Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
2716
View
43
Reply

[Dunia] WHO ikhtiraf Madinah antara bandar paling sihat di dunia

[Copy link]

Author: YgBenar    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-1-2021 12:36 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
JEDDAH: Bandar Madinah, Arab Saudi diakui Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebagai antara bandar paling sihat di dunia.

Kota suci itu mendapat pentauliahan selepas kunjungan pasukan WHO berkunjung yang menjelaskan, ia memenuhi semua standard piawaian global diperlukan untuk menjadi bandar sihat.

Madinah dikatakan antara bandar pertama dengan populasi lebih 2 juta yang diiktiraf di bawah program bandar sihat WHO.

Sebanyak 22 agensi kerajaan, komuniti, badan amal dan sukarelawan membantu menyediakan pentauliahan WHO.
Program bersepadu bandar itu merangkumi perkongsian strategik dengan Universiti Taibah untuk merekod keperluan kerajaan pada platform elektronik bagi kajian WHO.

WHO juga mengesyorkan supaya universiti itu memberi latihan kepada agensi bandar nasional lain yang berminat mengambil bahagian dalam program bandar sihat.

Jawatankuasa dipengerusikan Presiden universiti itu, Dr Abdul Aziz Assarani, yang mengurus 100 anggota mewakili 22 agensi kerajaan, awam, badan amal dan sukarelawan.

Kriteriannya termasuk memenuhi tujuan ditetapkan Projek Strategi Wilayah Madinah dan pelancaran program Bandar Humanising.

Berdasarkan WHO, kota yang sihat adalah kota yang berterusan mencipta dan memperbaiki lingkungan fizikal serta sosial, selain memperluas sumber masyarakat membolehkan orang untuk saling mendukung dalam melaksanakan semua fungsi kehidupan dan mengembangkan ke potensi maksimum mereka. C AGENSI
IMG_20210125_003454.jpg

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 25-1-2021 02:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada manusia termulia di situ. Sollu Alan Nabi.
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2021 05:02 AM | Show all posts
harap tiada agenda tersembunyi
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2021 05:42 AM From the mobile phone | Show all posts
TOPwind replied at 25-1-2021 05:02 AM
harap tiada agenda tersembunyi

Itu pyn ye
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2021 05:55 AM | Show all posts

dah dipuji kena hulur lepas tu minta tapak pejabat sama mcm kuali dan tongkang kat sini
WHO pulak 100% kapir


Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2021 07:03 AM From the mobile phone | Show all posts
TOPwind replied at 25-1-2021 05:55 AM
dah dipuji kena hulur lepas tu minta tapak pejabat sama mcm kuali dan tongkang kat sini
WHO pulak ...

Ni bkn puji biasa, ni puji kena apply lah....world healthiest city ni mcm akreditasi jer, kena apply utk dinilai
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2021 07:57 AM From the mobile phone | Show all posts
x kisahla badan mana pun yg mengiktiraf. Kota Madinah ni mmg environmentnya mmg sgt tenang lagi menenangkan. x tahu la nk explain macam mana. org2 tempatannya juga sgt baik dan ramah. ini pengalaman peribadi sy la. byk sgt boleh blaja dgn org2 kat sini.
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2021 08:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Jangan cakap sihat ja. Apa yang sihat?
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2021 08:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 25-1-2021 08:10 AM
Jangan cakap sihat ja. Apa yang sihat?

Berdasarkan WHO, kota yang sihat adalah kota yang berterusan mencipta dan memperbaiki lingkungan fizikal serta sosial, selain memperluas sumber masyarakat membolehkan orang untuk saling mendukung dalam melaksanakan semua fungsi kehidupan dan mengembangkan ke potensi maksimum mereka
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2021 08:28 AM From the mobile phone | Show all posts
axl_bach replied at 25-1-2021 08:19 AM
Berdasarkan WHO, kota yang sihat adalah kota yang berterusan mencipta dan memperbaiki lingkungan ...

