Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
14219
View
184
Reply

Follower Obses Ikut Keknis Bagi Supplement Pada Baby, Astaga

[Copy link]

Author: Cari-Azza       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-6-2021 10:55 AM | Show all posts |Read mode



Kisah anak selebriti, Hanis Zalikha yang sudah boleh menghafal sifir di usia lima tahun bukan sahaja menarik perhatian para pengikutnya tetapi turut dipersoalkan netizen.


Manakan tidak, mempunyai anak yang bijak adalah satu anugerah tetapi jika ianya diperolehi dari mengambil makanan kesihatan, apakah maknanya itu?



Sudahlah begitu, diikuti pula oleh ibu-ibu yang sangat kagum dengan kebijaksanaan Hanis mendidik anak-anaknya.







Foto :Twitter



Ramai yang mengidolakan artis pujaan mereka, jadi apa sahaja yang baik akan menjadi ikutan seperti di atas. Persoalannya, benarkah kanak-kanak sudah boleh diberikan makanan tambahan?





Foto : Twitter




Bagi segelintir netizen, mungkin ada pendekatan Hanis mendidik anak-anaknya benar, tetapi tidak kesemua boleh dijadikan rujukan.


"Kalau ikutkan silabus early childhood education tak perlu pun ajar budak 5 tahun menghafal and it's not indicative of a good 'parenting skills'. Budak2 camtu patut banyak kena sun, connect dengan nature, kurang terdedah pada tech, belajar melalui bernain dan tidur awal."





Foto : Twitter




Jadi, menjadi tanggung jawab selebriti untuk menyampaikan yang baik-baik kerana mereka mempunyai pengikut yang sanggup mengikut ikon mereka.





Foto : IG




Jadi, selebriti kah yang bersalah kerana info yang kurang tepat atau peminat yang terlalu obses? - CARI



Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 10-6-2021 11:13 AM From the mobile phone | Show all posts
mcmana dorang ukur baby dorang smsrter than other babies? bg ujian math ke? i lebih percaya klu baby cergas
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Woi mak pak bodoh! Kalau ko nak anak ko cerdas, bijak,pandai, cerdik, sihat, ceria ko kena start amal pemakanan dari masa ko ngandung lagi! Lepastu anak dah keluar terus la bagi makanan yg tinggi iron, such as green veges, red meats mcm tu!
Bukan ko malas masak pastu sumbat anak2 ko dengan fast food & sumbat pulak dgn ntah hape supplement si bingai ni buat! Jadik mak pak pun bodoh! Esok anak2 ko ada mcm2 penyakit nyesal tak sudah!
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 11:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Masa iols register anak masuk darjah 1 ada je parents compare anak2 ni konon anak dia masuk kelas pandai even though kelas numbering ni dah lupus a few years ago. Pandai darjah 1 belum tentu anak ko menjadi poreber yach tak payah gigih sangat nak compare2 yihhhh. Unless ko mmg kaya raya then anak bodo lembam sial pun boleh success juga yg penting daddykasi.. boleh menunjuk baru 2 minggu keje dah boleh beli mercedes dan rumah 5 tingkat ko hado?!!

Lepas ni apa pulak, nak compare janin mana lebih cerdik?? Ke sperm sapa lagi bijak??
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 11:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Silap silap budak tu nanti baru umur 15 tahun nanti dah kena penyakit kencing manis dan buah pinggang
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-6-2021 11:34 AM | Show all posts
pxlbb replied at 10-6-2021 11:27 AM
Masa iols register anak masuk darjah 1 ada je parents compare anak2 ni konon anak dia masuk kelas pa ...



hahaha, ayat yang bawah tu tak tahan, camna nak ukur sperm cerdik?

