Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
24329
View
563
Reply

[Tempatan] Apa pelan B anda kalau lockdown berterusan?

[Copy link]

Author: YgBenar    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 6-6-2021 09:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau lockdown lagi, dah tiba masa kena kuruskan badan. Badan naik macam gergasi sejak PKP 1.0, sila insoffff
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 09:46 PM | Show all posts
dua_chzy replied at 6-6-2021 09:29 PM
Meka nampak happy sebab nak sembunyi apa meka rasa kot kak. Saya pun irl ka kat sekolah ka nampak  ...



.. ahaaa .. ada axiety tu ....   orang kelantan murni murni kata kenaling ....
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 10:17 PM | Show all posts
Carcosa replied at 6-6-2021 09:41 PM
Meols tak surprise, chuols.
Ada satu minah ni, raya baru2 ni, dok seboklaaa upload gambar beraya  ...

i pun ada dapat kisah sebijik macam you , perkumpulan perjumpaatn get together famili ..memang ade kes salah seorang +ve Covid19 dan yes teruk juga, then after that dengaq kata ade lagi nak buat planning perkumpulan  hahaha adeh...memang la kan , ada endah tak endah.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 10:18 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 6-6-2021 03:20 PM
already implementing Plan B,C,D,E,F, G and so on... business ni kalo lambat buat decision, nnti cash ...

Aku tatau la pemerhatian aku betul idak..utk retail..kalo kedai shoplot aku rs tak berbaloi..tp tgk ada yg buat business with big warehouse utk cater online customer..kt shopee tu aku suka ngk  bil sold items...haha..
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Carcosa at 6-6-2021 10:21 PM
mbhcsf replied at 6-6-2021 10:17 PM
i pun ada dapat kisah sebijik macam you , perkumpulan perjumpaatn get together famili ..memang ade ...


Si minah ni, tetibaaa merentan ujung2. Di katanya, pls lah be responsible. Kalau ada symptom, pegilah buat test, jgn bahaya kan nyawa org lain, jgn selfish. KATANYAAAAAAAAA.
Nak je aku tunjal muka dia dgn selipar jamban aku. Sebelum tu aku rendam muka dia dlm kolah. Yg selfish tu ngkauuuuuu, bongok! Mak bapak dah masuk hospital, sbb Covid, dan2 salahkan org lain. Mcm celaka perangai. Hah lantoklah kau situ. Harap2 lepas ni dis pulok ya positif. Padan muka
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
ninja boy replied at 6-6-2021 03:23 PM
Peniaga terlalu ramai dari pembeli, pembeli semakin susut wang, peminta sedekah semakin ramai, ayuh  ...

Skang ni aku rs rancanga  hijau jaman pak lah?  tu kena plak dgn kita...iols pun rs nak cucuk tanam...udah kalo beli.simpan sayur hijau tak sampai 5 hari dah lunyai n iols kalo boleh skang takmo kuar2 sarang dah...haha...
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 10:23 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 6-6-2021 03:49 PM
Aiol pula dah beberapa kali fikior nak berenti jadik cikgu. Jangan suruh anak2 kome jadik cikgu. E ...

Non gomen pun toksik uols...seme nak naikkan diri memasing uols...kalo nak pikir itu ja..mentol kita...so jd badass je la..usaha..givw the best..the rest serahkan padaNya...syukur rs diri ni bertuhan...
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 10:23 PM From the mobile phone | Show all posts
honeybee1802 replied at 6-6-2021 10:18 PM
Aku tatau la pemerhatian aku betul idak..utk retail..kalo kedai shoplot aku rs tak berbaloi..tp tg ...

Shoplot ada demand je lagi.. kena pilih penyewa lah.. kedai runcit (family mart, 7e, speedmart), farmasi masih boleh bagi good rentals.. kedai spek ka... nak bagi sewa kat kedai baju mmg depa sendiri sakit sikit nak bayar, maybe sbb competition ke apa... 2nd floor bleh kasi sewa utk kedai IT, ofis ke apa.. 3 floor bleh offer pada digi celcom maxis etc

Itu ke maksud pertanyaan u?
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 10:24 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 6-6-2021 09:19 PM
I've asked myself this Q few years back before i decide early retirement... i sendiri buat targe ...

Chuols main saham kan..

berapa banyak saham yg kita perlu beli utk dapatkan elaun / perks / jawatan dlm syarikat tu..

Nak try le..untung2 boleh jadi masuk sbgai Non-Executive Director dlm syarikat Megah Holding..

hehehehhehe...
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 10:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 6-6-2021 10:42 PM
izwan_izi replied at 6-6-2021 10:24 PM
Chuols main saham kan..

berapa banyak saham yg kita perlu beli utk dapatkan elaun / perks / jaw ...


