Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
4383
View
113
Reply

Sokong Karikatur Nabi, Presiden Perancis Cuba Hidupkan Semula Perang Salib?

[Copy link]

Author: CARI-MAL    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 27-10-2020 05:39 PM | Show all posts |Read mode
Arab dan negara Muslim menggesa produk keluaran Perancis diboikot susulan presidennya, Emmanuel Macron menyatakan sokongan terhadap perbuatan menggambarkan Nabi Muhammad SAW sebagai kartun bukan perkara salah.


Beliau dengan angkuhnya menyatakan Perancis tidak akan menghalang penghinaan terhadap Islam dan Nabi dalam bentuk karikatur.




Kredit foto: CNN




Ia susulan kematian seorang guru, Samuel Paty yang dipenggal pada awal bulan ini selepas menunjukkan karikatur Nabi di dalam kelas dan menganggapnya sebagai kebebasan bersuara.


Berikutan itu, presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan pada Isnin dalam perbahasannya menyeru rakyatnya memboikot produk Perancis.


Beliau juga menggesa pemimpin Eropah mengatakan 'tidak' pada Macron dan kempen kebenciannya.


Sementara itu, lebih 50 cawangan rangkaian pasaraya di Kuwait merancang untuk memboikot produk dari negara berkenaan.




Keadaan di sebuah pasaraya di Kuwait yang memboikot produk Perancis
Kredit foto: CNN




Jordan juga melancarkan kempen boikot di mana beberapa kedai runcit menggantungkan papan tanda yang menyatakan bahawa mereka tidak menjual barangan keluaran Perancis.


Begitu juga sebahagian kedai di kedai di Qatar termasuk rangkaian pasaraya Al Meera yang memiliki lebih 50 cawangan di rantau Arab.


Manakala Universiti Qatar akan menangguhkan Minggu Budaya Perancis sehingga dimaklumkan kelak.


Sementara itu, Sinar Harian melaporkan gerakan Hamas dalam satu kenyataan menerusi jurucakapnya, Sami Abu Zuhri berkata, pendirian Macron itu adalah cubaan untuk menghidupkan semula Perang Salib yang pernah dicetuskan Perancis sebelum ini. - CARI

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 27-10-2020 06:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia tak nak boycott ka?
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2020 06:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Rakyat msia ni selalunya hangan2 taik ayam je kalau nak boikot memboikot
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2020 06:48 PM | Show all posts
amerika tengah cari peluang utk perang  ...  sama istilah dgn mei 13,    nak cari 'musuh baru'  utk menyatukan rakyat amerika,  cara terbaik utk pudarkan dendam antara kulit hitam dan omputih

so rakyat Malaysia perlu berhati hati ...  ejen yahudi aka pengkhianat bangsa tak habis habis cari peluang utk bangkitkan sensitif rakyat keluar merusuh spt Thailand dan indon
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2020 06:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Ya la tu.. aku pon salah seorg rakyat malaysia yg  hangat2 taik ayam tu. Isu ni memang tengah hangat skrg tapi kat msia orang tak ambil tau sgt. Sibuk dengan isu covid dan politik dlm msia agak nya.
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2020 06:55 PM | Show all posts
zjen replied at 27-10-2020 06:48 PM
amerika tengah cari peluang utk perang  ...  sama istilah dgn mei 13,    nak cari 'musuh baru'  utk  ...

oh itu yg mcm aku dengar pASal rusia makin helok perangai tu... dah makin terbuka dgn islam dan dah tinggalkan komunis. jadi rusia mendapat tempat di hati orang islam. lepastu org amerika takut.. itu ke?
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2020 06:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Orang islam dah kena jerat.

What do u expect when kafir lukis kartun konon itu nabi kita??? Of course niat jahat diorang nak provoke, nak orang Islam mengganas.

