Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
3309
View
43
Reply

Perantau Positif COVID-19 Pulang Ke Kampung, Akibatnya Sekampung Jalani ‘Swab Test’

[Copy link]

Author: CARI-HBZ       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-1-2021 11:16 PM | Show all posts |Read mode







Seluruh penduduk Kampung Chedok, Bukit Bunga, Tanah Merah, disarankan supaya menjalani ujian saringan Covid-19, hari ini, kerana dikhuatiri mempunyai risiko selepas beberapa penduduk di kampung berkenaan didapati positif.


Seorang penduduk mahu dikenali sebagai Khairul, 30-an, berkata, mereka diarahkan berbuat demikian hari ini dan ujian itu dibuat oleh petugas kesihatan di sebuah surau berdekatan.


"Saya difahamkan ujian ini disarankan oleh pihak berwajib selepas beberapa orang perantau yang pulang ke kampung ini didapati positif.


"Jadi hari ini penduduk secara sukarela tampil untuk buat ujian saringan," katanya ketika dihubungi Malaysiakini, hari ini.


Sementara itu, penduduk berkenaan berkata mereka bimbang dengan penularan Covid-19 di kampung tersebut susulan 'pembawa' dikatakan berada di banyak lokasi sepanjang pulang ke kampung.







"Sebagai penduduk, semestinya menjadi kebimbangan dan penduduk mengambil tanggungjawab untuk jalani ujian saringan.


"Selain penduduk di sini, ada juga penduduk dari kampung berhampiran untuk turut sama lakukan ujian dan ada juga yang buat saringan lebih awal di klinik dan hospital," katanya.


Terdahulu, viral gambar-gambar di media sosial yang menunjukkan penduduk kampung tersebut sedang menunggu giliran untuk melakukan ujian saringan.


Sebagai rekod Kelantan menyaksikan peningkatan mendadak kes Covid-19 sejak dua minggu lalu dengan kes positif keseluruhan berjumlah 1,565.







Sementara itu, Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan, Dr Zaini Husin mengesahkan pihaknya menjalankan ujian saringan di Kampung Chedok.


Bagaimanapun katanya, tiada maklumat terperinci yang dapat dikongsikan buat masa ini.


Ujian dijalankan bermula jam 9 pagi dan selesai sekitar jam 4.30 petang.









Sumber : Malaysikini/wowberita

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 14-1-2021 11:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Penting diri sendiri.. Sibuk balik kg. Akhirnya org lain tpksa tanggung sakit jgk
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2021 11:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Costing swab ni utk contact tracing pon dh consume bajet hampir 20k per kluster...

The most expensive virus of the century
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2021 11:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah expect pun sbb bila ada kebenaran rentas negeri memang berpusu2 balik kampung.. get ready utk kuarantin je la
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2021 11:59 PM | Show all posts
Normabaru replied at 14-1-2021 11:45 PM
Costing swab ni utk contact tracing pon dh consume bajet hampir 20k per kluster...

The most expe ...

tu la pasainya si pembawa ni pikir dak dari membazir duuit tu baik disalur ke perbelanjaan lain...
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2021 12:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Alahai kesiannya penduduk2 kampung especially warga emas & kanak2
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2021 12:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Penduduk kampung sila saman mangkuk yg bawak balik virus tu..tp pelik takkan satu kg dia contact
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2021 12:04 AM From the mobile phone | Show all posts
seronok sangat berkampung..
dengar nya banyak juga org kampung lain dijangkiti covid lepas anak beranak merwntas negeri hari tu
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2021 12:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Kesian kt org2 tua & kanak2. Hrapnya klau +ve tidaklah smpai mmbawa kpd kmatian
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2021 12:08 AM From the mobile phone | Show all posts
nak buat mcm mana kdg anak2 nak balik dh 3,4 bulan tak balik.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2021 12:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Kenyang la makan sumpahan maki hamun penduduk kampung.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2021 01:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Yg marah2 pembawa ni, bukan dia tau pon dia pembawa. Kdg2 xnk balik tp yg sibuk suruh balik org tua tu jugak
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2021 01:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Yg balik kg time kobid ni mmg jenis selfish. Terima je la hakikat
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2021 02:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Bodoh! Ko nak balik,kuarantin laa diri tu..jgn sebok nak berjalan sana sini..ai y dah setahun xbalik,xnak amek risiko in case ai ni silent carrier covid,nak jaga family pny pasal tp setan2 ni plal balik kg sebar covid..ehhhh..bodoh!
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2021 02:07 AM | Show all posts
kesiannya...nak cakap lebih pun tak boleh siapa bagi rentas negeri. harap2 semua negative terutamanya orang2 tua dan kanak2..tak boleh tengok lah orang2 tua kat kampung..rasa sayu
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2021 02:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Kali ni aku bukan nak salah rakyat macam sebelum ni, aku salahkan kerajaan sebab bangang abadi bagi kebenaran bulat2. Ada ke patut kebenaran rentas negeri sampai 2-3hari selepas pengumuman pkp? Ni mesti sebab ada menteri2 bahlol nak balik kampung juga sebab tu bagi kelonggaran. Menyusahkan doktor dan jururawat betul kerajaan ni, gaji ciput kerja teruk melibatkan nyawa pula. Yang rakyat pun bahlol sibuk nak balik kampung. Ahh dua2 bangang.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2021 06:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Orang kita ni ramai lagi takde kesedaran and ambil mudah virus covid ni. Educated ke tak educated sama je. Ada family iols kenal ni anak dia contact rapat dgn positif.. dh kuarantin second swap semua dh negatif terus balik kg celebrate rmi3 as if dorg mmg stp mggu wajib bkumpul satu family pon.. kalau iols postitf ke tak terus kurgkn contact kot.. we never know what will happen.. taknak risikokn org2 tua n bdk2 bila bkumpul ramai2.. ada kwn kt ig plak gigih masih beratur nk beli aiskrim shuib.. umur dh 30 dah anak kecik2.. tgah kes meningkat dia duk kwsan panas plak tu.. boleh plak kejar bnde2 biral mcm bdk2 baru nak tumbuh bulu.. {:nose after all if kena apa2 tkde org pon akn kisah kn kita.. kita kne jaga kita sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2021 06:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Dapat dari kenduri kawen kot
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2021 06:54 AM From the mobile phone | Show all posts
salmon-suki replied at 15-1-2021 02:06 AM
Bodoh! Ko nak balik,kuarantin laa diri tu..jgn sebok nak berjalan sana sini..ai y dah setahun xbalik ...

Hakikatnya ramai yg macam ni. Org sekelilinh iols terutamya.. sgt2 selfish ye. Even ada yg contact rapat lg.. take easy je.. ada yg ada anak kecik2 pon selfish tk fikir psl anak.. lg fikir tembolok sendiri nak bekumpul rmi3  bjln sana sini. Bila org jauhkj diri taknak jumpa sentap merajuk tah apa2
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2021 08:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by nazzse at 15-1-2021 12:27 AM
amerald replied at 14-1-2021 04:04 PM
seronok sangat berkampung..
dengar nya banyak juga org kampung lain dijangkiti covid lepas anak ber ...


Dah tu dia contact dgn certain people, that certain people contact dgn org lain, last2  jadi lah sekampung..

Tu yg tengah beratur takda pun jarak 1 meter..
Yg pasti org kelantan tak follow sop pun! Dah kena baru kalut pakai mask ya
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list