Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
24335
View
563
Reply

[Tempatan] Apa pelan B anda kalau lockdown berterusan?

[Copy link]

Author: YgBenar    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 6-6-2021 05:03 PM | Show all posts
dua_chzy replied at 6-6-2021 07:59 AM
Am thinking and planning. If diizinkan Allah, umo 40 aku dah nak berenti keja. Mental health aku d ...

Uols mintak bersara awal ke
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 05:07 PM | Show all posts
makneng replied at 6-6-2021 04:36 PM
Planning? Terus bekerja dari rumah mcm biasa. Actually dah burnt out.. Masih bertahan.

meols too, dah setahun lebih bekerja dari rumah sejak Mac tahun lepas
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 05:11 PM | Show all posts
mbhcsf replied at 6-6-2021 04:33 PM
books - readings , summary , k drama ad routine life la, kalau lama sangat probably nak ambik kebena ...

iouls pun banyak beli buku kat shoppee konon nak baca, cuma mood membaca belum ada lagi
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 05:11 PM | Show all posts
Catpaw replied at 6-6-2021 05:03 PM
Uols mintak bersara awal ke

chazey muda lagi lah belum masuk 40 pun, nnti bersara awal nak keje ape, bukan dpt pencen pun
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 05:17 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 6-6-2021 03:49 PM
Aiol pula dah beberapa kali fikior nak berenti jadik cikgu. Jangan suruh anak2 kome jadik cikgu. E ...

Iols hampir jadi cikgu dulu.. abih spm mak suh ambik borang maktab.. jadi cikgu keje half day... Pencen dpt.. iols diam je... Bile borang dah kuar iols dendiam xmo ckp pun... then iols sambung blajar degre... Skali grad time economy recession... Susah gille dpt keje . Another time mak suh apply jd cikgu... Iols buat diam... Rasa bersalah tapi teguhkan pendiriann... Ramai coursemate n kazen iols jadik cikgu.. Iols keje sambilan pun mrngajar.. aduuhai.. kalu kat luar org mesti tanya.. keje cikgu ke??.. idok le... Iols ni nampak lembut tapi selalu hilang sabar noks... X bole.. xbole la ni dlm education line tapi bukan mengajar... End!
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 05:39 PM From the mobile phone | Show all posts
aina_shaira replied at 6-6-2021 05:07 PM
meols too, dah setahun lebih bekerja dari rumah sejak Mac tahun lepas

Burn out tu tetap ada kan? Wpun org kata wfh ni flexible tapi tidak pada mak...segala kerja tetap kena deliver mcm biasa. Then kalau mcm long weekend like this week tetap rasa stress sbb tak dapat jalan2 dgn bebasnya. On top of that.. Mak tetap rasa bersyukur sebab masih ada kerja tetap.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 05:40 PM From the mobile phone | Show all posts
blastoff replied at 6-6-2021 04:26 PM
lani dah potong elaun ...sok sok ni gaji plak ... .... lebih baik kumpul duit dari sekarang... nas ...

Tahun lepas lagi aku dah simpan duit motorium sebab ramai jangka benda ini berpanjangan,
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 05:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Belibis replied at 6-6-2021 04:01 PM
Aku seram nengok time cucuk tu.dalam gila,macam satu inci masuk daging.

awk jgn la takut. sebenarnya tak sakit lansung. Masa mula2 nk gi vaksin dos 1, ada rasa takut jarum, sbab tgk dlm tv mcm masuk pnjang je jarum tu. Rupanya tak perasan pun, nurse kata dh siap.

Bila 2nd dose, lansung tak rasa takut
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 05:41 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 6-6-2021 04:29 PM
byk kena ubah kan... waktu WFH, PDPR anak, kena ngajar dia ngaji... paling menyampah kena masak 2  ...

Ha itu la...bila nak abis ni
Haishhh!!!
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 05:43 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 6-6-2021 03:20 PM
already implementing Plan B,C,D,E,F, G and so on... business ni kalo lambat buat decision, nnti cash ...

I tggu komen u kaka. Thanks for sharing
Food secuties mcm mana kaka
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 05:43 PM From the mobile phone | Show all posts
makneng replied at 6-6-2021 04:33 PM
Samalah....badan like lemau. dua hari dah kayuh basikal dpt 10km balik tido. Nak hiking!!! Arghhh. ...

Kannn...rasa kurang drive
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 05:49 PM | Show all posts

RE: Apa pelan B anda kalau lockdown berterusan?