And what we do? Masuk perangkap again. Kartun kot? Esok dia lukis nabi bulat, lusa macam segi tiga, tulat pula empat segi...hell, who knows macam mana rupa Nabi?? Yg kita nak marah2 mcm org gila ni apahal?
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2020 06:59 PM From the mobile phone | Show all posts
biozipstar replied at 27-10-2020 06:55 PM
oh itu yg mcm aku dengar pASal rusia makin helok perangai tu... dah makin terbuka dgn islam dan da ...

Putin seribu kali lg bagus dari macroni dan trump. Sekurang2 nya dia tak incite islamophobie dan racisme pada rakyat2 dia.
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2020 07:05 PM From the mobile phone | Show all posts
brownstone replied at 27-10-2020 06:59 PM
Orang islam dah kena jerat.

What do u expect when kafir lukis kartun konon itu nabi kita??? Of co ...

Kalau orang insult mak bapak kita pon kita marah. Pada aku tindakan boycott ni antara jalan yang baik utk sedarkan macron untuk hormat orang2 beragama.

Tindakan sembelih cikgu tu mmg aku condemn lah. Tapi tak mustahil pon kalau benda ni pon dibuat/dirancang geng2 macron sendiri utk bg rakyat dia benci org islam.
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2020 07:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Itu sebab la x perlu nak extremis sgt.x perlu nak rasa terhina sgt.  x pasal2 org yg x bersalah kena nanti. Mmg x belajar dr sejarah lampau ke?
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2020 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts
apa product France ya? boleh cuba avoid untuk beli
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2020 07:46 PM | Show all posts
Edited by zjen at 27-10-2020 07:47 PM
biozipstar replied at 27-10-2020 06:55 PM
oh itu yg mcm aku dengar pASal rusia makin helok perangai tu... dah makin terbuka dgn islam dan da ...

biar weols senaraikan siapa yg mebi akan di serang ... Rusia dan China terlalu kuat,  amerika akan cari yg lemah sikit punya

Venezuela ...   rasa nye tak mungkin,  Rusia akan hantar tentera bantu dia

Korea Utara ...  lagi tak mungkin,   sbb ada peluru yg boleh sampai ke amerika,  lagipon amerika dah penah kalah perang korea zaman 50 an   

Iran ...  juga tak mungkin,   Iran akan terus serang negara Arab dan Isreal,  minyak Arab hanya jual amerika utk kontrol ekonomi dunia

Syria,  Iraq,  Afghanistan dah hancur ,  kalu serang pon takan bangkit rakyat amerika bersatu  ...   kalu indon kene,  weols just mampu layan popcorn jelah,   senjata weols pon tak berdaya wat pape,   asalkan rakyat mesia stay at home menjinakan COVID dgn elok elok,   jgn kasi amerika masuk dlm senarai utk di serang



Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2020 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts
kurenblack replied at 27-10-2020 07:05 PM
Kalau orang insult mak bapak kita pon kita marah. Pada aku tindakan boycott ni antara jalan yang b ...

Exactly! (persis Vivy Yusof)

Yg pancung kepala tu salah. Kita nak Islam disanjung (respek) bukan digerun (terror).
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2020 07:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Lolalala replied at 27-10-2020 07:37 PM
apa product France ya? boleh cuba avoid untuk beli

O&g - Technip, Total
Airlines - Air France
Carrefour (dah xde kat Msia)
Sesetengah produk wine, tenusu, perfume, beg tangan, jam tangan mewah.

Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2020 07:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Banyak product untuk golongan T20 ja eh.. marhein macam aku habis2 pon boycott l'oreal saja
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2020 08:05 PM From the mobile phone | Show all posts
French brands
IMG_20201027_195446.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2020 08:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Mahu boycotte.. Habis lah acik acik perlu buang bag LV
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2020 08:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols baru order decathlon baru ni..company france jugak
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2020 08:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Giler ganas cikgu tu kena beheaded kan?
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2020 08:14 PM From the mobile phone | Show all posts
mejaputih replied at 27-10-2020 08:07 PM
Iols baru order decathlon baru ni..company france jugak

Alah... decathlon  ni memang cabaran besar nak boycott. Barang sukan dia murah2 kan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list