Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
32708
View
563
Reply

[Tempatan] Apa pelan B anda kalau lockdown berterusan?

[Copy link]

Author: YgBenar    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 7-6-2021 12:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 7-6-2021 12:12 PM
Alaa.. duk je laa tepi hutan tuu.. aku ade rumah kecik tepi sungai tuu.. elektrik yilek.. bekslan  ...

Okey la untuk mental health...Kaka try la sambil2 tu ternak lebah....benda ni terapi sambil tu boleh dapat income dari nature.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2021 12:26 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 7-6-2021 12:20 PM
and you're being defensive dengan personal attack orang.... again manak, what have u achieved so f ...

Kalau dah jenis sentap jgn nak salahkan org lain berkarya...dgn dituduh personal attack segala pulak kheunz?

Kahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2021 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 7-6-2021 12:23 PM
astaghfirullah... i ada suami yang HALAL ya... there are limits utk menuduh orang mengarut2.. asta ...

alhamdulillah tahu jugak istighfar rupanya.....

Kahkahkahkahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2021 12:28 PM From the mobile phone | Show all posts
naina replied at 7-6-2021 12:24 PM
Eeiii idoklaa aku. Takleh tido la..terbayang kepala air ambush khemah kitorang..sesekali jelah. La ...

Camping ni best tapi yang betul2 asah bakat survival life la...duduk seminggu Dua minggu....time tu baru Kita tahu bersyukur duduk kawasan bandar.

Yang penting Kita punya circle tu kena okey...jauh Kan dari org YG selalu dtg Kan masalah
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2021 12:28 PM | Show all posts
naina replied at 7-6-2021 12:12 PM
Life cmni dalam hutan suami aku suka sangat. Time cuti ajak p air terjun nuhh anak sungai Genting  ...

sekarang ni pun kan banyak eco-tourism...
aritu masa yg bebas PKP sekejap tu, opis buat weekend getaway ke Tanah Aina...
tapi aku x join la...sebab aku tau mesti banyak pacat...
beriya dorang kata takde...dah kena gigit baru tau...


Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2021 12:28 PM | Show all posts
Buritan replied at 7-6-2021 12:12 PM
Alaa.. duk je laa tepi hutan tuu.. aku ade rumah kecik tepi sungai tuu.. elektrik yilek.. bekslan  ...

iols suka greenery.. tapi tapi tapi... ngeri laaaaaaa nak kebun dusun dalam laman rumah.. i fobia dgn ular tedung....

masa kecik dulu mmg belakang rumah ada kebun, dusun buah... best la nak makan apa pun ada keliling rumah ja... tp yang tak tahan tu ular melintas masuk rumah kdg2... mujur tak pernah terserempak tedung selar je
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2021 12:30 PM From the mobile phone | Show all posts
monreyes replied at 7-6-2021 12:28 PM
sekarang ni pun kan banyak eco-tourism...
aritu masa yg bebas PKP sekejap tu, opis buat weekend g ...

Nak cakap suami tak izin takut kena cop king kontrol kheunz?...baik caksp sendiri yg tak mahu...

Pacat jadi sebab....


Kahkahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2021 12:32 PM | Show all posts
izwan_izi replied at 7-6-2021 12:01 PM
Kawasan H+ laluan banjaran...? hurmm..ok..iols nk teka lagi...

Kalo laluan banjaran Titiwangsa. ...

clue ada internet coverage....so dekat dgn komuniti...


Cameron H @ Kuala Woh?




Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2021 12:32 PM From the mobile phone | Show all posts
monreyes replied at 7-6-2021 12:28 PM
sekarang ni pun kan banyak eco-tourism...
aritu masa yg bebas PKP sekejap tu, opis buat weekend g ...

Eco tourisme ni bagus kalau x guna barang plastik dan benda asing.

Contoh...semua barang guna dari local produk macam tanah liat, anyaman daun, Kayu, Buluh dll...baru sesuai panggil eco tourisme.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2021 12:32 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 7-6-2021 12:28 PM
iols suka greenery.. tapi tapi tapi... ngeri laaaaaaa nak kebun dusun dalam laman rumah.. i fobia  ...

Belot micro dalam seluar tatut tak?
Kahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2021 12:33 PM | Show all posts
Edited by ifanonline at 7-6-2021 12:35 PM
Suchi replied at 7-6-2021 10:55 AM
Iols mmg tak penah minat jd cikgu mahupun doktor ke misi.
Ni kerjaya yg iols langsung tak minat y ...

dunia pekerjaan sememangnya sebegitu, baik kerja kerajaan, swasta atau meniaga sendiri...nama pun manusia, di bumi ada manusia, manusia yg mengerakkan ekonomi, etc...tak semua org kita boleh berbaik-baik dan tak semua org akan berbaik dgn kita, itu hakikat hidup di dunia...masakan peperangan sentiasa ada di dunia, negara2 mencipta senjata2 utk menghapuskan manusia, ini sifat kebinatangan manusia...sebab tu tuhan turunkan agama utk menjadi panduan hidup...

kalau di biarkan dgn akal dan fikiran manusia, kambing pun nak di jimaknya...

manusia yg mencipta perkauman, manusia yg mencipta sistem pemerintahan, manusia yg mencipta monarki, etc...ini semua boleh dihapuskan...sistem bumiputra, sistem sultan ketua agama islam, etc...ini semua idea manusia yg boleh di hapuskan...sistem demokrasi, raja berperlemabgaan, komunis, sosialis, autokratik, etc...