Apa benda nya tu... bagi lah contoh
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2021 08:46 AM | Show all posts
#islamtelahmenang
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2021 09:27 AM | Show all posts
TOPwind replied at 25-1-2021 05:55 AM
dah dipuji kena hulur lepas tu minta tapak pejabat sama mcm kuali dan tongkang kat sini
WHO pulak ...

aku pun terfikir benda sama..
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2021 09:27 AM From the mobile phone | Show all posts
axl_bach replied at 25-1-2021 08:19 AM
Berdasarkan WHO, kota yang sihat adalah kota yang berterusan mencipta dan memperbaiki lingkungan ...

Mcm direct translation je..ada tak artikel in english..kot2 ada yg lost in translation...baca artikel nelayu kdg2 pening x faham..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2021 09:47 AM From the mobile phone | Show all posts
TT letak berita/info tanpa sumber.
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2021 09:55 AM From the mobile phone | Show all posts
WHO under Tedros Ghabeyesus ni bukan boleh percaya. Dulu isu Covid pun ikut cakap China komunis je, sampai bagi recommendation tak perlu sekat pelawat dari China,  so gomen2 seluruh dunia pun ikut WHO. Jangan2 Saudi dah bayaq jota2 pada dia macam China bayaq dolu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-1-2021 10:08 AM From the mobile phone | Show all posts
jas7512 replied at 25-1-2021 09:27 AM
Mcm direct translation je..ada tak artikel in english..kot2 ada yg lost in translation...baca arti ...

The holy city gained World Health Organization accreditation after meeting all global standards
JEDDAH: The Saudi city of Madinah has been acknowledged by the World Health Organization (WHO) as among the worlds healthiest cities.
The holy city gained the accreditation after a visiting WHO team said that it met all the global standards required to be a healthy city.
Madinah is believed to be the first city with a population of more than 2 million to be recognized under the organizations healthy cities program.
A total of 22 government, community, charity and volunteer agencies helped prepare for the WHO accreditation.
The citys integrated program included a strategic partnership with Taibah University to record government requirements on an electronic platform for the organizations review.
The WHO also recommended that the university provide training to other national city agencies interested in taking part in the healthy cities program.

FASTFACTS
Madinah is believed to be the first city with a population of more than 2 million to be recognized under the organizations healthy cities program.

A total of 22 government, community, charity and volunteer agencies helped prepare for the WHO accreditation.

A committee chaired by the universitys president, Dr. Abdul Aziz Assarani, supervised 100 members representing the 22 government, civil, charity and volunteer agencies.
Criteria included meeting goals set by the Madinah Region Strategy Project and the launch of a Humanizing Cities program.
According to WHO, a healthy city is one that is continually creating and improving those physical and social environments and expanding those community resources which enable people to mutually support each other in performing all the functions of life and developing to their maximum potential.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-1-2021 10:09 AM From the mobile phone | Show all posts
J4I replied at 25-1-2021 09:47 AM
TT letak berita/info tanpa sumber.

https://www.google.com/amp/s/www.arabnews.com/node/1797346/amp
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2021 10:12 AM From the mobile phone | Show all posts
YgBenar replied at 25-1-2021 10:08 AM
The holy city gained World Health Organization accreditation after meeting all global standards
J ...

Sumber syok sendiri dari paper Wahabbi

https://www.arabnews.com/node/1797346/saudi-arabiahttps://www.arabnews.com/node/1797346/saudi-arabia
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2021 11:05 AM | Show all posts
of courselah , tanpa pengiktirafan WHO pun...Madinah itu Minwarrah...well , di sana ada siapa? yes semua tahu.

Of course , baginda SAW. bumi anbiyak, sahabi  semua...

hehehe, i mean tersenyum pulak ...
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2021 11:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Org arab melantak makan serupa $%=/. Makan dessert manis2. Apa yg sihat??
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list