Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
3398
View
61
Reply

[Dunia] Monumen penghargaan Mahathir dirasmi di Bosnia

[Copy link]

Author: ChildrenOfBodom       Show all posts   Read mode

Author
Post time 27-12-2020 05:22 PM | Show all posts |Read mode
Madeleine Albright and Mahathir bin Mohamad received monuments in Sarajevo
The author of the monuments is the famous academic sculptor Enes Sivac




The monuments were unveiled by Ejup Ganić, Mirko Pejanović, Stjepan Kljuić and Nedžad Ajnadžić.





Monuments of gratitude for Mohamad bin Mahathir, the former Prime Minister of Malaysia, and Madeleine Albright, the former US Secretary of State, were ceremoniously unveiled today in Alipašina Street (Kemal Monteno Park).

The monuments were unveiled by former members of the Presidency of Bosnia and Herzegovina (1992-1996) Ejup Ganić, Mirko Pejanović and Stjepan Kljuić, in the presence of the outgoing Mayor of Centar, Mr. Nedžad Ajnadžić.

Led by the Mahathir, Malaysia has provided exceptional assistance and support in the most difficult days for Bosnia and Herzegovina, as well as in the later period of reconstruction and recovery.

The newly discovered monuments thus joined their predecessors in the Alley of Foreign Statesmen (Paddy Ashdown, Alois Mock, Tadeusz Mazowiecki).

The author of the monuments is the famous academic sculptor Enes Sivac. Peace pigeons were sculpted at the top of the monument as both statesmen are still active on the world stage.


https://avaz.ba/english/news/619121/madeleine-albright-and-mahathir-bin-mohamad-received-monuments-in-sarajevo



p.s - no soul were harmed in the making of this thread, as both statesmen are still alive

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 27-12-2020 06:02 PM From the mobile phone | Show all posts
monument ke nisan tu.ko tak baik tau menyumpah
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2020 06:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Comelnya monument tu
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2020 06:14 PM From the mobile phone | Show all posts
angelofish replied at 27-12-2020 06:02 PM
monument ke nisan tu.ko tak baik tau menyumpah

Hahahaha...gelak aku baca!
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2020 06:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Disebalik kekejaman, adanya terselit setitis kebaikkan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-12-2020 06:28 PM From the mobile phone | Show all posts
angelofish replied at 27-12-2020 06:02 PM
monument ke nisan tu.ko tak baik tau menyumpah

Ingat nisan jugak awainya tapi apa nama ataih monument tu ada burung merpati maknanya apa nama org tu hidup lagi katanya lah..
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2020 06:38 PM From the mobile phone | Show all posts
untung la...dia sanggup berjuang demi Sarajevo...Lahad Datu????
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2020 07:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Mahathir dan Najib antara tokoh Malaysia yang sangat disanjung Bosnia

masa tu mahathir pm dan najib menhan, banyak bantu Muslim Bosnia dengan bekalkan senjata dan bawa masuk askar kita untuk elak mereka terus disembelih serbia
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2020 07:37 PM | Show all posts
Skuau replied at 27-12-2020 06:38 PM
untung la...dia sanggup berjuang demi Sarajevo...Lahad Datu????

org Bosnia warna kulit putih
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2020 07:40 PM | Show all posts
dizekni replied at 27-12-2020 07:23 PM
Mahathir dan Najib antara tokoh Malaysia yang sangat disanjung Bosnia

masa tu mahathir pm dan naj ...

bukan susah sgt pon nak chedet kembali jadi PM,  next PRU undi la pasti pejuang dia
manakala kalu nak bossku kembali jadi PM,  org UMNO kene kasi dia jadi presiden UMNO semula dan kene fight dgn abah








Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2020 07:44 PM | Show all posts
ChildrenOfBodom replied at 27-12-2020 02:28 AM
Ingat nisan jugak awainya tapi apa nama ataih monument tu ada burung merpati maknanya apa nama org ...

