Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
303
View
1
Reply

[SEJARAH] Sejarah Roket V-2 dan Wernher Von Braun

[Copy link]

Author: piao       Show all posts   Read mode

Author
Post time 4-5-2021 10:29 AM | Show all posts |Read mode
Sejarah Roket V-2 dan Wernher Von BraunRoket dan peluru berpandu dapat berfungsi sebagai sistem senjata yang memberikan hulu ledak peledak ke sasaran dengan cara pendorong roket. "Roket" adalah istilah umum yang menggambarkan setiap peluru berpandu jet yang didorong ke hadapan dari pelepasan jirim ke belakang seperti gas panas.

Rocketry pada awalnya dikembangkan di China ketika pameran bunga api dan mesiu diciptakan. Hyder Ali, putera Mysore, India, mengembangkan roket perang pertama pada abad ke - 18 , menggunakan silinder logam untuk menahan serbuk pembakaran yang diperlukan untuk pendorong.

Roket A-4 Pertama
Kemudian, akhirnya, datanglah roket A-4. Kemudian disebut V-2, A-4 adalah roket satu tahap yang dikembangkan oleh Jerman dan didorong oleh alkohol dan oksigen cair. Tingginya setinggi 46.1 kaki dan daya tarikan 56,000 paun. A-4 mempunyai muatan muatan 2,200 paun dan dapat mencapai kecepatan 3,500 batu per jam.

A-4 pertama dilancarkan dari Peenemunde, Jerman pada 3 Oktober 1942. Ia mencapai ketinggian 60 batu, memecahkan halangan suara. Ini adalah pelancaran peluru berpandu balistik pertama di dunia dan roket pertama yang pernah memasuki ruang angkasa.Permulaan Roket
Kelab roket bermunculan di seluruh Jerman pada awal 1930-an. Seorang jurutera muda bernama Wernher von Braun bergabung dengan salah seorang dari mereka, Verein fur Raumschiffarht atau Rocket Society.

Tentera Jerman sedang mencari senjata pada masa itu yang tidak akan melanggar Perjanjian Versailles Perang Dunia I tetapi akan mempertahankan negaranya. Kapten artileri  Walter Dornberger  ditugaskan untuk menyelidiki kemungkinan menggunakan roket. Dornberger melawat Rocket Society. Kagum dengan semangat kelab, dia menawarkan anggotanya setara dengan $ 400 untuk membina roket.

Von Braun mengusahakan projek itu pada musim bunga dan musim panas tahun 1932 hanya kerana roket itu gagal ketika diuji oleh tentera. Tetapi Dornberger terkesan dengan von Braun dan mengupahnya untuk memimpin unit artileri roket tentera. Bakat semula jadi Von Braun sebagai pemimpin bersinar, serta kemampuannya untuk mengasimilasikan sejumlah besar data sambil mengingat gambaran besar. Menjelang tahun 1934, von Braun dan Dornberger mempunyai pasukan 80 jurutera, membina roket di Kummersdorf, kira-kira 60 batu di selatan Berlin.
Kemudahan Baru
Dengan kejayaan melancarkan dua roket, Max dan Moritz, pada tahun 1934, cadangan von Braun untuk mengerjakan alat lepas landas dengan bantuan jet untuk pengebom berat dan pejuang semua roket telah diterima. Tetapi Kummersdorf terlalu kecil untuk tugas itu. Kemudahan baru harus dibina.

Peenemunde, yang terletak di pantai Baltik, dipilih sebagai lokasi baru. Peenemunde cukup besar untuk melancarkan dan memantau roket dari jarak sekitar 200 batu dengan instrumen pemerhatian optik dan elektrik di sepanjang lintasan. Lokasinya tidak berisiko merosakkan orang atau harta benda.

A-4 Menjadi A-2
Sekarang, Hitler telah mengambil alih Jerman dan Herman Goering memerintah Luftwaffe. Dornberger mengadakan ujian awam A-2 dan ia berjaya. Pembiayaan terus masuk ke pasukan von Braun, dan mereka terus mengembangkan A-3 dan, akhirnya, A-4.

Hitler memutuskan untuk menggunakan A-4 sebagai "senjata balas dendam" pada tahun 1943, dan kumpulan itu mendapati diri mereka mengembangkan A-4 untuk meletupkan bahan letupan di London. Empat belas bulan setelah Hitler memerintahkannya ke produksi, pada 7 September 1944, pertempuran pertama A-4 - sekarang disebut V-2 - dilancarkan ke arah Eropah Barat. Ketika V-2 pertama melanda London, von Braun berkata kepada rakan-rakannya, "Roket itu berfungsi dengan sempurna kecuali mendarat di planet yang salah."Nasib Pasukan
SS dan Gestapo akhirnya menangkap von Braun kerana melakukan jenayah terhadap negara itu kerana dia terus bercakap mengenai membina roket yang akan mengorbit bumi dan bahkan mungkin menuju ke bulan. Kejahatannya merangkumi impian sembrono ketika dia seharusnya menumpukan perhatian untuk membina bom roket yang lebih besar untuk mesin perang Nazi. Dornberger meyakinkan SS dan Gestapo untuk melepaskan von Braun kerana tidak akan ada V-2 tanpa dia dan Hitler akan membuat mereka semua ditembak.

Ketika dia tiba di Peenemunde, von Braun segera mengumpulkan kakitangan perancangnya. Dia meminta mereka untuk memutuskan bagaimana dan kepada siapa mereka harus menyerah. Sebilangan besar saintis ketakutan terhadap Rusia. Mereka merasakan orang Perancis akan memperlakukan mereka seperti orang yang diperbudak, dan Inggeris tidak mempunyai cukup wang untuk membiayai program roket. Itu meninggalkan orang Amerika.

Von Braun mencuri kereta dengan kertas palsu dan akhirnya membawa 500 orang melalui Jerman yang dilanda perang untuk menyerah kepada orang Amerika. SS dikeluarkan perintah untuk membunuh jurutera Jerman, yang menyembunyikan nota mereka di batang ranjau dan mengelak tentera mereka sendiri ketika mencari orang Amerika. Akhirnya, pasukan itu menjumpai seorang warga Amerika dan menyerah kepadanya.

Orang Amerika segera pergi ke Peenemunde dan Nordhausen dan menangkap semua bahagian V-2 dan V-2 yang tinggal. Mereka memusnahkan kedua-dua tempat itu dengan bahan letupan. Amerika membawa lebih 300 buah kereta api yang dilengkapi dengan alat ganti V-2 ke AS

Sebilangan besar pasukan produksi von Braun ditangkap oleh orang Rusia.

Sumber:https://www.greelane.com

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 5-5-2021 08:23 AM | Show all posts
Googe translate ke ni?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list