Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
12Next
Return to list New
3507
View
36
Reply

"Berlaku Adil Dengan Industri Kami, Bagilah Kami Buat Drama Dulu" - Erma Fatima

[Copy link]

Author: CARI-MAL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-8-2021 10:49 AM | Show all posts |Read mode
Pelakon dan pengarah Erma Fatima berharap kerajaan dapat segera memperhalusi semula undang-undang yang telah ditetapkan ketika fasa pandemik Covid-19 ini lebih-lebih lagi bila melibatkan sektor industri kreatif.


Menurut Erma, kebanyakan pemain industri ketika ini sudah tidak mampu lagi untuk berdiam diri dan kini mungkin sudah tiba masanya untuk kita membiasakan diri menjalani kehidupan normal meskipun kadar kes pandemik di negara ini masih belum menunjukkan tanda-tanda akan berakhir.




Kredit foto: IG Erma




Saya memohon agar pihak berwajib dapat berlaku adil dengan industri kami. Industri kita sangat kecil jika dibandingkan dengan industri luar.


Memang benar kes Covid-19 sedang meningkat tapi kita sebenarnya sudah tiada masa lagi untuk lari dan menyorok. Sekarang adalah masa untuk kita berfikir bagaimana untuk hidup dalam keadaan Covid-19.


Macam mana caranya untuk kita hidup dalam keadaan ini adalah dengan jaga SOP dan sebagainya. Sampai bila orang industri saya tak boleh bekerja. Perkara ini sangat penting, katanya kepada MH.


Erma berkata sedemikian ketika sesi sidang media drama terbaru arahannya yang berjudul Lockdown secara virtual baru-baru ini.


Dalam pada itu, kakak kepada pelakon, Umie Aida ini turut mendedahkan keadaan ketika ini sudah cukup tenat buat para pemain industri terutamanya buat mereka yang bekerja secara freelance.








Kita tak pernah wujudkan kluster lagi setakat ini tapi sekarang ini ramai kru-kru saya yang sengsara. Ada yang kena tendang keluar daripada rumah sebab tak boleh bayar sewa, kena potong elektrik dan ada yang merempat.


Kita kerja pun maksimum 30 orang. Kalau tak nak bagi ramai-ramai pun boleh la tangguhkan dulu pengambaran filem. Tapi bagilah kami buat drama dulu supaya mereka semua dapat duit, jelasnya lagi.




Sumber: Media Hiburan
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Jap kedai baju kasut sume dah blh buka blk ke mcm before 1jun?
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 11:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Kedai gunting rambut bila nk buka
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Haih, xpyh buat drama la. Tgk je gelagat ahli politik kat msia ni. Lg full of drama
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 11:38 AM | Show all posts
Drama cam taik tak payah. Jual sambal dlm shopee je.
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 11:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku layan tik tok je lama tak tengok tv
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 11:41 AM From the mobile phone | Show all posts
car wash dh bukak ke? keta i dh berkulat rasanya
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 12:08 PM | Show all posts
banyak lagi industri yang penting dari buat drama mengarut2 ambik instafemes kayu tu acik erma
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 12:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Penyanyi pun kesian gak.. Dah lama rasanya show tak dibenarkan.. Drama ada la jugak jalan sekejap hari tu... Bagi la dorang buat virtual showcase.. Kru x ramai pun.. Siapa nak tgk beli tiket..
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 12:24 PM From the mobile phone | Show all posts
.. drama dia bkn best pun
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 12:59 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab: Kedai gunting rambut bila nk buka

ya, tolong la bukak salon kat kl ni. rimas dah rambut panjang
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 01:25 PM | Show all posts
ura2 kata until september

maka mmg 3 full months lockdown utk industries yg tak tersenarai dlm fasa 1

at least musicians gomen bg busking kat ppv

tp retis ni rata2 jutawan khuennn.. so apa la sangat 3 bulan takde job
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 06:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Hopefully malaysia akan ckt capai herd immunity. Hopefully bila dah capai herd immunity kita akan dpt hidup mcm before ni
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 09:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Takde drama2 org gaji kawin org kaya pun rakyat malaysia masih boleh hidup. Banyak g sektor lagi penting
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 09:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Drama juta ke. Bosanla drama malaysia pn
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 09:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Drama dia bosan jerrrxpentingg nexttt
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2021 12:07 AM | Show all posts
ade try tengok drama lockdown dia...
idea tu ade.. tapi jalan cerita n skript tak berapa ngam...
banyak membebel yang tak on point...
hujung2 jadi mengantuk lagi2 waktu tayangan kul 11 mlm.
memang tutup tv tidur jelaa...
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2021 12:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Bagi peluang untuk buat drama ceo ke?
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2021 01:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Hello,industry seni msia lingkup pon,aku masih boleh layan netflix,youtubedah brp lama xtgk drama dan xlayan drama..kecuali klu drama tu letak sazzy falak dan que haida jd lead..baru aku layan..
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2021 04:18 PM From the mobile phone | Show all posts
kalau setakat drama syok sendiri, takpe la makcik
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list