Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
6541
View
140
Reply

Ditegur Ustazah Asma’, Ini Respons Admin FB Riak Apa Hari Ini

[Copy link]

Author: CARI-MAL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-2-2021 02:17 PM | Show all posts |Read mode
Pendakwah bebas terkenal, Ustazah Asma’ Harun menasihati secara terbuka kepada sebuah akaun kumpulan Facebook agar tidak menggunakan perkataan riak untuk tujuan bergurau.


Menerusi perkongsiannya di Facebook hari ini, Ustazah Asma’ menegur pentadbir kumpulan “Riak Apa Hari Ini” supaya menukar nama atau terus menutup kumpulan itu yang disifatkan mengindahkan perbuatan riak.







“Mohon admin group ‘Riak Apa Hari Ini’ boleh tukar tajuk atau tutup terus. Pelbagai kemungkaran dan dosa sedang dihalalkan atas nama gurauan.

“Perbualan bebas bergurau senda lelaki perempuan, dedah aurat sebab nak tunjuk putih melepak dan emas sampai lengan, tunjuk harta dengan kepsyen riak tapi kata gurau dan lain-lain yang sangat aib. Jangan indahkan perkataan keji riak atas nama gurauan,” katanya.








Tinjauan Kosmo! di ruang komen juga mendapati teguran Ustazah Asma’ turut disokong oleh rata-rata netizen yang kebanyakannya menggesa supaya akaun tersebut ditutup.


Seorang netizen dikenali sebagai Irdina berkata, perbuatan riak itu tidak sewajarnya dijadikan senda gurau.

“Sangat takut apabila riak itu pada awalnya hanyalah sekadar untuk berkongsi rasa. Kini dijadikan senda gurau pula, akhirnya bertukar jadi tabiat,” katanya.











Baru-baru ini, akaun kumpulan Facebook tersebut menjadi tular di laman sosial.


Difahamkan kumpulan tersebut dicipta supaya pelayar Facebook boleh menunjuk-nunjuk kemewahan untuk tujuan bergurau dan menghiburkan semata-mata.








Akaun yang dicipta pada awal bulan Februari itu kini mempunyai lebih 120,000 pengikut.




Sumber: K! ONLINE

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 23-2-2021 02:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah makin merepek dah grup2 mcm ni. Mula drpd
- Masak Apa Harini
- Masak Apa Tak Jadi Harini
- Komplen Apa Harini
- Kucing Sepahkan Apa Harini
Skrg Riak Apa Harini. Mcm bodoh.
Kalau ada yg "Pasti Senak", boleh ke post gambar ke grup Riak tu?
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 02:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Carcosa replied at 23-2-2021 02:21 PM
Dah makin merepek dah grup2 mcm ni. Mula drpd
- Masak Apa Harini
- Masak Apa Tak Jadi Harini

Sekarang yg sedang hangat, “ JNT buat hal apa hrini?”
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 02:25 PM From the mobile phone | Show all posts
songhara1226 replied at 23-2-2021 02:23 PM
Sekarang yg sedang hangat, “ JNT buat hal apa hrini?”

Loh? Ada ke?? Ya hamponnnnn.
Jgn pulak acik porom bukak grup fesbuk lps ni -
"Forummers Gossip Apa Harini"
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 02:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Riak ni antara syirik yang tersembunyi.minta jauh laa.
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 02:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Carcosa replied at 23-2-2021 02:25 PM
Loh? Ada ke?? Ya hamponnnnn.
Jgn pulak acik porom bukak grup fesbuk lps ni -
"Forummers Gossip A ...

Haha, lepastu nama kita berdua pulak yg akn disebut nnti
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 02:27 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 02:28 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 02:28 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 02:29 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 02:30 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 02:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Ya ampun... Dah lupa ustaz tu kata
Macam tak masuk syurga
Dgr pepagi mata ngantuk2 program 'Tanyalah Ustaz'
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 02:31 PM | Show all posts
amboi mcm2 manusia zaman social media ni. Pening kepala tgk
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 02:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Ustazah got no life, be like....


Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 02:33 PM | Show all posts
Netizen malayu semakin sakit...
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 02:33 PM | Show all posts
I baca bunyinya macam sarcasm saja, tak perlu serius sangat la setazah. Where's your sense of humour?
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 02:34 PM | Show all posts

Emas bertingkek2, takkan lauk ulam petai aje.
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 02:36 PM | Show all posts
becir replied at 23-2-2021 06:33 AM
Ustazah got no life, be like....

semua nak ditegur, ada masa netizen cuma nak bergurau, buat troll, buat meme.
macam2 ragam manusia ada dalam internet ni, kalau setiap titik bengik buat setazah panas punggung susahla.
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 02:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Weh iols baru perasan ada dlm group ni, dia auto add ke atau ada orang yg add kita dlm group ni?
Iols tak berminat laa nak show off bagai sbb takde reta nk show off pun.

Pelik plak padahal takde request pun nak masuk group ni sapa la yg mandai2 add masuk.

Tah hapa2 group fb skrg sampai group benci taugeh pun ada
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 02:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah takde content lain ke?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list