Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
14826
View
275
Reply

[Tempatan] Covid-19: Malaysia mencatatkan kes kematian harian tertinggi, 592 kes!

[Copy link]

Author: safriehalim    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-9-2021 02:12 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by safriehalim at 12-9-2021 06:21 AM

Covid-19: Malaysia Mencatatkan Kematian Harian Tertinggi, 592 Kes!

Sejak beberapa hari lepas Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sudah mula tidak menyiarkan infografik perincian kes kematian (Covid-19) di media sosial milik mereka.

Segala data berkenaan akan dikongsikan di laman web baharu yang dikenali sebagai COVIDNOW.

Namun yang mengecewakan apabila pengendali laman web tersebut lambat mengemaskini laporan data kes terbaharu.

Hanya selepas jam 2 pagi baru kemaskini laporan data berikut (11.9.21) disiarkan dalam laman web tersebut.

Amat menyedihkan apabila mengetahui Malaysia mencatatkan kes kematian harian tertinggi iaitu sebanyak 592 kes pada Sabtu.

Negeri Selangor sahaja mencatatkan kes kematian sebanyak 359.

Ia satu jumlah kematian harian yang sangat tinggi bagi sebuah negeri, apa lagi sebagai negeri yang mempunyai kadar vaksinasi yang tinggi di negara ini.

KKM tidak sepatutnya melengahkan penyampaian maklumat kepada rakyat dan sebagai negara demokrasi, mereka perlu terbuka untuk menerima kritikan dan pandangan rakyat. - T.T
iMarkup_20210912_013442.jpg
iMarkup_20210912_013214.jpg
Screenshot_20210912-020546_Chrome.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2021 02:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Kena mati sekarang sebelum terlambat, nanti lubang jubo kubur tak cukup
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2021 05:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Jangan komen lebih2. Nanti dikatakan tak faham statistik dan tak baca artikel Guardian.

Kahkahkahkah.
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2021 08:51 AM From the mobile phone | Show all posts
almaklumlah la ni doik kempen trend endemik kekdahnya bukan lagik pandemik. so pedehal makalu mencanak seribu kes pun khen???
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2021 09:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Senyap2 je semalam tak bagitau dah. Ropanya berdoyon mati.
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2021 09:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Tediaaa sementara tu ummah bersesak2 kesana sini.
Sampai ketakutan warga putrajya tgk org luar mai berpiknik siap pasang khemah buat bbq bagai tepi tasik.


Pandai2 la korang, covid pun dah nak masuk 2 tahun dah.
Semoga kalian semua termasuk dlm golongan yg KUAT melawan virus ini andainya ia menjangkiti.
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2021 09:09 AM From the mobile phone | Show all posts
JunkMail replied at 12-9-2021 09:07 AM
Senyap2 je semalam tak bagitau dah. Ropanya berdoyon mati.


Dia nak suruh hangpa msk p cek sendiri dlm website covidnow tu.
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2021 09:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Helooo...20k dah kematian...apa kita semua buat buta...kerajaan sekarang lagi hancus...

Malu tengok statistic dunia...Malaysia antara yg tertinggi kematian harian....
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2021 09:16 AM | Show all posts
absolute numbers ? mana denominator dan numerator ?

p-value brapa ? less than 0.05 atau more ?

kematian kepada siapa ? julat umur ? sakit kronik yang sedia ada ?

timing lepas pkpp dan pkp diunjurkan .. mana data masa pkp n pkpd diperketatkan ?

kematian harian tertinggi pesakit bukan covid pula berapa ?

bandingan varians biasa vs delta ?

ada data kt clinicaltrials.gov ke data utk compare ?

absolute risk atau relative risk ?

100% tu mati mmg 100% covid atau kalau tak kena covid pun, atau kena covid mild pun bleh jalan ?
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2021 09:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Data untuk kematian bg yg dah divaksin dan x divaksin pun failed....mana data tu...kata lebih canggih lebih telus...KJ...sabri??
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2021 09:20 AM | Show all posts
at least from 592 ni

kita nak tahu paling busuk pun

julat umur
unvaccinated ? full vaccinated ?
if then..which vaccine ( he he he he )
penyakit kronik sedia ada ?
fit or obes ?
jantina
jenis darah
lokaliti
perhaps bangsa if we are not that racist..hahahaha

camana JKOM ?

alang2 nak buat laman web bentang statistik..buatlah paling busuk cam kat atas tu .. simple je kan ? semua data ada kan ?
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2021 09:20 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 12-9-2021 09:23 AM

https://covidnow.moh.gov.my/deaths
kalau teliti tengok graf ni , dia average maksudnya nilai purata kematian
and ada 3 lines, satu actual deaths , kedua partially vaccinated and fully vaccinated

boleh lihat dlm graf kemtian actual , secara puratanya menurun tetapi angka kematian bagi yg partially vaccinated lebih tinggi...
so lihat trends bagi kebanyakan negeri


image.png
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2021 09:23 AM From the mobile phone | Show all posts
kerunai replied at 12-9-2021 09:20 AM
at least from 592 ni

kita nak tahu paling busuk pun

X mampu langsung nk sediakan data tu...gaji buta je staf sana yg sediakan data ni...
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2021 09:26 AM | Show all posts
kerunai replied at 12-9-2021 09:20 AM
at least from 592 ni

kita nak tahu paling busuk pun

eer saudara

boleh tengok graf , line graphs  di sini ada 3 penunjuk - actual dealths, partially vaccinated and fully vaccinated - cer tengok dengan teliti and read up the points along the lines, paksi x and paksi y


https://covidnow.moh.gov.my/deaths

Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2021 09:28 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 12-9-2021 09:31 AM
noor2 replied at 12-9-2021 09:23 AM
X mampu langsung nk sediakan data tu...gaji buta je staf sana yg sediakan data ni...

dah update at 6.15 am  ( boleh rujuk tulisan last updated ) and u can see trends / patterns kematian and make sense of the data  yourself lah  on average values, angka kematian untuk categiry partil vaccionated and fully vaccinated

un vaccinated tak bubuh dah sebba i thik depa tahu yg most adults kat Malaysian dah capai 70 % vaccina coverage

may be depa nak being fair

apple to apple


i dunno
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2021 09:28 AM From the mobile phone | Show all posts
ni backlogged data
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2021 09:30 AM | Show all posts

i nampak 11 sept ke 10 sept
data ni
tapi boleh tengok trends
on the average , actual deaths and indicator

tapi macam KJ cakaplah kan depa akan update semua sebab ade yg COD kena tunggu  post mortem


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-9-2021 09:31 AM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 12-9-2021 09:20 AM
https://covidnow.moh.gov.my/deaths
kalau teliti tengok graf ni , dia average maksudnya nilai purata ...

Itu yg diedit lepas subuh tadi, yg asalnya screenshot di atas. Takpa rakyat tidak bodoh untuk diperbodohkan.

Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2021 09:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa Kedah paling tinggi BID?

Also Kedah kan few days ago yang ICU melebihi kapasiti.
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2021 09:32 AM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 12-9-2021 09:28 AM
dah update at 6.15 pm and u can see trends / patterns kematian and make sense of the data  yoursel ...

Masalahnya data yg u tunjuk tu masih x lengkap sepenuhnya...kalau boleh biarlah kkm tunjuk detail yg terang..jelas jumlah sekian2...

Sekurang2nya dgn data yg jelas rakyat akan lebih peka...dan berjaga2..showing by graph with percentage susahla nk faham....hehe...tunjukla qty terus ..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list