Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1041
View
13
Reply

Ingat Duit Komisen, Lelaki Dipenjara Tak Pulangkan Wang Tersalah Pindah

[Copy link]

Author: CARI-MAL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 1-3-2021 01:32 PM | Show all posts |Read mode
PT Bank Central Asia sekali lagi menjelaskan isu tersalah melakukan transaksi pemindahan tunai sebanyak 51 juta rupiah (RM14,411) BCA Citraland kepada penjual kereta dari Surabaya, Ardi Pratama.


Lapor Kompas.com, Ardi menggunakan wang tersebut untuk tujuan membeli belah yang menyebabkannya ditahan.


Pada mulanya, Ardi menyangka wang itu adalah komisen hasil jualan keretanya.




Gambar hiasan




Naib Presiden Eksekutif, Komunikasi Korporat BCA, Hera F Haryn menjelaskan, Ardi sudah menerima dua surat peringatan sejak Mac tahun lalu mengenai terdapat wang yang tersalah pindah ke dalam akaunnya.

Bagaimanapun, dia hanya menunjukkan usaha mengembalikan wang itu pada Oktober tahun lalu, sedangkan proses perundangan bagi kes itu sudah bermula sejak Ogos tahun lalu, katanya.


Menurut Hera, pelanggan mesti memulangkan semula wang yang tersalah pindah berdasarkan Artikel 85 Undang-Undang Nombor 3, 2011.


Sekiranya wang tersebut tidak dipulangkan, pelanggan itu boleh dikenakan hukuman penjara maksimum lima tahun atau denda 5 bilion rupiah (RM1.4 juta).


Sementara itu, peguam Ardi, R Hendrix Kurniawan menerangkan kejadian itu berlaku pertama kali pada 17 Mac tahun lalu.

Dia adalah seorang penjual kereta kerana semasa dia menyemak akaun tiada identiti pengirim. Akhirnya wang itu digunakan bagi tujuan beli belah dan membayar hutang, katanya.





Sumber: Utusan

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 1-3-2021 01:38 PM | Show all posts
kalau kat malaysia jadi macam ni, penerima boleh disaman ke sedangkan yang salah pengirim?
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2021 01:42 PM From the mobile phone | Show all posts
minguk replied at 1-3-2021 01:38 PM
kalau kat malaysia jadi macam ni, penerima boleh disaman ke sedangkan yang salah pengirim?

Rasanya tak boleh, sbb tu scammer berleluasa kt msia ni.
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2021 01:54 PM | Show all posts
minguk replied at 1-3-2021 01:38 PM
kalau kat malaysia jadi macam ni, penerima boleh disaman ke sedangkan yang salah pengirim?

boleh

pernah ada kes pon. ada thread dalam cari.


Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2021 01:56 PM | Show all posts
allshares replied at 1-3-2021 01:42 PM
Rasanya tak boleh, sbb tu scammer berleluasa kt msia ni.

scammer tu criminal. apa yang dorang buat memang salah A-Z. Boleh pulak ko guna scammer sebagai contoh


Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2021 01:56 PM | Show all posts
minguk replied at 1-3-2021 01:38 PM
kalau kat malaysia jadi macam ni, penerima boleh disaman ke sedangkan yang salah pengirim?

boleh kalau dah ada arahan pemulangan tapi tak dipulangkan...
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2021 02:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Punat_button replied at 1-3-2021 01:56 PM
scammer tu criminal. apa yang dorang buat memang salah A-Z. Boleh pulak ko guna scammer sebagai co ...

Yela, duit msk dlm account deorg, mcm tak dpt buat ape2 pun, sbb tu deorg bebas tipu org sana sini. So kalau jadi kt malaysia, iols rasa susah nk dakwa.
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2021 02:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Punat_button: bolehpernah ada kes pon. ada thread dalam cari.

Betul2 memang dah pernah ada kes pun. Satu yg perempuan cina yg guna rm1 juta untuk beli belah, lepas tu yg kes bank tersalah hantar duit kat 3 bekas pekerja mereka.
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2021 02:41 PM | Show all posts
allshares replied at 1-3-2021 01:42 PM
Rasanya tak boleh, sbb tu scammer berleluasa kt msia ni.

kalau macam tu boleh tak i berharap orang tersalah transfer ke acc i ahahahha
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2021 02:42 PM | Show all posts
Punat_button replied at 1-3-2021 01:54 PM
boleh

pernah ada kes pon. ada thread dalam cari.

owh boleh? alah baru berangan nak ada orang tersalah transfer ahaha
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2021 02:43 PM | Show all posts
eyansss replied at 1-3-2021 01:56 PM
boleh kalau dah ada arahan pemulangan tapi tak dipulangkan...

owh maksud you, lepas i dapat duit, i kena keluarkan duit cepat2 dan tukar phone number. so that i boleh claim i tak terima sebarang notice,,, hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2021 03:16 PM | Show all posts
minguk replied at 1-3-2021 02:43 PM
owh maksud you, lepas i dapat duit, i kena keluarkan duit cepat2 dan tukar phone number. so that i ...

tak semudah tu...  bank ada banyak cara nak deliver notis pemulangan...  sebaiknya, pulang aje la duit orang...  tak berkat hidup..  hehehe...
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2021 04:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Kan ada sepasang suami isteri kena dakwa di malaysia...sbb guna duit tersalah masuk settle loan rumah..dengan rumah rumah kena sita
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2021 04:05 PM | Show all posts
kalau bank yg salah masuk..dia akan cari kau sampai lubang cacing...
kalau ko sendiri yg salah transfer..mohon mereput..unless penerima sudi pulangkan...
otherwise dapat kan surat perintah dari loyar...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list