Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
8422
View
196
Reply

[Tempatan] KPM nafi isu Skala Gred SPM

[Copy link]

Author: R2D2    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-6-2021 12:25 AM | Show all posts |Read mode
Kementerian Pendidikan nafi hantaran Facebook `Skala Gred SPM’ milik Lembaga Peperiksaan
    Oleh Media Mulia
    11 Jun 2021, 11:41 pm





PETALING JAYA: Kementerian Pendidikan Malaysia hari ini menafikan sekeras kerasnya mengenai satu hantaran Facebook ‘Skala Gred SPM’ yang tular dalam Facebook adalah milik Lembaga Peperiksaan

Kenyataan media ementerian berkenaan malam ini merujuk  hantaran Facebook milik MamaMia Mia pada 11 Jun 2021 mengenai ‘Skala Gred SPM’ dengan kapsyen “Patut aku pelik budak2 sekarang berderet A.” #bilasekolahdipolitikkan”

“Adalah ditegaskan bahawa yang tular tersebut adalah bukan milik Lembaga Peperiksaan, “ katanya.

Menurut kenyataan itu lagi,  ‘Skala Gred SPM’ tersebut menggambarkan seolah-olah ia gred pemarkahan sebenar SPM tahun 2020 dan boleh mengelirukan orang ramai, terutamanya ibu bapa dan calon peperiksaan tersebut.

Hantaran tersebut mencemar imej, kewibawaan dan kredibiliti Lembaga Peperiksaan sebagai badan pentaksiran negara dan menggugat ketenteraman awam.

“Lembaga Peperiksaan telah membuat laporan polis pada jam 10.31 malam, 11 Jun 2021 serta laporan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia bagi siasatan lanjut, “ ujarnya.

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 12:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Kat negara Malaysia ni.. selalu yg pelsu itu adalah yg benarrr.. tak gitu memanda menteri
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 12:29 AM From the mobile phone | Show all posts
So yang benarnya mcm mana?
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 12:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Markah 50+ pun dah boleh dapat A-. No wonder lah
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 12:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Malu2 pulak nak mengaku
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 01:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Alah.. Benda boleh fikir la
Tetiba budak2 spm time covid, dengan belajar online nye, jwb spm ada yg positif covid nye,
Tapi yg score jd ramai
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 01:31 AM | Show all posts
Tiba2 budak2 musim covid capai keputusan yang terbaik dalam tempoh 5 tahun (dalam news kata). Maknanya budak2 musim covid mengalahkan keputusan budak2 yang ambik exam sepanjang 4 tahun sebelum covid. Hebat betul budak2 musim covid.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 01:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Lagi ditutup sekolah, lagi cemerlang budak-budak
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 01:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Adakah sistem pendidikan lebih baik buat pdpr? Kalau kita tafsirkan drpd keputusan peperiksaan ni. Paling mengejutkan yang diluar bandar lagi perform drpd yg bandar.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 01:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Parent ngajor lagi mantop, sekolah dah boleh tutup, homesxhool meningkatkan prestashi
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 01:45 AM From the mobile phone | Show all posts
SPM ProMax - tu terbaik dlm 5 takut kot.
Lagipun masa panjang utk dorang belajar - lebih 1 tahun T5. Kalau yg betul2 hadir pdpr memang boleh cemerlang
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 02:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Eleh l. Betul letteww. Alangkan ms zmn aku spm 15 tahun dulu pon mmg penah dgr cikgu cakap kalau tahun tu soalan terlalu susah dan ramai x score mmg gred akan di turunkan. Bukan tahun tu je tahun lain2 pon sama tp mngkn la x obvious sgt  sbb medsoc xde lg ms tu.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 02:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Pernah tau masa sekolah dulu, gred peperiksaan ni tak fixed. 80 tak selalunya A je. Kekadang 60 pun A. Tak macam skema pemarkahan standard atau dekat ipta.

Gred dia ikut purata keseluruhan yang ambil exam. Klau 100 murid amik exam dan purata dapat markah 40-50 maka 60-70 tu dah A. Ni yang cikgu printer bagitau masa sekolah dulu.

So no wonder la kalau berderet A. Sebab tu bila budak dapat straight A printer tak kagum pun. Kau tunggu la kat ipt nanti nak tengok pandai ke tidak.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 02:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by misoto at 12-6-2021 02:48 AM

Selalu berita yg dikatakan fake ni,  jadi benar akhirnya. Dah banyak kali jadi. Fake fake fake. Akhirnya...  Normal la kot
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 02:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Biase die nak maintain Graf bell curve, tapi ynag lawkanye ni keputusan terbaik dalam 5 tahun, siap x pergi sekolah tu, kot yer pun xyah la obvious sangat
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 02:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Minami2013 replied at 12-6-2021 01:39 AM
Adakah sistem pendidikan lebih baik buat pdpr? Kalau kita tafsirkan drpd keputusan peperiksaan ni. P ...

Ada porumer bgtau iols. Bukan lg perform, tp peningkatan luar bandar lebih tggi berbanding bandar tp still xboleh lawan yg dlm bandar
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 02:49 AM From the mobile phone | Show all posts
I rasa palsu sbb gred sebenar mungkin lg low
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 02:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Logik jugak jadual markah tu. Mcm.aku mse spm dulu. Add math aku x pernah lebih markah 10. Dan aku yakin spm aku pun, markah around tu. Tp blh dpt P7..hhmm..agak musykil
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 03:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Untunglah budak2 spm 2000..

Anyway, ada member aku Tanya aku, boleh tak dia nak amik spm (sbb dia kata dia ada sijil tinggi agama je) wlupon umur dia dh 30an and mcmana nak apply?

Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 06:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Peperiksaan SPMRSM tuhh amender?

1095273.jpg
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list