kalau tengok negara2 di afrika, saban hari berperang kerana masalah kaum, politik, agama, ekonomi, etc...belah2 asia tenggara takde lah ganas sangat memandangkan umat islam masih ramai...bangsa2 yg paling rasis sebenarnya mat salleh, chinese and indians...lihat sahaja negara mereka sekarang dan puak2 mereka berada di seluruh pelusuk dunia...malaysia antara negara yg menerima chinese and indians di awal kemerdekaan malaya...

the only thing yg memisahkan peperangan adalah hormat, toleransi, patuh kpd undang2, etc...kalau tiada undang2, berapa ramai wanita akan di rogol lelaki di muka bumi ni? lihat sahaja jenayah rogol di negara2 afrika, india, pakistan, sri lanka...

life is about surviving, the world does not owe you a living, life is tough, miskin atau kaya, sihat atau sakit, etc...hidup perlu berpandu kpd al-quran dan hadis kpd umat islam...agama2 lain ada kitab masing2...

by end of the day, god will judge you in the afterlife...heaven or hell for you for eternity...
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2021 12:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Meiizu replied at 7-6-2021 01:57 AM
Plan B...tgh duk kelebek apa lagi patut cut expenses

Anak ada berapa org?

Kalau ada ramai...racun satu atau dua.

.boleh jimat banyak...


Kahkahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2021 12:34 PM | Show all posts
stingerbaik replied at 7-6-2021 12:32 PM
Belot micro dalam seluar tatut tak?
Kahkahkahkahkah

skang ni ular sawa punya kualiti.. #pastisenak .. alhamdulillah...
#tilljannah
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2021 12:34 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 7-6-2021 12:28 PM
iols suka greenery.. tapi tapi tapi... ngeri laaaaaaa nak kebun dusun dalam laman rumah.. i fobia  ...

Tepi rumah meols NI selalu jumpa Tedung Hitam.....ko tanam pokok serai pun dia Ada...orang Asli diorg Tak tanam pokok keliling rumah diorg sebab Tak nak ular, Babi masuk...

Diorg Ada satu tanah untuk berkebun...keliling Kebun tu tempat diorg pasang jerat.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2021 12:34 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 7-6-2021 12:28 PM
iols suka greenery.. tapi tapi tapi... ngeri laaaaaaa nak kebun dusun dalam laman rumah.. i fobia  ...

Tepi rumah meols NI selalu jumpa Tedung Hitam.....ko tanam pokok serai pun dia Ada...orang Asli diorg Tak tanam pokok keliling rumah diorg sebab Tak nak ular, Babi masuk...

Diorg Ada satu tanah untuk berkebun...keliling Kebun tu tempat diorg pasang jerat.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2021 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
izwan_izi replied at 7-6-2021 12:01 PM
Kawasan H+ laluan banjaran...? hurmm..ok..iols nk teka lagi...

Kalo laluan banjaran Titiwangsa. ...

none...
aku dtg kpd tanah barokah di bumi jawi inni spt kata Nabi SAW kpd para sahabatnya..

terdapat satu tanah yg barokah di timur yg jauh ..tanah yg menerima dan selamat utk umat ku di akhir zaman nnti..mencarilah kalian..

dan para sahabat itu telah mencari dan mencari dan telah menjumpainya di tanah jawi inni..

Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2021 12:37 PM From the mobile phone | Show all posts
naina replied at 7-6-2021 12:12 PM
Life cmni dalam hutan suami aku suka sangat. Time cuti ajak p air terjun nuhh anak sungai Genting  ...

aku duk umah...basic living
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2021 12:42 PM From the mobile phone | Show all posts
naina replied at 7-6-2021 11:31 AM
Takleh rentas negeri dah..sebelom tu MMG dah susah kena pergi balai setiap mggu. lepas kes lopa tu ...

Ambik borong dr jab pertanian murah kan..berapa derang kira sepokok.semoga sis dikurniakn kekuatan,tenaga yg luar biasa,semangat yg x kenal erti penat semoga blh tnm sampai 1000 pokok atau lebih..seronok nye dgr.iols x kuat semangat.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2021 12:42 PM | Show all posts
notM replied at 7-6-2021 12:34 PM
Tepi rumah meols NI selalu jumpa Tedung Hitam.....ko tanam pokok serai pun dia Ada...orang Asli di ...

i see... camtu rupanya cara deyols control elak ular... dulu masa weols duduk kat kerteh, byk babi hutan (kerbau pendek)... then ada satu masa tu ada big project so ramai sabah sarawak datang pindah kat situ, terus almost hapus babi hutan... ye la, locals tak suka sbb babi hutan ni suka selongkar sampah... habis terburai sampah...
i notice ular tedung suka berumah dalam daun pandan.. sejuk kot... stress betul bila kena amek daun pandan utk masak....

rumah skang plak kitorang mmg buat pagar tembok tinggi 10 kaki utk elak ular, siput babi masuk serang tanaman... and 2 minggu skali upah garderener datang cuci lantai kebun buang rumput2 liar, potong rumput, trim pokok2...

Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2021 12:42 PM From the mobile phone | Show all posts
monreyes replied at 7-6-2021 12:32 PM
clue ada internet coverage....so dekat dgn komuniti...



Bukit Fraser..Lojing...Jeli pun boleh jugak..

hehehehehehe
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list