntut semax mungkin sampai bangkrap aljazeera
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2020 09:18 AM From the mobile phone | Show all posts
hanjen al jazeera ketandusan bahan
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2020 09:31 AM | Show all posts
Edited by I.am.PH at 11-7-2020 03:31 AM

Original Poster pun sudah delete postingnya sebab bila ditanya, tak ada bukti

Kisah Hassanah, sekian terima kasih.

https://www.facebook.com/anna.amdan







Semoga bermanafaat

Warning: Sesiapa yang sebut Al Jazeera sebagai Al Jahiliyah, akan dikenakan tindakan. Seorang pengacara sudah kena, harap maklum
https://mforum1.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=1206918



Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2020 09:33 AM | Show all posts
Bukan benda baru pun ada channel news lain pun suka buat benda yang sama beza sama ada tahu atau tak je
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2020 09:34 AM | Show all posts
mungkin da jadik kes polis, so original writer take out la ngok
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2020 09:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Hahahahahahahahahaha... Aku baca ada forumer kata mana boleh lawan MEDIA.. MEDIA NI SUCI..
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2020 09:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Banned je al jazeera kat msia..
Saman pun xguna.. kang kuar lg berita palsu lain..

Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2020 09:56 AM | Show all posts
boikot je..
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2020 09:59 AM From the mobile phone | Show all posts
bungarose replied at 11-7-2020 09:17 AM
Malaysia bley sue al jazeera
Sila tuntut semax mungkin sampai bangkrap aljazeera

ade sekor menteri dok backup siap nak ambik tindakan pd host bernama gelar aljahiliah.. bongok btul
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2020 10:00 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 11-7-2020 09:35 AM
Hahahahahahahahahaha... Aku baca ada forumer kata mana boleh lawan MEDIA.. MEDIA NI SUCI..

tunggu tentera bawang banned aljazeera nih

mmg komplot dgn ph...
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2020 10:01 AM | Show all posts
zaman skrg ni media mmg xleh pakai,apatah lagi media sosial,
ape yg betul apa yg kita nampak dengan mata kepala kita sendiri....
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2020 10:10 AM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 11-7-2020 10:00 AM
tunggu tentera bawang banned aljazeera nih

mmg komplot dgn ph...

Tak lama lagi la.. Al khinzir ni akan block semua IP add malaysia.. Kecut dah tu
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2020 10:14 AM From the mobile phone | Show all posts
I.am.PH replied at 11-7-2020 09:31 AM
Original Poster pun sudah delete postingnya sebab bila ditanya, tak ada bukti

Kisah Hassanah, sek ...

kalo ko yakin jazeera tuh btol..tepeklah bukti ckp jazeera betul...takat dlm forum jer apa kes
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2020 10:20 AM From the mobile phone | Show all posts
I.am.PH replied at 11-7-2020 09:31 AM
Original Poster pun sudah delete postingnya sebab bila ditanya, tak ada bukti

Kisah Hassanah, sek ...

Kecut ke................. Padanlah kau pertahankan aljabirah ni, rupanya dah bersongkongkol pee esh dgn aljabirah
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2020 10:21 AM From the mobile phone | Show all posts
msdummy.2018 replied at 11-7-2020 10:14 AM
kalo ko yakin jazeera tuh btol..tepeklah bukti ckp jazeera betul...takat dlm forum jer apa kes

Dulu pee esh terbakar kalau ada perkataan arab, sekali pee esh kalis perkataan aljazeera ni
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2020 11:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 11-7-2020 10:21 AM
Dulu pee esh terbakar kalau ada perkataan arab, sekali pee esh kalis perkataan aljazeera ni

Ada kata pepatah mengatakan... if you cant fight them, join them
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2020 11:14 AM | Show all posts
sarah82 replied at 11-7-2020 09:35 AM
Hahahahahahahahahaha... Aku baca ada forumer kata mana boleh lawan MEDIA.. MEDIA NI SUCI..

si kutu kan yg berlagak ckp cmtu..bodo betul.. dah terang2 msia diperdajal oleh jazeera fundek..bole plak beria g backup
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2020 11:20 AM From the mobile phone | Show all posts
I.am.PH replied at 11-7-2020 09:31 AM
Original Poster pun sudah delete postingnya sebab bila ditanya, tak ada bukti

Kisah Hassanah, sek ...

Memalukan sgt kau usung nama PH kesana kemari tapi kau sanggup sanjung aljazeera tu banding negara sendiri. Langsung tak ada sifat patriotik! Betul2 memalukan!
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2020 11:27 AM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 11-7-2020 09:59 AM
ade sekor menteri dok backup siap nak ambik tindakan pd host bernama gelar aljahiliah.. bongok btu ...

Muntri konfused dia dok alam mana...tapi susahnla nak campak..sbb dia geng kartel....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list