Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1792
View
25
Reply

[Tempatan] Hampir 100,000 Rakyat Malaysia Hilang Kerja Akibat COVID-19, 75% Dari Golongan B40

[Copy link]

Author: CARI-HBZ       Show all posts   Read mode

Author
Post time 4-12-2020 01:25 AM | Show all posts |Read mode





Sistem Insuran Pekerja (SIP) merekodkan seramai 99,696 pekerja diberhentikan atas pelbagai sebab antara Januari hingga 27 November lalu.


Timbalan Menteri Sumber Manusia, Awang Hashim, berkata menerusi data PERKESO, dianggarkan 75 peratus daripada jumlah keseluruhan pekerja adalah daripada golongan B40 berpendapatan RM4,000 ke bawah.

Antara sebab itu ialah penutupan perniagaan, pengecilan tenaga kerja, Skim Pemisahan Sukarela (VSS), Skim pemberhentian Kerja dengan Persetujuan Bersama (MSS), syarikat mengalami masalah kewangan kritikal, penutupan separa, pengambilalihan dan penempatan semula syarikat.

Berdasarkan rekod SIP hingga 27 November lalu, bilangan kehilangan pekerjaan membabitkan kategori pengurus ialah seramai 13,109 orang manakala profesional (26,079 orang) serta juruteknik dan profesional bersekutu (19,095 orang).

Kategori ini adalah kalangan pekerja yang berpendapatan RM4,000 ke atas.

Faktor-faktor tersebut disebabkan oleh tekanan yang dialami oleh semua industri secara global disebabkan pandemik COVID-19 yang di luar kawalan. katanya di Dewan Rakyat hari ini.




Kredit foto: NSTP/ Aswadi Alias

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 4-12-2020 02:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Artikel ni buat aku check internet, 4K skrg b40 ke? 2019 rm4.9K dah consider b40. Inflation 2014 - 2017 12%.

Aku pelik kebapa budak2 baru grad mintak 3.5k kene marah. Sape nak belajar tinggi2 keluar2 below poverty income.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2020 04:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Syukurlah Malaysia Masih AMAN
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2020 07:01 AM | Show all posts
JokesCop replied at 4-12-2020 02:10 AM
Artikel ni buat aku check internet, 4K skrg b40 ke? 2019 rm4.9K dah consider b40. Inflation 2014 - 2 ...

majikan bagitau, kalo lu nak keja terima je gaji 1800, kalo tak nak u bleh blah, ramai lagi yang nak keja
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2020 10:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Wow.. Starting gaji bbnu skrg 4k dgn no experience just sekeping kertas? Kaka dlu start gaji pon xsmpi 2k..patutla bdk skrg sakan bermewahan. Gaji mahal ye. huhuu
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2020 12:12 PM | Show all posts
Dia orang sebenarnya dah ke tipu dek mak2 dia orang sebab masa belajar selalu disogokan kena belajar pandai2 nanti boleh masuk U dan boleh dapat gaji besar jadi boss duduk opis aircon.  Tetiba bila dah habis U boleh dapat kerja tapi gaji ciput  tak boleh jadi boss tapi boleh duduk opis aircon jadi orang bawahan tu yang berangin tu.  
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2020 12:18 PM | Show all posts
Pandai2 lah survive masa zaman gawat ni.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2020 12:33 PM | Show all posts
biar btul starting keje RM4k?aku da msuk 3tahun keje bru naik 500 jadi rm3k..jadah tol
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2020 12:35 PM | Show all posts
Normabaru replied at 4-12-2020 10:12 AM
Wow.. Starting gaji bbnu skrg 4k dgn no experience just sekeping kertas? Kaka dlu start gaji pon xsm ...

macam bohong je kaka..aku lepas U gaji baru la rm2500 je..

Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2020 01:12 PM | Show all posts
Normabaru replied at 4-12-2020 10:12 AM
Wow.. Starting gaji bbnu skrg 4k dgn no experience just sekeping kertas? Kaka dlu start gaji pon xsm ...

Bukan freshgrad, just in general je situ.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2020 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
mamajawie replied at 4-12-2020 12:35 PM
macam bohong je kaka..aku lepas U gaji baru la rm2500 je..

Oyeke buhung.. Mana nk tahu.Kalau tinggi gitu untungla badan Kehkehkeh..
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2020 01:46 PM | Show all posts
yg ni blh apply terus unt keluarkan epf. xyah nk melalak. lebih dari 2 bulan x mencarum epf.......terus layak.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2020 04:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Ujian .......Cobaaaaan .
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2020 11:44 PM From the mobile phone | Show all posts
honam replied at 3-12-2020 11:01 PM
majikan bagitau, kalo lu nak keja terima je gaji 1800, kalo tak nak u bleh blah, ramai lagi yang n ...

Sebenanrnya T20 yang buat duit atas B40.
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2020 03:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Normabaru replied at 4-12-2020 10:12 AM
Wow.. Starting gaji bbnu skrg 4k dgn no experience just sekeping kertas? Kaka dlu start gaji pon xsm ...

Tatau la sis, kadang2 undersale. Xde pengetahuan market value. Orang selalu bangga, kalau company terus hire on the spot, kunun2 skill tinggi. Padahal gaji dalam resume, below market price xingat.

Aku pernah join hr interview budak. Market salary masa tu 2400 - 2800 fresh grad. Punyalah bangga sekor tu dapat hire on the spot. Dia minta gaji degree holder tau, 1400. HR xbaca habis resume, up 200 terus tanya bila boleh join?

3 bulan masuk keje, confirm up lagi 200. 1800. Meroyan duit xcukup, gaji sekor lagi ni lagi tinggi tapi xpandai buat keje, cakap sana, cakap sini. Masalah disiplin mmg melangit. Sampai sanggup geledah laci aku curi tgk payslip.

Moral dia, kalau jual diri rendah, mmg orang nampak xbijak, senang2 kene buli.
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2020 04:00 AM From the mobile phone | Show all posts
mamajawie replied at 4-12-2020 12:35 PM
macam bohong je kaka..aku lepas U gaji baru la rm2500 je..

Mustahil.kau ini FIRST CLASS HONOURS?
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2020 09:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by TomyamPuteh at 5-12-2020 09:54 AM

Aku dlu mula2 keja starting RM645
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2020 10:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Separuh kenderaan hilang di jalan raya
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2020 08:47 PM | Show all posts
ada je keje kat luar sana.... cuma korang jangan pilih2 dah la....

Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2020 09:01 PM From the mobile phone | Show all posts
JokesCop replied at 4-12-2020 02:10 AM
Artikel ni buat aku check internet, 4K skrg b40 ke? 2019 rm4.9K dah consider b40. Inflation 2014 - 2 ...

Yg marah2 tu acik-acik melayu la jugak. Dorang petik dulu dorang keje gaji ciput aje....tapi dorang lupa dulu harga tambang bas/teksi/minyak/makan/sewa/public phone jauh rendah drpd sekarang. Dahla dulu takda ptptn. Entah bayar balik ke tak jpa/mara.Kengkadang aku pelik dgn acik-acik melayu yg acah bagus tu
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list