Edited by green~tea at 6-6-2021 05:50 PM
babynina30 replied at 6-6-2021 05:43 PM
I tggu komen u kaka. Thanks for sharing
Food secuties mcm mana kaka

business agriculture, tanaman2.. bela kambing lembu etc.. ayam jgn masuk sbb oversupply.. basically semua yang melibatkan dalam food supply chain yang membolehkan negara kita self-sufficient... cth, beli ladang sawit continue usahakan sawit tu or maybe bleh convert to higher value crops ke, depends pada syarat tanah tu, ada caveat ke tak
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 05:49 PM | Show all posts
makneng replied at 6-6-2021 05:39 PM
Burn out tu tetap ada kan? Wpun org kata wfh ni flexible tapi tidak pada mak...segala kerja tetap  ...

tidak ada istilah burn out pun sepanjang bekerja dari rumah.
meols memang happy je. kalau boleh nak selama lamanya bekerja dari rumah.
since i jenis introvert person dan tak suka jumpa orang.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 05:53 PM | Show all posts
Edited by green~tea at 6-6-2021 05:54 PM
aina_shaira replied at 6-6-2021 05:49 PM
tidak ada istilah burn out pun sepanjang bekerja dari rumah.
meols memang happy je. kalau boleh n ...

i doakan u dpt WFH lebih lamaaaaaaa or maybe forever sampai pencen, aamiiin... benda ni possible je, as long as your organization dah ready...

i plak sejenis extrovert.. meeting people makes me happy... so when dah WFH lama sangat ni.. i mmg cari jalan utk utk diversify.. tak tahan ler WFH lama sangat... at least ada benda lain i can look forward to, meeting new people... alhamdulillah, husband i support sgt i beralih arah ni, and boleh bagi peluang kat orang2 muda yang bersemangat lah kerja makan gaji plak
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 05:55 PM From the mobile phone | Show all posts
aina_shaira replied at 6-6-2021 05:49 PM
tidak ada istilah burn out pun sepanjang bekerja dari rumah.
meols memang happy je. kalau boleh n ...

Nope... Wfh not for me. I prefer work on site. Wfh ni I dah alami 10yrs ago... Not only during this pandemic yrs. Tapi time tu on weekly basis. Tak suka.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 05:59 PM From the mobile phone | Show all posts
sukacactus replied at 6-6-2021 05:43 PM
Kannn...rasa kurang drive

Yasss.. Rasa seperti itulah.. Angan2 nak beli spinning bike letak dlm rumah... Pikir2 semula baik tak payah.. Jadi tukun nanti.. Gigihkan juga keluar cycling..
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 06:03 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 6-6-2021 03:54 PM
Aku tak pegi, wakakaka. Actually nama aku dah naik tapi kebetulan weols dalam self kuarantin sebab ...

Ayah akak dulu masa akak dpt intebew cikgu dia ckp jgn jd cikgu.. senang blh tp kaya xblh. Keje penat tak kira pagi ptg mlm tp gaji mcm tu aje takde obertime.. hihihi.. dia lak mmg cikgu tu yg dia tak bg.. nak2 time akhir 80an ekonomi agak merosot..dia ckp carik la kerja lain. Abiskan study dulu. Yg kita ni pk nak ada kerja terus lps study.. xnak la perit2 carik kerja.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 06:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 6-6-2021 03:41 PM
Iols rasa mental iols tak berapa stabil sejak akhir2 ni.
Selalu sedih dan menangis secara tiba2.

...

I Rasa ramai je suffer mentally dlm diam...I duduk rumah merpati pun kadang Rasa solution kat 'bawah' Tu je..sebab bila fikir future tak nampak apa, kelam je
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 06:21 PM From the mobile phone | Show all posts
ninja boy replied at 6-6-2021 03:23 PM
Peniaga terlalu ramai dari pembeli, pembeli semakin susut wang, peminta sedekah semakin ramai, ayuh  ...

kita silap bila tinggalkan semua tu...tuk 'makan gaji'....
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 06:33 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 6-6-2021 03:49 PM
Aiol pula dah beberapa kali fikior nak berenti jadik cikgu. Jangan suruh anak2 kome jadik cikgu. E ...

mungkin 'sistem pembelajaran' yg buat cikgu dan pelajar kita stress.Mungkin...berlajar tuk lulus dgn baik....satu proses yg panjang dan membosankan bg sesetengah orang(pelajar).Cuba tanya pelajar.....depa datang ke sekolah..sb...'ada matlamat masa depan yg nak dicapai'...atau terpaksa sb mak,bapa srh pergi sekolah...@berlajar tanpa matlamat....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list