Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
3650
View
78
Reply

[Tempatan] Netizen jawab soalan tengku Zafrul. Name me one country in this region that has imposed a windfall tax.

[Copy link]

Author: ResellerMaxis    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 29-11-2020 11:27 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Windfall tax on glove makers will send wrong signal to investors, says Tengku Zafrul

KUALA LUMPUR, Nov 28 -- The implementation of a windfall tax on glove companies that have benefited from the pandemic is a non-consistent policy which will a send a wrong signal to investors and shoo them away from investing in the country, said Finance Minister Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz.

He said should the windfall tax be imposed, it would make investors think twice before investing in the country, or even opt to invest in the neighbouring countries like Vietnam and Singapore which do not impose such taxes.



You can (impose such tax), but you might send a wrong signal, especially for an open economy like Malaysia," he told Bernama after appearing as a guest on Bernama TV's Ruang Bicara programme titled Budget 2021 the Rakyats Victory here today.

Tengku Zafrul said policies have to be for the long term and not based on short-term gains.




Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Author
 Author| Post time 29-11-2020 11:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2020 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts
kesian...bila naik pangkat menteri... teruih otak pun jd beku atau low IQ...

ingat org. msia ni bodoh cam unta ka...

walopun ada rakyat tak berijazah.. tp rakyat bole membaca... dn bahan2 bacaan di hujung jari ja skrg ni ...
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2020 12:15 PM | Show all posts
Edited by monreyes at 29-11-2020 12:18 PM

takkan nak compare plantation dengan bursa...
plantation tu organisasi besar ..
lantak pi lah nak kenakan apa2 cukai...
kalau bursa..ada trader2 individual...ada untung rugi...
kalau untung kau ambik..
rugi tolong la cover ..nak ke
udah lah KWSP PNB dividen makin ciput...
nak kenakan cukai pulak...
tengok big picture la..
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2020 12:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Tercidukkkkk
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2020 03:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Normabaru replied at 29-11-2020 11:42 AM
Tercidukkkkk

Dia banker. Otak dia bukan nak bg rakyat marhaen untung.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2020 04:22 PM From the mobile phone | Show all posts
LadyCarefree replied at 29-11-2020 03:08 PM
Dia banker. Otak dia bukan nak bg rakyat marhaen untung.

I teringat waktu kecoh kes moratorium hari tu, rakyat twitter trending-kan #bankerjagabanker
Hahaha. Mula macam confused, lepas tu baru teringat Tengku Zafrul Ex-CIMB.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2020 06:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Only in Msia..asal menteri je mesti bodoh
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2020 06:51 PM From the mobile phone | Show all posts
monreyes replied at 29-11-2020 12:15 PM
takkan nak compare plantation dengan bursa...
plantation tu organisasi besar ..
lantak pi lah nak  ...


Agreed.
Yang komen mungkin tak faham urusniaga saham di bursa.
Kalau untung kena kan cukai kalau rugi boleh dapat rebat ke?
Institusi pelaburan besar mcm EPF,PNB, tabung haji pasti akan kena tempias. Dah tentu dividen pun kurang.
Tu tak cerita kalau pelabur luar negara tarik diri dari pam modal
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2020 08:03 PM From the mobile phone | Show all posts
monreyes replied at 29-11-2020 11:15 AM
takkan nak compare plantation dengan bursa...
plantation tu organisasi besar ..
lantak pi lah nak  ...

Rasanya hang yang tak faham
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2020 08:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Sejak bila untung tikam saham kat bursa kena tax selain stamp duty?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-11-2020 08:26 PM From the mobile phone | Show all posts
adm7 replied at 29-11-2020 06:51 PM
Agreed.
Yang komen mungkin tak faham urusniaga saham di bursa.
Kalau untung kena kan cukai kal ...

Hang yg xpaham soalan. Tengku minta bg contoh negara mana di rantau ini yang mengamalkan windfall tax.

Netizen jawab negara malaysia. Siap bagi akta lagi. Boleh refer url di bawah.

http://www.agc.gov.my/agcportal/uploads/files/Publications/LOM/EN/Act%20592.pdf

Cuba tengok dalam act tu. Adakah public listed company dikecualikan dari akta tersebut?

Kalau tengku nak discuss berkenaan kepahaman berkenaan saham dan lain lain tu boleh buat topic lain.

