Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
766
View
32
Reply

[SARAWAK] Dua meninggal dunia, empat hilang, 185 kru selamat dalam insiden kapal Dayang Topaz karam.

[Copy link]

Author: FanTasyCreaTioN       Show all posts   Read mode

Author
Post time 27-10-2020 05:14 PM | Show all posts |Read mode
Edited by FanTasyCreaTioN at 27-10-2020 06:30 PM
MIRI: Seorang lagi meninggal dunia, empat orang belum dijumpai dalam insiden kapal Dayang Topaz karam di kedudukan 7.7 batu nautika dari Kuala Baram, kata Ketua Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim) Laksamana Maritim Datuk Mohd Zubil Mat Som.

Menurutnya ketika kapal terbabit mulai karam, 62 kru masih berada di atas kapal, manakala 125 kru terjun ke laut.

Setakat jam 8.45 pagi, seramai 121 kru berjaya diselamatkan.

Pusat Koordinasi Penyelamat Maritim (MRCC) di Putrajaya menerima aduan kapal Sapura Construction pada jam 6.45 pagi yang menerima isyarat kecemasan dari kapal Dayang Topaz, yang seterusnya bergerak ke lokasi.

"Aset-aset bantuan telah segera bergerak  ke lokasi yang merangkumi tiga kapal dan sebuah bot Maritim Malaysia  di Miri bersama tujuh kapal dan bot milik syarikat Petronas dan Shell.  

"Semua kru yang telah dijumpai telah diselamatkan oleh aset-aset bantuan dan kapal-kapal yang telah tiba di lokasi kejadian," katanya menerusi kenyataan media.

Pihak MRCC Putrajaya kini sedang giat melaksanakan koordinasi lanjut bagi mencari dan menyelamat empat kru dalam  Operasi Carilamat kru Kapal Dayang Topaz yang masih hilang .

Punca kejadian masih siasatan.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Author
 Author| Post time 27-10-2020 05:14 PM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-10-2020 05:16 PM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-10-2020 05:16 PM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-10-2020 05:18 PM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2020 05:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg ni.. Kak sarah dok tgg dari tadi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-10-2020 05:25 PM | Show all posts
sarah82 replied at 27-10-2020 05:22 PM
Yg ni.. Kak sarah dok tgg dari tadi
awat tak buka jer thread kak..?

FC baru sampai rumah ....


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-10-2020 05:27 PM | Show all posts
Kematian ke-2 daripada kapal karam di Miri


Jabatan Laut melaporkan seorang lagi kru kapal Dayang Topaz yang karam di perairan Kuala Baram, Miri pagi tadi, meninggal dunia.

Katanya, 2 kematian itu membabitkan seorang warganegara Malaysia, manakala seorang lagi mangsa korban belum dikenal pasti.

Pusat Penyelarasan Penyelamat Maritim (MRCC) menerima panggilan dari sebuah kapal Sapura Construction kira-kira 6.45 pagi tadi, yang melaporkan ia menerima isyarat kecemasan dari Dayang Topaz di 7.7 batu nautika dari Kuala Baram.

Ketua Pengarah APMM, Mohd Zubil Mat Som dilaporkan berkata, kapal Sapura Construction kemudiannya mengesan lokasi sebenar kapal itu, dengan 62 kru masih berada di atas kapal dan 125 lagi terjun ke laut.

Jabatan Laut berkata, selain 2 kematian itu, baki 185 kru kapal milik Dayang Enterprise Holdings Berhad (DESB) Marine Services Sdn Bhd, berjaya diselamatkan.

Katanya, maklumat awal menunjukkan kabel sauh Dayang Topaz terputus akibat cuaca buruk dan kapal itu tidak dapat dikawal lalu melanggar platform pelantar minyak beram.

Kesan kerosakan akibat pelanggaran ini belum dapat dipastikan lagi.

Bagaimanapun, tiada sebarang pencemaran marin dikesan dan Dayang Topaz telah belayar menuju ke limbungan pembaikan kapal terdekat untuk pemeriksaan kerosakan sebenar, katanya dalam kenyataan hari ini.

Katanya, operasi mencari dan menyelamat diketuai APMM dan dibantu kapal lain di bawah penyeliaan SKO Petronas Carigali Sarawak Operations.


Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2020 05:27 PM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 27-10-2020 05:25 PM
awat tak buka jer thread kak..?

FC baru sampai rumah ....

Hari ni hari bengong sedunia..tu kak dok tunggu sapa2 buka
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-10-2020 05:29 PM | Show all posts
sarah82 replied at 27-10-2020 05:27 PM
Hari ni hari bengong sedunia..tu kak dok tunggu sapa2 buka
hahahampes ...

lenkali buka ja walaupun kat C.I dah ada ...

ni kategori berita Borneo juga ...

tengahari tadi bz jaga C.I pastu kuar jap teman adik2


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-10-2020 05:30 PM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-10-2020 05:30 PM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2020 05:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg gambar ade bulatan tu apa?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-10-2020 05:49 PM | Show all posts
diiyanazakaria replied at 27-10-2020 05:43 PM
Yg gambar ade bulatan tu apa?
tumpahan minyak ...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-10-2020 05:50 PM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-10-2020 05:50 PM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-10-2020 05:51 PM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-10-2020 05:52 PM | Show all posts


Kapal penyelenggaraan, Dayang Topaz, karam di kedudukan 7.7 batu nautika dari Kuala Baram, Miri, Sarawak pagi tadi. - Foto Maritim
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2020 06:01 PM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 27-10-2020 05:29 PM
hahahampes ...

lenkali buka ja walaupun kat C.I dah ada ...

Hahaha.. Gigihkan.. Semoga dipermudahkan kat sana.. Cuaca mmg x menentu skrg.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-10-2020 06:04 PM | Show all posts
sarah82 replied at 27-10-2020 06:01 PM
Hahaha.. Gigihkan.. Semoga dipermudahkan kat sana.. Cuaca mmg x menentu skrg.
sini tak kisah pun ada reply ke tak...
asalkan ada berita tentang Borneo. Sarawak dan Sabah.

dah beberapahari ni... hujan dan angin kuat kat sini. Banyak tanah runtuh... semoga takde pa2 lagi lah pasni...


Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list