Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
12Next
Return to list New
3574
View
28
Reply

Bilangan Suami Dayus Semakin Meningkat Di Malaysia

[Copy link]

Author: ifanonline       Show all posts   Read mode

Author
Post time 28-7-2021 03:50 PM | Show all posts |Read mode
Dalam keadaan suasana masyarakat yg semakin meruncing, bilangan suami dayus semakin meningkat di kalangan ahli keluarga. Para suami tidak dapat membentuk keluarga yg harmoni walaupun dari golongan bijak pandai. Isteri dan anak2 di biarkan bebas di media sosial, tanpa kawalan, tanpa tuntuan agama, etc...

Memandangkan ketua keluarga pun tidak mengikut batas2 agama, maka pengaruh media sosial menjadi pegangan sesebuah keluarga masa kini. Apa pandangan forumer mengenai musibah ini?

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 04:20 PM | Show all posts
hang la tu..pisau kontot
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 04:31 PM | Show all posts
maknanya suami dayus zaman sekarang ni kerana membiarkan isteri bermedia sosial ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-7-2021 05:13 PM From the mobile phone | Show all posts
cantthinkofany1 replied at 28-7-2021 04:31 PM
maknanya suami dayus zaman sekarang ni kerana membiarkan isteri bermedia sosial ke?

Yes...tanpa kawalan dr suami
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-7-2021 05:14 PM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 28-7-2021 04:20 PM
hang la tu..pisau kontot

Kuat sangat la you ni...
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 06:05 PM From the mobile phone | Show all posts
ifanonline replied at 28-7-2021 05:14 PM
Kuat sangat la you ni...


Semenjak dapat jab pfizzer nee ..nafsumya semakin mencanak menguda...asyikk nakkkkkk jer...







Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 06:24 PM | Show all posts
ntah la.. pandangan iols sekejap terang skejap kelam. apa maksud ko irfan dengan bebas di media social tu
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 06:29 PM From the mobile phone | Show all posts
_blackbird replied at 28-7-2021 06:24 PM
ntah la.. pandangan iols sekejap terang skejap kelam. apa maksud ko irfan dengan bebas di media soci ...


Isteri yg Promote sex toys pada kaum sejenis di socmed....

@greentea



Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 06:37 PM | Show all posts
m.a.n.a.kautau replied at 28-7-2021 06:29 PM
Isteri yg Promote sex toys pada kaum sejenis di socmed....

@greentea

owh yg jenis ni. kawan2 iols pon ada lah beberapa org buat yg bisness jual jamu perapat & obat kuat di facebook & ig. menurut mereka permintaan tinggi dan fast selling. dan laki mereka tu sejenis loser dan biawak. haa ramai rupanya pengguna jamu dan ubat kuat di malaysia ni.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-7-2021 06:52 PM | Show all posts
m.a.n.a.kautau replied at 28-7-2021 06:05 PM
Semenjak dapat jab pfizzer nee ..nafsumya semakin mencanak menguda...asyikk nakkkkkk jer...

: ...

ada istilah baru sekarang ni...'gila punai'


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-7-2021 06:53 PM | Show all posts
_blackbird replied at 28-7-2021 06:24 PM
ntah la.. pandangan iols sekejap terang skejap kelam. apa maksud ko irfan dengan bebas di media soci ...

maksudnya bebas tanpa ada batasan agama...
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 07:25 PM From the mobile phone | Show all posts
ifanonline replied at 28-7-2021 06:53 PM
maksudnya bebas tanpa ada batasan agama...

Dah laki diorg pon tak kisah who are we to judge 'em all. Ahhgittew. Kalau takda org2 begini suram lah social media
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-7-2021 07:28 PM | Show all posts
_blackbird replied at 28-7-2021 07:25 PM
Dah laki diorg pon tak kisah who are we to judge 'em all. Ahhgittew. Kalau takda org2 begini suram ...

exactly...disebabkan itulah suami2 mereka mempunyai sikap dayus...dan secara tidak langsung golongan ini adalah penyumbang kpd kemaksiatan masyarakat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-7-2021 07:40 PM | Show all posts
BILA LELAKI MENJADI DAYUS?
Secara mudahnya, kita dapat lihat ramainya lelaki akan menjadi DAYUS apabila:

Membiarkan kecantikan aurat, bentuk tubuh isterinya dinikmati oleh lelaki lain sepanjang waktu pejabat (jika bekerja) atau di luar rumah.

Membiarkan isterinya balik lewat dari kerja yang tidak diketahui bersama dengan lelaki apa dan siapa, serta apa yang dibuatnya di pejabat dan siapa yang menghantarnya pulang ke rumah.

Membiarkan aurat isterinya dan anak perempuan dewasanya terlihat (terselak kain) semasa menaiki motor atau apa jua kenderaan sepanjang yang menyebabkan auratnya terlihat.

Membiarkan anak perempuannya ber'dating' dengan tunangnya atau teman lelaki bukan mahramnya.

Membiarkan anak perempuannya berdua-duaan dengan pasangannya di rumah kononnya ibu bapa 'spoting' dan memahami.

Menyuruh, mengarahkan dan berbangga dengan anak perempuan dan isteri memakai pakaian yang seksi di luar rumah.

Membiarkan isteri keluar rumah tanpa menutup aurat dengan sempurna.

Membiarkan isteri disentuh anggota tubuhnya oleh lelaki lain tanpa sebab yang diiktiraf oleh Islam seperti menyelamatkannya dari lemas dan yang sepertinya.

Membiarkan isteri pergi kerja menumpang dengan teman lelaki sepejabat tanpa sebarang cemburu.

Membiarkan isteri kerap berdua-duan dengan pemandu kereta lelaki tanpa sebarang pemerhatian.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-7-2021 07:41 PM | Show all posts
Sabda Nabi S.A.W yang bermaksud: Tiga golongan yang Allah tidak akan melihat (bermakna tiada bantuan dari dikenakan azab) mereka di hari kiamat : Si penderhaka kepada ibu bapa, si perempuan yang menyerupai lelaki dan si lelaki DAYUS" (Riwayat Ahmad & An-Nasaie)

Akhirnya, wahai para suami dan ayah, pertahankanlah agama isteri dan keluargamu walau terpaksa bermatian kerananya. Sabda Nabi S.A.W yang bermaksud: "Barangsiapa yang mati dibunuh kerana mempertahankan ahli keluarganya, maka ia adalah mati syahid" (Riwayat Ahmad)
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 07:48 PM From the mobile phone | Show all posts
apapun asasnya agama dan didikan sejak kecil.  jika betul-betul faham agama insyaAllah tak timbul dayus apatah lagi nusyuz.

jadi korang yang dah jadi suami/isteri kena belajar balik supaya rumahtangga korang aman sentosa gitteww
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 10:27 PM From the mobile phone | Show all posts
m.a.n.a.kautau replied at 28-7-2021 06:05 PM
Semenjak dapat jab pfizzer nee ..nafsumya semakin mencanak menguda...asyikk nakkkkkk jer...

: ...

Ala wota hang..kekuatan manusia itu bukan pada tenaganya..tapi pada Iman. Bodo manak
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 10:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Ahh tak perlu bebas main social media. Realiti byk juga menjurus kedayusan seorg suami. Mcm2 hal macam2 cerita..sungguh manusia itu leka dgn dunia sedankan kain kafan dia sudah ditenun.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 02:01 PM | Show all posts
lelaki dayus takut bini
lelaki kena tegas
tegas mengikut agama
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2021 10:22 PM | Show all posts
Aku igtkan dayus sbb jd biawak..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list