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 11:34 AM | Show all posts
Terrrpaling
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 11:35 AM | Show all posts
nak salahkan parents skrang beriya nak anak pandai pun tak bleh jugak. kawan aku masa nak daftarkan anak die darjah 1, rupenye dh ade syarat anak dia wajib dah hafal ABC dan nombor, boleh mengeja level brape ntah.  kitorg dulu masuk darjah 1 pun tak hafal abjad lg
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 11:35 AM From the mobile phone | Show all posts
dah lama rengsa tgok dia jual produk supplement utk baby.ntah betul2 research atau timbang kilo
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Haaha iols baca jugak komen tu. Tgh pk mcm ukur clever ank dia mcm mana. Adakah pergi basuh tahi sendiri kt tandas. Hahah
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
jgn jd bodo please..xyh la nk suh baby tu id bijak..
kakak i pnh ckp kalau baby terlebih cerrik ..cth umo sthn dh pandai math...dia ckp tak normal..betul ke?

gini je la korg..asalkn ank tu cergas blh berlari..blh mkn...xyh la nk cerdik sgt mengira math..biar la dia menikmati zaman baby itew..lain la kalau dh umo 5 thn xblh bckp..something wrong kena check doc kot la speech delay..nk anak bijak pun..agak2 la haih..
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 12:03 PM | Show all posts
Kesian. Maaf cakap lah, biasanya mak bapak yang bodoh masa sekolah tak pernah dapat banyak A lah yang sibuk nak anak anak pandai banyak A ni.

Bila diri dah bodoh masa sekolah dulu, jadi impian nak banyak A tu dipindahkan kepada anak anak pula, jadi diorang jadi mangsa. Tu yang budak budak sekecik masa baby pun dah sibuk diajarkan abc lah, math lah. Kesian aku nengoknya.

Bagilah budak budak tu enjoy zaman kanak kanak diorang ni dulu, tak payah dipaksa baca buku itu ini, belajar itu ini selagi masih kanak kanak.

Kau ingat dengan bagi makan supplement tu boleh buat diorang lagi bijak? Bodohlah kalau percaya. Dasar pelajar lembab masa sekolah dulu. Noob punya parent.
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 12:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Follower dah la bodoh, yang repost tu, sama bodoh. Indirectly dia nak cakap "korang kena bagi baby korang supplement ni, pasti lebih bijak"
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 12:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Percaya la ada budak yg mmg late bloomer. Iouls ada ADHD, masa sekolah rendah sampai tingkatan 3 parents selalu kena seru ke sekolah. Tapi masuk form 4 to onwards tetiba perform bagus sampai cikgu tanya hantar tuition kat mana. Xpayah la kejar2 suruh anak kecik2 hafal sifir bagai. Guide boleh, jangan push melampau. Dan anak2 x perlu supplement untuk jadi bijak.
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 12:16 PM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 10-6-2021 11:35 AM
nak salahkan parents skrang beriya nak anak pandai pun tak bleh jugak. kawan aku masa nak daftarkan  ...

Seronok kan kak kita kecik2 dlu. Betul2 jd kanak2. Masuk kelas dgn gelas kosong
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 12:25 PM | Show all posts
risau kelembamam apak turun ke anak kot, so kena terpaling awal2
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 12:26 PM | Show all posts
biarlah anak aku tak pandai , tak hafal sifir

janji bila tua takde   penyakit  akibat aku bagi supplement

anak anak Dr SMS n bini yg dua dua doktor tu ada ambil supplement ke?
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 12:30 PM | Show all posts
azimodin replied at 10-6-2021 12:14 PM
Percaya la ada budak yg mmg late bloomer. Iouls ada ADHD, masa sekolah rendah sampai tingkatan 3 par ...

betul....

aku terbalik...early bloomer. Masa sek rendah aku hampir setiap exam top 3, bila sekolah menengah biasa jer...top 30
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 12:32 PM | Show all posts
aku sesungguhnya seram tengok anak2 keknis minum bitamin timbang kati ni dari shrink. adala 2-3 shrink sorang kena tolak sendiri shrink tu masuk dalam mulut.

kata keknis merupanya ibu contoh? contoh apa bagi makan supplement pelik2 mcm ni.. tak takut ke rosak buah pinggang anak tu?

sorry aku bukan karatz keknis
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 12:43 PM From the mobile phone | Show all posts
yg anak dia more clever dari anak orang lain tu elok la maknya sumbat skali supplement sampah tu mana tau jd lebih terpaling dari mak orang lain pulak
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list