Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
554
View
10
Reply

Dron fotografi & videografi

[Copy link]

Author: babychai83       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-6-2021 12:21 AM | Show all posts |Read mode
Hello,
Sini tak ada topic untuk dron fotografi & videografi ke? Jom sama2 share dan belajar sama2

Baru belajar fly dron. Kalau mahu tengok semua dron saya boleh masuk channel saya. Sini saya share 4 video saja.

Keep fly~








Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 10-6-2021 05:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Jenis apa chai guna? berapa duit? Ada tgk youtuber beli second punya 2k lebih jugak... bateri tak boleh over charge, nanti kembong rosak beli baru mahal...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-6-2021 10:36 AM | Show all posts
Catpaw replied at 10-6-2021 05:44 AM
Jenis apa chai guna? berapa duit? Ada tgk youtuber beli second punya 2k lebih jugak... bateri tak bo ...

Hi, saya guna DJI Mini 2. Saya beli di shopee RM2.6k macam tu. termasuk banyak accessories. saya dengar banyak beginner akan guna DJI Tello dulu. harga lebih kurang RM400-RM500. boleh cari second hand kalau mau murah lagi.
battery kena pandai jaga jadi tak mudah rosak. bila mau fly baru charge battery. jangan charge dulu dan tunggu sampai free baru fly.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 11:11 AM From the mobile phone | Show all posts
babychai83 replied at 10-6-2021 02:36 AM
Hi, saya guna DJI Mini 2. Saya beli di shopee RM2.6k macam tu. termasuk banyak accessories. saya d ...

Besar gak modal dron ni, makan ribu2 huhu... tapi best la kalau buat video leh shot dari atas memang cun. tunggu sikit haru lagilah kot2 turun macM rege phone kohkoh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-6-2021 11:24 AM | Show all posts
Edited by babychai83 at 10-6-2021 11:27 AM
Catpaw replied at 10-6-2021 11:11 AM
Besar gak modal dron ni, makan ribu2 huhu... tapi best la kalau buat video leh shot dari atas mema ...

Ada dron yang rendah dari RM1k pun ada. kena tengok model & brand apa la. ramai orang yang beli second hand juga. boleh cari di shopee & tengok review. sendiri kena buat kerja rumah dulu sebelum beli haha.
ramai orang recommend DJI Tello untuk beginner. dengar DJI brand lebih bagus sebab mudah cari spare part kalau rosak nanti. pun ada kedai repair dron kalau ada apa2 masalah nanti.

Boleh join FB group dan belajar sama2: https://www.facebook.com/groups/522914037862020
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 11:50 AM | Show all posts
Edited by matseh at 10-6-2021 11:57 AM

Mahal juga. ini utk beginner ke?Ada kursus yg boleh attend? (slps pkp la)
Aku lps grad dulu ada buat phographi. Ada kursus2 yg aku attend. Barang2 pun mmg mahal.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-6-2021 01:15 PM | Show all posts
matseh replied at 10-6-2021 11:50 AM
Mahal juga. ini utk beginner ke?Ada kursus yg boleh attend? (slps pkp la)
Aku lps grad dulu ada bua ...

Mau murah lagi pun ada. tapi saya tak pasti mana brand yang lebih murah & sesuai untuk beginner. boleh beli second hand dron juga. ada banyak di Shopee.saya tahu DJI Tello saja. sebab saya pun beginner dalam Dron juga. tapi dulu saya sudah ada aerial videography skill jadi saya boleh shoot lebih dramatic dengan dron ini. saya cuma mahirkan sikit untuk control itu remote controller saja.

kemudian belajar macam mana nak edit video tu. saya edit dengan guna Adobe Premiere Pro 2020 software.


saya tak attend kursus. tengok YouTube dan belajar pun boleh. yang penting ialah belajar keselamatan dron dulu supaya tak crash nanti. ada yang sudah fly tapi dron tak pulang balik haha.

Sini macam boleh attend kursus: https://djiacademyselangor.com/

kalau tak ada bajet tak perlu la attend kursus.



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 04:57 PM | Show all posts
babychai83 replied at 10-6-2021 01:15 PM
Mau murah lagi pun ada. tapi saya tak pasti mana brand yang lebih murah & sesuai untuk beginner. b ...

Tq bro.
Zaman aku dulu. Kursus ada yg free ada yg berbayar. Joint outing, joint pro ambik gambar time wedding dan event. Free. Tapi gambar dia punya.
Tapi zaman ni, tgk utube shjlah nampaknya.
Maybe akan cari yg murah2 utk testing.

