Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
6981
View
196
Reply

[Tempatan] Mungkin tiada lagi hospital awam, kata presiden hospital swasta

[Copy link]

Author: Boomibulat       Show all posts   Read mode

Author
Post time 7-4-2021 09:32 AM | Show all posts |Read mode
Edited by Boomibulat at 7-4-2021 09:32 AM

Mungkin tiada lagi hospital awam, kata presiden hospital swasta
HOS.png

KUALA LUMPUR: Persatuan Hospital Swasta Malaysia (APHM) berkata, sektor penjagaan kesihatan awam dan swasta perlu membentuk sistem bersepadu tunggal berbanding beroperasi secara berasingan.

Walaupun sektor swasta dan awam bekerjasama dalam kes tertentu, contohnya hospital kerajaan menyumberluarkan sesetengah kes bukan Covid-19 kepada hospital swasta ketika pandemik, Presiden APHM, Dr Kuljit Singh berkata, idea perkongsian patut tidak wujud lagi suatu hari nanti.

Katanya, sistem itu sepatutnya berfungsi sebagai sistem penjagaaan kesihatan menyeluruh.

Beliau berkata, akan tiba masanya, walaupun bukan dalam masa terdekat ini, apabila kerajaan hanya menjadi pengawal selia dan menjaga kesihatan orang ramai C seperti menguruskan pandemik dan kempen kesihatan C manakala sektor swasta akan mengambil alih operasi semua hospital dan klinik.

Semua rawatan klinikal perlu dikendalikan secara swasta kerana anda dapat mengawal kos dan memberikan rawatan lebih baik kepada pesakit, katanya dalam forum Hospital masa depan, hari ini.

Bayaran boleh dibuat menerusi skim insurans negara, seperti yang berlaku di sesetengah negara Barat, seperti United Kingdom atau Australia, atau satu sistem dengan kos dibahagikan dengan kerajaan.

Sudah tentu perlu ada sokongan sosial untuk mereka yang tidak mampu mendapatkan rawatan dan di sini kerajaan boleh campur tangan.
Kuljit membayangkan model ini digunakan di seluruh dunia kerana pembahagian antara sektor swasta dan awam tidak lestari.

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 7-4-2021 09:35 AM | Show all posts
and what worries the people is the charges and billing....
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 09:35 AM | Show all posts
Mengawal kos? hahahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 09:36 AM From the mobile phone | Show all posts
bulalof replied at 7-4-2021 09:35 AM
and what worries the people is the charges and billing....


Sudah tentu perlu ada sokongan sosial untuk mereka yang tidak mampu mendapatkan rawatan dan di sini kerajaan boleh campur tangan.
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 09:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Lebih baik encik cakap macam ni penjagaan kesihatan itu kena bayar bukan free.......
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 09:40 AM | Show all posts
axl_bach replied at 7-4-2021 09:36 AM
Sudah tentu perlu ada sokongan sosial untuk mereka yang tidak mampu mendapatkan rawatan dan di ...

Macam hawau, kan? Bab ni kerajaan pula yang kena masuk campur.
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 09:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak kayakan perut sendiri haktuih.
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 10:22 AM | Show all posts
@caprut marilah ke mari
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 11:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Charge hospital swasta ni jd mahal sbb ramai yg ambik insurance . Hujung2 tak bole buat tolak pesakit ke hospital gomen blk
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 11:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada betul jugak..kerajaan terlalu heavy subsidi kat perkhidmatan kesihatan awam...tender2 yg masuk hosp kerajaan tu adakah betul2 telus?
Jika pengurusan dibuat betul2 telus, tak timbul masalah lambakan graduan doktor dan nurses tapi kekurangan fasiliti utk menempatkan mereka...
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 11:21 AM From the mobile phone | Show all posts
'Semudah...itu'(jer)???......Syukur......aman dunia ni...
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 11:21 AM | Show all posts
BS..even skarang pun kalau high risk case, dorg akan tolak gi spital gomen..xnk tanggung risiko..
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 11:42 AM | Show all posts
harkktuih replied at 7-4-2021 11:21 AM
BS..even skarang pun kalau high risk case, dorg akan tolak gi spital gomen..xnk tanggung risiko..

kalau dah semua swasta,nak tolak kat mana lagi pesakit....
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 11:45 AM | Show all posts
kalau jd swasta maknanya xde la pekerja sektor awam dlm hospital dan klinik,
kalau servis lambat nak salahkan sape lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 11:45 AM | Show all posts
Bila hanya fikir keuntungan tapi ketepikan bab kebajikan
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 11:48 AM From the mobile phone | Show all posts
white_musk replied at 7-4-2021 10:22 AM
@caprut marilah ke mari

Apa yg aku nk adakah bakal terjadi
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 11:49 AM From the mobile phone | Show all posts
copy_paste replied at 7-4-2021 11:42 AM
kalau dah semua swasta,nak tolak kat mana lagi pesakit....

Still ada tp da tk banyak laa. Even USA pon ada gov hospital but waiting time lama laa
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Artemesiaa replied at 7-4-2021 11:45 AM
Bila hanya fikir keuntungan tapi ketepikan bab kebajikan

Staff kesihatan pon perlu bonus. Pesakit makin bertambah
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 11:53 AM | Show all posts
caprut replied at 7-4-2021 11:49 AM
Still ada tp da tk banyak laa. Even USA pon ada gov hospital but waiting time lama laa

mmg makin lama la waktu menunggu,
yg kritikal g gomen,
yg x kritikal g swasta asalkan ade duit
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 11:53 AM From the mobile phone | Show all posts
mrsamz replied at 7-4-2021 11:20 AM
Ada betul jugak..kerajaan terlalu heavy subsidi kat perkhidmatan kesihatan awam...tender2 yg masuk h ...

Zaman najib da nak swastakn perubatan. Even zaman najib pegawai perubatan, pegawai pergigian dengan pharmacist da start kontrak
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list