Nope... i tak main saham yang public listed tu dah, account cds pun lama dah tak masuk.. i hanya pernah experience beli saham bluechips and ambil dividen sahaja... tu je experience i.. tak pernah lagi beli dan jual and monitor closely, i takde masa...

last year i ada masuk unit trust cwa, .. dah redeem all masa naik banyak haritu dalam mid year ... puas hati tp dah takut nak experience any loss, dah alang2 untung, baik redeem duduk senyap2....

Utk saham bursa, my business partners tak galakkan i masuk this year... focus on legit businesses je lah hahahahaha

Utk jadi director co.. kita tak beli lah public shares mcm dalam bursa tu uols.. ini biasa ditawarkan dalam offer letter invitation before IPO.. tp i sendiri tak pernah buat gini... iols setakat ada bukak company2 sdn bhd and enterprise sahaja...

Shareholding mcm dalam megah holding tu i takde experience lah.. but all i can summarize, types of share holding of a berhad company as follows
my-visual_48731998.png
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 10:26 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 6-6-2021 09:23 PM
Hahahahaha.. Iols dah plan nak dok rumah jadi tai2 tunggu suami ja.. Muahahaha.

ok...

iols suami org...ksong lagi 3...lahir thn 83...


Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 10:29 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 6-6-2021 10:26 PM
Nope... i tak main saham dah.. last years i ada unit trust... dah redeem all masa naik banyak hari ...

ohhhhh..ok...ok...

kiranya tahun ni mmg tak sesual la ye utk melabur dlm BSKL tu..?

tapi..bukan ke org kate...org kate laa...time saham jatuh la kene sambar...
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 10:29 PM From the mobile phone | Show all posts
izwan_izi replied at 6-6-2021 10:26 PM
ok...

iols suami org...ksong lagi 3...lahir thn 83...

Hahahaahah.. Jgn dok tambah lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 10:35 PM From the mobile phone | Show all posts
izwan_izi replied at 6-6-2021 10:29 PM
ohhhhh..ok...ok...

kiranya tahun ni mmg tak sesual la ye utk melabur dlm BSKL tu..?

bursa malaysia... bskl dolu dolu

org ckp don't catch the falling knife, saham tengah berdarah sekarang.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 10:36 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 6-6-2021 10:29 PM
Hahahaahah.. Jgn dok tambah lagi..

ko pengumpul emas sarah..... harus laku keras
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 10:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Korang jom la kita tanam sayur2 an..iols skrg dh main petik2 ye kat belakang rmh..ada jgk beli sayo bandar tp dh x selalu sbb cpt rosak.iols ada tnm pokok ubi kayu,labu kuning,kcg pjg,terung,pucuk turi,kantan,lengkuas,serai,ulam raja..haritu ada pucuk paku tumbuh sendiri..reno rmh dh mati pulak..tp tu la,husband ckp semak rmh klu tnm pucuk paku tu..iols siap nk beli benih pucuk paku kat shoppee lg. tnm pokok2 buah2an uols..1 pokok rambutan,1 longan,1 mangga,1 pokok duku,1 cempedak..dh ckup tnh sekangkang kera iols ni ha..tnm je pokok kelapa tepi2 rmh..x yah beli santan dah hi hi.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 10:46 PM From the mobile phone | Show all posts
izwan_izi replied at 6-6-2021 10:29 PM
ohhhhh..ok...ok...

kiranya tahun ni mmg tak sesual la ye utk melabur dlm BSKL tu..?


Not for this year.. cuba end of this year or next year.. entah la.. ini kawan2 i duk kata la.. sbb i pun tanya depa.. buleh dak i gatai nak beli hat mana ada potensi ka apa.. takpe lah takut aku nak cakap apa2 spekulasi kot ada mata2 SC dalam neh.. hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 10:48 PM | Show all posts
rosmahisham replied at 6-6-2021 10:46 PM
Korang jom la kita tanam sayur2 an..iols skrg dh main petik2 ye kat belakang rmh..ada jgk beli sayo  ...

Punya la banyak pokok2 akak tanam. Tu bukan tanah sekangkang kera dah.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 10:49 PM From the mobile phone | Show all posts
rosmahisham replied at 6-6-2021 10:46 PM
Korang jom la kita tanam sayur2 an..iols skrg dh main petik2 ye kat belakang rmh..ada jgk beli sayo  ...

Wah jeles ada talent tanam macam2.... yang pandai menanam is husband plak.. i cuma talent bab siram pokok dgn petik hasil je   hahaha tu pun sbb nak masak on da spot..
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 10:50 PM From the mobile phone | Show all posts
izwan_izi replied at 6-6-2021 10:29 PM
ohhhhh..ok...ok...

kiranya tahun ni mmg tak sesual la ye utk melabur dlm BSKL tu..?

I edited my reply earlier pasal megah holding tu.... sila refer table tu.. hehehe..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list