Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
2455
View
22
Reply

Roslan Shah Kecewa Sikap Segelintir Umat Islam Di Bulan Ramadan

[Copy link]

Author: piao       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-4-2021 04:30 PM | Show all posts |Read mode
Roslan Shah Kecewa Sikap Segelintir Umat Islam Di Bulan Ramadan

Personaliti TV terkenal negara seberang tambak, Roslan Shah mengakui dirinya kecewa apabila melihat sikap segelintir umat Islam yang tidak segan silu makan serta merokok di tempat awam ketika bulan Ramadan.

  


Luahan hati itu dizahirkan Roslan menerusi sebuah hantaran di Instagramn untuk perkongsian bersama peminat serta pengikut media sosialnya.

Ceritanya lagi, dia yang pada ketika itu sedang di luar untuk membeli juadah berbuka puasa semalam telah melihat segelintir umat Islam sedang makan dengan selamba dan merokok di hadapan orang awam.


  


Maaf kata ya.. puasa pertama Cik Lan jalan di Joo Chiat COmplex untuk beli barang juadah berbuka puasa. Depan mata Cik Lan ternampak warga Islam makan dengan selamba dan nampak juga warga Islam dengan wheel chairnya merokok di depan orang awam lalu lalang.

Tambah pengacara yang lebih mesra menggelarkan dirinya sebagai Cik Lan ini lagi, setiap insan haruslah menghormati bulan puasa kerana ianya bulan yang mulia.

Memang betul jawapan mereka akan cakap kubur masing-masing tapi di bulan puasa yang mulia ini kena menghormati dan orang yang berpuasa jugak. Nak makan atau nak merokok kenalah sorok-sorok.. tulisnya lagi.

  


Dia dalam pada itu turut mengakui bahawa dirinya masih belum cukup sempurna namun atas dasar tanggungjawab, dia masih menghormati orang lain yang berpuasa meskipun ada kalanya terbabas di bulan Ramadan.

Perkara tersebut difahamkan telah berlaku di Singapura dan Roslan turut mengambil contoh hukuman yang dikenakan ke atas mereka yang culas untuk berpuasa di Malaysia seperti saman serta diangkut menaiki van jenazah jika didapati bersalah kerana tidak berpuasa dan makan di tempat awam.

SUMBER : Instagram Roslan Shah
https://beautifulnara.com/meroko ... m-di-bulan-ramadan/

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 14-4-2021 04:31 PM | Show all posts
entah-entah boyan bukan muslim..
nama pun singapore..
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2021 05:57 PM From the mobile phone | Show all posts
kalo berdasarkan rupa jer...kang tersilap...KALAU kat Msia ni..mcm2 orng ada.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2021 08:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Melayu kristian singapore kot cik lan.

Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2021 01:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Alah cik lan melayu sana pon slumber je bertatu apa ntah lg puasa..tp bila bulan puasa ni teringat pula kat kisah sorang artis malaysia ni asal bulan ramadhan je g oversea alasan konon nk jumpa ank tiri yg cuti time sana.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2021 05:17 AM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 14-4-2021 04:31 PM
entah-entah boyan bukan muslim..
nama pun singapore..

Mak saya boyan tapi seluruh keturunannya Islam
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2021 09:38 AM | Show all posts
xda boyan nak komen2 sikit ke?
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2021 12:08 PM | Show all posts
aku pun kalau nampak, husnuzon aje le..
orang tu uzur syar'ie gamaknye.. kalau puasa, bahaya kepada kesihatan diri.
agaknye la..

nak pikior benda baik-baik ja bulan ni
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2021 12:30 PM | Show all posts
Kalau kt KL yg muka melayu...tpi tu filipino, tak pun sabahan atau nepal.  
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2021 01:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg tak berpuasa  diam2 dahlah ok je,mungkin ada kesusahan sendiri,ni yg bertatoo siap berbangga pula,tenggolk drama Hokkien Taiwan petang2 tu dia orang pun tak suka orang bertatoo, gangster katanya
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2021 02:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Lantakkan je lah, macam la deorang praktikkan agama islam pun kalau dah sah2 bulan ramadhan pun tak puasa choiiii. Anggap je tu melayu hindu-buddha zaman sriwijaya agittew. Mungkin sisa2 anak cucu cicit parameswara
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2021 02:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Biarkanlah dia. Kan Allah dah berfirman Sesungguhnya puasa itu milik Aku (Allah) dan akulah yang akan membalasnya
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2021 03:30 PM | Show all posts
org islam wajib tegur, tu kewajipan..klu hal kecik2 dh tk brani tego, makin lama melarat benda besar, dh tkde sapa tego.
kt sg takdenya jais nk serbu tangkap, psl kerajaan sekular, sbb tu org islam wajib ada gomen biar tertegak  agama
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2021 03:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Tegur kat ig? Harap2 semua orang sg follow dia la....
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2021 04:49 PM | Show all posts
Suruh MUIS tegur laa.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2021 04:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Singapore ke?
Apa nak heran nya pun... duduk serumah pun tak ada siapa nak larang.
Housemate abg aku mat salleh baya abah2 dah, gf dia melayu..selamba derk aje duduk serumah manjang pakai short pants aje..
Company nya apartment lak tu.
Walau gitu, depa baik la..sambut birthday abg aku, bln puasa ni mak kakak tu siap masak kan lauk bebuka n sahur abg aku..sebelum ramadan aritu open table masakkan cili crab..perghhh terliur aje aku.

Iya la bab maksiat halal haram ke apa, tu antara depa dgn Allah la kan
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2021 06:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Biar je lah siapa nk puasa ke xnak puasa.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2021 10:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Sesungguhnya kamu tidak menanggung perbuatan org lain.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2021 11:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dua_chzy at 15-4-2021 11:50 PM
Madel replied at 15-4-2021 04:58 PM
Singapore ke?
Apa nak heran nya pun... duduk serumah pun tak ada siapa nak larang.
Housemate abg a ...


Ini (i.e. bersekedudukan) dekat Malaysia pun berlambak. Ntah2 Melayu forom ni pun buat. Zaman ai study almost 20 years ago, coursemates (yes, plural) Melayu ai, ngan senior Melayu, dah buat. Inikan tahun 2021.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2021 11:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Akak heran korang judgmental dengan Melayu Singapur.

Sadarkah ngkau orang Melayu Malaysia ni takda la alim sangat?
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list