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2020 08:35 PM From the mobile phone | Show all posts
jawapan dalam perspektif masing2.. TZ jawab dlm konteks windfall tax on pasaran modal..tu yg menjadi isu hangat skrg. bukan kelapa sawit
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2020 08:39 PM From the mobile phone | Show all posts
ingat tz tu bagi kuiz ke
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-11-2020 08:39 PM From the mobile phone | Show all posts
monreyes replied at 29-11-2020 08:35 PM
jawapan dalam perspektif masing2.. TZ jawab dlm konteks windfall tax on pasaran modal..tu yg menjadi ...

Syed saddiq cadangkan windfall tax terhadap top glove n friend yang benefit dari covid-19 sekarang.

Sama je syarikat sawit ke syarikat ipp ke. Memang kebanyakannya public listed company.

Boleh refer akta windfall tax 1998 ni.

http://www.agc.gov.my/agcportal/uploads/files/Publications/LOM/EN/Act%20592.pdf
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2020 08:42 PM From the mobile phone | Show all posts
ResellerMaxis replied at 29-11-2020 08:39 PM
Syed saddiq cadangkan windfall tax terhadap top glove n friend yang benefit dari covid-19 sekarang ...

sadiq tu pun merujuk pada harga saham top glove dll yg naik menggila tu la.. sbb tu tz jwb psl pelabur.. pelabur di bursa saham
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-11-2020 08:52 PM From the mobile phone | Show all posts
monreyes replied at 29-11-2020 08:42 PM
sadiq tu pun merujuk pada harga saham top glove dll yg naik menggila tu la.. sbb tu tz jwb psl pel ...

Tu assumption hang. Tapi point sebenar saddiq bawa ialah. Xkisah share price company kau naik ke turun ke. Kerajaan seharusnya kenakan windfall tax terhadap company yang mendapat pulangan besar akibat covid ini. Selaras dengan akta windfall tax.

Bukannya kenakan tax terhadap company yang share price melonjak ke menjunam ke apa.

Sebabnya company yang terjejas sekarang sebab covid kerajaan kena bantu melalui subisdi gaji dan sebagainya.

Sepatutnya yang dapat pulangan bantu kerajaan lah menerusi windfall tax. May be in future bila bencana lain pula terjadi. Mungkin company yang sekarang menikmati keuntungan besar ni pula yang perlukan bantuan kerajaan.

Wat apa ada akta windfall tax ni kalau xnak guna?

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2020 09:04 PM From the mobile phone | Show all posts
ResellerMaxis replied at 29-11-2020 08:52 PM
Tu assumption hang. Tapi point sebenar saddiq bawa ialah. Xkisah share price company kau naik ke t ...

kau baca setakat komen sadiq je ke.. p la baca isu sebenar..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-11-2020 09:09 PM From the mobile phone | Show all posts
monreyes replied at 29-11-2020 09:04 PM
kau baca setakat komen sadiq je ke.. p la baca isu sebenar..

Syed Saddiq: Introduce 'windfall tax' on companies making extraordinary profits during pandemic

By RAHIMY RAHIM
NATION
Wednesday, 18 Nov 2020 6:29 PM MYT

KUALA LUMPUR: The government should introduce a windfall tax on companies that have raked in extraordinary profits during the Covid-19 pandemic, says Muar MP Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

He said several glove companies had raked in billions of ringgit this year following high global demand due to the pandemic.


He added that they should be subjected to a windfall tax which could be channelled to the purchase of Covid-19 vaccines and to assist frontliners.

My proposal is for the government to introduce a windfall tax on rubber glove companies in Malaysia that have enjoyed extraordinary profits in the Covid-19 season.

We do not want to punish the companies but they have raked in extraordinary profits when others are suffering, he said while debating Budget 2021 in the Dewan Rakyat here on Wednesday (Nov 18).

Syed Saddiq said the government should be brave enough to introduce a fair taxation system for the benefit of the people.

Do not let the rich become richer and the poor remain poor, he said.

The former youth and sports minister said the government had received RM400mil in the form of items donated by these companies.

During the tabling of Budget 2021, Finance Minister Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz said the contribution would help to cover the cost of Covid-19 vaccines as well as health equipment expenses.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-11-2020 09:10 PM From the mobile phone | Show all posts
monreyes replied at 29-11-2020 09:04 PM
kau baca setakat komen sadiq je ke.. p la baca isu sebenar..

Cuba tepek lak isu sebenar yang kau maksudkan.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list