Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
3027
View
105
Reply

Banyaknya Perkataan Melayu Yang Pinjam dari Bahasa Portugis

[Copy link]

Author: ChildrenOfBodom       Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-12-2020 08:05 PM | Show all posts |Read mode
Tertengok satu bideo youtuber dari Portugal yang berkelana di Malaysia, Travelgramers. Depa ada buat bideo persamaan bahasa Portugis dan Bahasa Melayu. Banyak rupanya perkataan Melayu yang pinjam dar bahasa Portugis yang kita tak sedar.

Aku senaraikan yang depa share dalam bideo tu.. sapa ada info lagi perkataan BM yang asai dari bahasa Portugis boleh la share




Bandeira - Bendera
Igreja - Gereja
Janela - Jendela
Queijo - Keju
Camisa - Kemeja
Escola - Sekolah
Roda - Roda
Armario - Almari
Garfo - Garfu
Banco - Bangku
Manteiga - Mentega
Sabão - Sabun
Toalha - Tuala
Tanque - Tangki
Boneca - Boneka
Balde - Baldi
Bombeiro - Bomba
Falso - Palso (Palsu)
Bola - Bola
Sapato - Sepatu
Festa - Pesta
Soldado - Soldadu
Tenda - Tenda/ Khemah (tent)
Trigo - Terigu (gandum)
Tinta - Tinta/ dakwat
Trocar - Tukar (exchange)
Saco - Saku
Passear - bersiar2
Fita - Pita
Limão (lemon) - Limau
Natal - Natal / Xmas
Lanterna - Lentra (tanglung)
Sbado - Sabtu
Domingo (Sunday) - Minggu
Missa (Mass) - Misa
Jornal - Jurnal
Viola - Biola
Renda - Renda
Leilão - Lelong
Padre - paderi
Capitão - Kapitan/ Kapten
Caldo - Kaldu (stok/ air rebusan)
Varanda - Beranda
Dado - Dadu
Dança - Dansa
Charuto - Cerut/Curut





















Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 25-12-2020 08:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sharlenetexas at 25-12-2020 08:18 PM

Sebab Portugis jajah Melaka jadi ada tinggalan pengaruhnya termasuk bahasa. Sama macam Belanda jajah Indonesia. Tapi Portugis ni sama ada betul2 darah Portugis atau askar upahan.
Perkataan2 Portugis pun ada pengaruh bahasa Eropah yg lain.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-12-2020 08:28 PM | Show all posts
sharlenetexas replied at 25-12-2020 08:17 PM
Sebab Portugis jajah Melaka jadi ada tinggalan pengaruhnya termasuk bahasa. Sama macam Belanda jajah ...

betul zaman moden sekarang pulak banyak perkataan BM yang pinjam dari bahasa Inggeris dan  Arab.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-12-2020 08:31 PM | Show all posts
dulu aku tertanya2 perkataan seterika tu memang perkataan BM ka apa, try kaji mendapati tu asainya bahasa Belanda - strijkijzer
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2020 08:32 PM From the mobile phone | Show all posts
ChildrenOfBodom replied at 25-12-2020 08:31 PM
dulu aku tertanya2 perkataan seterika tu memang perkataan BM ka apa, try kaji mendapati tu asainya b ...

Indonesia sebut seterika juga ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-12-2020 08:49 PM | Show all posts
sharlenetexas replied at 25-12-2020 08:32 PM
Indonesia sebut seterika juga ke?

benerr

Setrika (dari bahasa Belanda: strijkijzer),............


https://id.wikipedia.org/wiki/Setrika

Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2020 08:56 PM From the mobile phone | Show all posts
ChildrenOfBodom replied at 25-12-2020 08:49 PM
benerr

Setrika (dari bahasa Belanda: strijkijzer),............

Masuk hostel semua sebut iron.

Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2020 09:09 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 25-12-2020 08:56 PM
Masuk hostel semua sebut iron.

Seterika, gincu, peti ais tu bunyi kekampungan takde class kekdahnye
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2020 09:09 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 25-12-2020 08:56 PM
Masuk hostel semua sebut iron.

Seterika, gincu, peti ais tu bunyi kekampungan takde class kekdahnye
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2020 09:15 PM From the mobile phone | Show all posts
pxlbb replied at 25-12-2020 09:09 PM
Seterika, gincu, peti ais tu bunyi kekampungan takde class kekdahnye

Gincu orang kelantan sebut lecu.

Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2020 09:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Sabun, sabtu tu berasal dari perkataan Arab.
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2020 09:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Miawlover replied at 25-12-2020 09:16 PM
Sabun, sabtu tu berasal dari perkataan Arab.

Sabtu = Sabato (Itali)

Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2020 09:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg aku masih ingat, perkataan dutch kamer = kamar (room). Banyak lagi sebenarnya. Tak tau lah siapa ciplak siapa.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-12-2020 09:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Miawlover replied at 25-12-2020 09:16 PM
Sabun, sabtu tu berasal dari perkataan Arab.

Sabtu tu origin dari arab/hebrew kot. Arab sebut yawm al sabt..yahudi sebut sabbath..
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2020 09:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Bahasa Melayu ni kan lingua franca. Bahasa rasmi perdagang perlabuhan empyar melaka. Opkos la kosa kata di diadaptasi dari bahasa bangsa lain.

Sama jgk dgn bahasa inggeris.
Sama jugak dengan nama hindu tu diambil dari perkataan arab yang melihat manusia duduk di lembah indus.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2020 09:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau bg iols utk teka, iols teka salah.
Charuto - Cerut/Curut
Iols akan teka mencarut... hahahah
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2020 09:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Sabo - Sabun
Ingatkan amik drp french, savon
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-12-2020 09:54 PM | Show all posts
lagi perkataan Portugis

Espada / pedang
Martelo / Mertul (pemukul, hammer)
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2020 09:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Ke portugis yg adapt perkataan ni semua dari bahasa melayu ketika zaman penjajahan dan bawa pulang ke negara dia sebarkan??? Tiberrr jeee speku hahahaa...
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2020 10:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Careta= kereta..

Nasi pun, Tak silap dari bahasa depa juga. Ni kawan aku cerita masa dia p keja kat Portugal.. nampak menu nasi goreng.. limau pun sama.

Dan, sebenarnya, nama2 tu pun bukannya asal dari Portuguese pun. Bnyk juga kata pinjam dari Arab.

Sabun, aku rasa bukan dari bahasa portugis.. tapi derived directly dari bahasa Arab, tapi mula dgn huruf sod, bukan huruf sin.
Sabun, diperbuat daripada proses saponification.. sabun.. soap..

Sabtu. Bukan dari Itali kot.. tapi lebih kepada dari asal bahasa arab, jews.. sab'a=7... Ahad, wahid=1, ithn'in=2..
Hari Sabbath=sabtu-day> Saturday

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list