Bukan apa dulu mcm nak serius, tapi family suruh kerja opis. Last2 tinggal jadi hobi saja. Siap panjat tangga nak ambi shot. Panjat pokok pun pernah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 05:38 PM | Show all posts
mmg digalakkn porumer membuka tered utk ceritakan pengalaman sendiri dlm sesuatu hal, mmg ditunggu2

ok, apa cabaran utama dlm menerbangkn drone?
angin?
gangguan burung?
cuaca tk menentu?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-6-2021 10:25 PM | Show all posts
Edited by babychai83 at 10-6-2021 10:26 PM
ip_lepat replied at 10-6-2021 05:38 PM
mmg digalakkn porumer membuka tered utk ceritakan pengalaman sendiri dlm sesuatu hal, mmg ditunggu2
...

Saya ceritakan sikit pengalaman saya dengan model DJI Mini 2. kalau drone tak sama brand/model mungkin ada sedikit/banyak beza.

Sebelum beli drone pastikan handphone anda boleh support drone app itu. kalau tidak nanti sudah ada drone tapi tak boleh fly. kecuali beli handphone baru lagi.

Sebelum Fly:
- untuk beginner of course practice di tempat outdoor yang luas dulu.
- cari lokasi/landmark yang cantik. biasanya saya akan Google atau YouTube dulu.
- biasanya saya akan study tempat itu dulu sebelum fly supaya saya boleh plan apa shot yang sama mau ambil nanti. ini boleh jimatkan masa & battery semasa fly nanti. setiap battery cuma ada 31 minutes untuk fly. kalau fly baru plan shot ia akan bazir battery nanti. FYI, total saya ada 3 battery.
- cek bila mahu fly. bila sudah tau bila mau fly baru charge battery 1 hari lebih awal. sebab battery sendiri akan auto discharge kalau tak fly
- pastikan SD Card sudah insert dalam drone sebelum keluar dari rumah. kalau tidak nanti tak boleh save video/gambar.

Semasa Fly:
Bila sudah sampai ditempat lokasi...
- pastikan RTH (Return Home Point) adalah betul. biasanya akan auto update. tapi manual cuba double check juga. kalau GPS lost signal atau battery hampir habis nanti drone akan sendiri balik ke tempat takeoff nanti.
- kalau angin kuat saya akan fly rendah dulu & tengok drone stabil tak. kalau stabil baru slowly fly jauh dan tinggi. kadang kala saya akan check angin & cuaca dengan UAV Forecast app dulu sebelum fly. ia akan beritahu saya bila tak recommend to fly. Drone app juga akan bagi warning bila detect angin kuat. jadi fly dengan hati2. pulang jika perlu.
- hujan renyai2 lebih baik jangan fly. takut air nanti masuk motor atau main board.
- bila battery tinggal 25%-30% saya tak akan fly jauh2 dah & standby untuk balik.
- kalau fly atas permukaan air pastikan sekurang-kurangnya ada minimum 2 meter jarak. kalau tidak nanti drone sensor tak stabil dan langgar tepi atau masuk dalam air.
- jangan sengaja kacau burung sebab ada burung tak takut drone & attack drone nanti.
- biasanya fly di bandar GPS akan mudah lost signal. cuba fly lebin tinggi daripada bangunan berdekatan untuk dapatkan signal lebih kuat.
- kalau fly indoor lebih baik guna propeller guard supaya boleh protect drone bila langgar wall/ceiling.
- kalau fly pada waktu malam pastikan berdekatan tak ada TNB overhead lines. takut nanti langgar cable2 yang tinggi2 tu. saya akan tukar ke photo mode bila tak ada recording supaya boleh nampak dengan terang bila fly nanti. bila mau record baru tukar ke video mode.

Selepas Fly:
- saya tak akan terus charge battery kalau saya tak fly. bila mau fly baru charge.
- cari lagu non-copyright sahaja kalau ada letak lagu dalam video saya. kalau tidak nanti Youtube tak bagi saya upload video tu.
- saya edit video dengan Adobe Premiere Pro software. kalau tak silap kalau edit dengan app di handphone tak akan dapat 4K quality. Setahu saya biasanya KineMaster app bagus untuk edit video dengan handphone.

Maintenance:
- guna air blower tiup motor & gimbal untuk keluarkan pasir2 kecil kalau ada. sebab pasir2 kecil ini akan menyebabkan gimbal & motor stuck kalau tak keluarkan pasir tu. kalau nak elakkan pasir2 tu cuba jangan takeoff atau landing di kawasan yang berpasir. anda boleh belajar takeoff & landing dengan menggunakan tangan.

Kalau ada crash yang serious tak perlu panik. sebab ada drone kedai boleh repair nanti. bahagian drone, gimbal adalah paling mahal jadi kena jaga gimbal baik2. Motor belakang drone saya pernah bakar dan saya tukar dengan cost RM120. masalah ini boleh dielakkan kalau saya tak pasang motor cover pada masa tu.

Terima kasih.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2021 12:59 AM | Show all posts
babychai83 replied at 10-6-2021 10:25 PM
Saya ceritakan sikit pengalaman saya dengan model DJI Mini 2. kalau drone tak sama brand/model mun ...

info yg menarik
tima kasih
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list