Bukan ada kenamengena dengan agama kristian ka?
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2020 08:28 PM | Show all posts
zjen replied at 27-12-2020 07:37 PM
org Bosnia warna kulit putih

tulah nak repair baka blh pg bosnia. ada melayu nikah sep2 russian sana muka anak cm patung



subhanallah comel budak ni menjadi
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2020 08:39 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 27-12-2020 08:28 PM
tulah nak repair baka blh pg bosnia. ada melayu nikah sep2 russian sana muka anak cm patung



Sape plak pinjam gmbr ank sedara iols nih.
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2020 08:43 PM | Show all posts
TomyamPuteh replied at 27-12-2020 08:39 PM
Sape plak pinjam gmbr ank sedara iols nih.

kahwin russia ye? ganu n russia?
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2020 08:53 PM From the mobile phone | Show all posts
dizekni replied at 27-12-2020 07:23 PM
Mahathir dan Najib antara tokoh Malaysia yang sangat disanjung Bosnia

masa tu mahathir pm dan naj ...

Sembang lah Dijek oiiii......Atok sorg jer yg Bosnia sanjung
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2020 09:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagi kita mcm batu nisan. Kalau kt luar negara, byk je batu2 monumen peringatan merata tempat. Nasib baik bosnia negara islam,kalau tak silap2 buat patung besar rupa atok.
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2020 09:38 PM | Show all posts
sebenarnya kan, dalam bab bab Bosnia, memang depa patut berterima kasih pada kerajaan Malaysia di bwah pimpinan ketika tu BN , TDM. i mean masa tu menteri luar sapa ye back in 1992 , Tun Abdullah ke Dr Fadzil Che wan - sorry i dah confuse.

tapi sebenarnya memang kita banyak tolong depa , bukan saja dari apsek kemanusiaan atau penempatan tapi dari segi  penyimpanan khazanah ilmu pun , ade certain lib kat bosnia yg sian tau.... depa tergocoh gocoh selamatkan khazanah ilmiah dalam bosnia dan ada institusi di malaysia yg tolong ketika itu .

so memang patutlah penghargaan ini diberikan


dan  untuk ini saya berbangga ada TDM.

te many positives of him walaupun la ni saya sedih dengan political  development yg melibatka profil ini dan selaras dengan perdaran usia kita akan dapat melihat dan menilai baik buruk polisi tertentu. saya akui.

cuma tang ni - yes. jasamu dikenang.


Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2020 09:51 PM | Show all posts
mbhcsf replied at 27-12-2020 09:38 PM
sebenarnya kan, dalam bab bab Bosnia, memang depa patut berterima kasih pada kerajaan Malaysia di bw ...

jadi, antara sebab Bosnia diserang adalah untuk menghapuskan bukti sejarah dan ilmu yang ada ke chuols?
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2020 10:25 PM | Show all posts
hyie replied at 27-12-2020 09:51 PM
jadi, antara sebab Bosnia diserang adalah untuk menghapuskan bukti sejarah dan ilmu yang ada ke ch ...

secara tersirat nampak ke arah itu tapi secara umunya ia berkenaan ' sumber' resources and peluang ekonomi dan strategik.

tapi yes ade pun curaor librarian yg menyimpan khazanah buku buku dalam bentuk micrograph film  bawa ke malaysia.

kesian kan.

ni satu aset yg kita kena protect - yakni bhn ilmiah , tapikan berapa banyakkkk manuscript kita yg terdampar di Leiden, etc etc kan?
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2020 10:36 PM From the mobile phone | Show all posts
dizekni replied at 27-12-2020 07:23 PM
Mahathir dan Najib antara tokoh Malaysia yang sangat disanjung Bosnia

masa tu mahathir pm dan naj ...

Perlu ke nama jibon terselit dlm isu bosnia ni...?? Tiber nak gak limelight...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list